Apel public! AGORA cere autorităților să spună exact câți medici sunt infectați cu COVID-19 și să comunice mai clar despre evoluția bolii în țara noastră (VIDEO)

Apel public! AGORA cere autorităților să spună exact câți medici sunt infectați cu COVID-19 și să comunice mai clar despre evoluția bolii în țara noastră (VIDEO)


Astăzi în Republica Moldova a fost anunțat primul deces provocat de infecția COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali. Autoritățile evită însă să spună câți angajați ai sistemului sunt în prezent infectați sau suspecți, unde se află și care e starea lor de sănătate. AGORA a făcut mai multe solicitări în acest sens, dar nu am primit niciun răspuns clar. Considerăm că aceasta este o informație de maxim interes public, întrucât de starea de sănătate a cadrelor medicale și felul în care sunt protejați de stat depinde ulterior și cum va decurge întreg procesul de tratare a celorlalți pacienți, cetățeni ai Republicii Moldova. Întrucât jurnaliștii nu au acces la briefingurile zilnice și nu pot adresa întrebări, venim cu un apel public și solicităm autorităților să comunice exact informațiile referitor la infecțiile cu COVID-19. 

Primele informații neoficiale, pe surse, precum că printre infectații cu noul tip de coronavirus s-ar număra și lucrători ai sistemului medical au început să ajungă în redacțiile de presă încă la mijlocul lunii martie, când în Republica Moldova, oficial, erau mai puțin de 30 de persoane infectate. 

Spre exemplu, pe 16 martie, deschide.md scria că asistentul medical din s. Bălceana, r. Hîncești, s-a infectat cu COVID-19 după ce a contactat cu o femeie revenită din Italia, care ulterior devenise prima victimă care a decedat de virus.

Am așteptat ca aceste informații să fie confirmate sau nu de autorități în briefingurile zilnice pe care le organizează. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Întrucât jurnaliștii nu au acces la declarațiile publice ale autorităților și nu pot pune întrebări, pe 18 martie, AGORA a expediat în adresa Ministerului Sănătății o solicitare în care a cerut să fie clarificată situația. Nu am primit niciun răspuns.  

 

Pentru că informațiile erau tot mai confuze și neclare, pe 23 martie am revenit în adresa Ministerului Sănătății cu o nouă scrisoare în care solicitam să ni se spună clar câte persoane dintre cele infectate cu noul tip de coronavirus sunt lucrători ai sistemului medical. Nici de această dată nu am primit niciun răspuns. 

De menționat că în declarațiile online pe care le fac autoritățile, nu o singură dată s-a întâmplat ca informațiile prezentate să se bată cap în cap. Un ultim exemplu îl reprezintă chiar declarațiile de azi diminieață ale ministrei Sănătății, care a prezentat distribuția cazurilor înregistrate în fiecare raion sau municipiu. Adunate, acestea nu însumau cifra prezentată inițial. Șefa de la Sănătate a spus că, în total, sunt 125 de infecții cu transmitere locală. După ce am adunat cazurile prezentate, am ajuns la cifra de 117 infecții, opt cazuri fiind lipsă.

În acest context, solicităm public ca la briefingurile zilnice să se răspundă exact la următoarele două întrebări, pe care le considerăm de maxim interes: 

1. Câte persoane dintre cele infectate cu noul tip de coronavirus sunt lucrători ai sistemului medical (medici, asistente, infirmiere, șoferi, brancardieri etc)? În ce condiții a avut loc infectarea lor și care e starea de sănătate?

2. Câte teste la COVID-19 s-au făcut până acum în RM și de câte mai dispune în prezent țara noastră?

Cronologia infectării lucrătorilor medicali cu COVID-19

16 martie - Deschide.md scrie că un asistent medical ar fi infectat cu noul tip de coronavirus.

20 martie – Pe Ziarul de Gardă apare informație pe surse că a fost înregistrată prima infectare a unui medic cu COVID-19. Informația este confirmată de Ministerul Sănătății numai după apelurile Ziarului de Gardă. Reprezentanții MSMPS au declarat că este vorba de o femeie care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Femeia a fost testată pozitiv pe 19 martie. Aceștia declarau atunci pentru ZdG că nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu sau nu.

Seara, în cadrul briefingului tradițional organizat în fiecare zi după ședința Centrului Unic de comandă, autoritățile nu vorbesc nimic despre acest caz.

22 martie - Se află pe surse că un alt medic din Chișinău ar fi fost diagnosticat cu noul coronavirus. De această dată, este vorba de o femeie, medic reanimatolog la Spitalul Clinic Republican. După zvonul apărut, informația a fost confirmată de ofițerul de presă al spitalului, Mădălina Țurcanu, la solicitarea AGORA. Mai exact, femeia s-ar fi îmbolnăvit pe 20 martie, în timp ce intuba un bolnav de coronavirus și și-ar fi scos ochelarii de protecție. Potrivit instituției medicale, alți șase medici, care au fost în tură în acea zi, au fost plasați în carantină. 

Deși trecuseră mai multe zile, în niciunul din briefingurile zilnice, nu s-a pomenit nimic despre acest caz. Ministerul Sănătății a remis un comunicat de presă în care dădea asigurări că medicii dispun de echipament de protecție, îndemnând jurnaliștii să nu caute senzații.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face apel la instituțiile mass-media de a nu face senzații și de a respecta dreptul la viața privată a personalului medical. De competența şi disponibilitatea lor de a se dedica deplin şi chiar mai mult, vor depinde sute de vieți”, se mai arată în reacția MSMPS.

23 martie, dimineața - Fără a comenta cazurile de îmbolnăvire în rândurile personalului medical, ministra Viorica Dumbrăveanu le mulțumește moldovenilor care au aplaudat lucrătorii medicali, duminică seara.

„Prin acest gest au menționat că rolul lor este extrem de important. Sistemul medical este un sistem viu, avem și alte probleme pe lângă COVID-19. Mulțumiri celor care s-au solidarizat, celor care susțin lucrătorii medicali. Ajutați sistemul medical să vă ajute, respectați recomandările medicilor, autoizolați-vă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

23 martie, seara - abia atunci MSMPS anunță încă un caz de infectare în rândul personalului medical. Ministra Viorica Dumbrăveanu nu spune exact dacă e vorba despre medicul despre care s-a aflat cu o zi înainte sau e un alt caz.

24 martie - Deschide.md dă pe surse anonime că patru medici de la Spitalul Clinic Republican au fost testați pozitiv la COVID-19, fiind vorba de trei femei și un bărbat. Aceștia ar fi asimptomatici. La momentul publicării știrii, MSMPS nu le răspundea jurnaliștilor la apel.

Mai târziu, Ministerul vine cu un comunicat scurt în care explică situația. Confirmă că un medic, două asistente medicale și o infirmieră sunt infectați cu COVID-19. Directorul SCR, Anatol Ciubotaru, este acuzat că a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat, fără să informeze, după procedură, MSMPS și ANSP.

În aceeași seară, fără explicații,  premierul Ion Chicu anunță că directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis și înlocuit cu Andrei Uncuța.

27 martie, dimineața - Dumbrăveanu anunță al doilea deces provocat de COVID-19 în R. Moldova. E vorba despre un lucrător medical, care activa la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vârstă de 79 ani. Este vorba de primul caz despre care a scris ZdG. Femeia a fost testată pozitiv pe 19 martie fiind internată la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar pe 24 martie transferată la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă.

27 martie, amiază - Unul dintre medicii de la Spitalul Republican, infectat cu COVID-19, a lansat o petiție online în care solicită ca din componența Comisiei pentru Situații Excepționale să facă parte cel puțin trei medici.

„În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juristi, 7 ingineri, 5 economisti, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog! Ministerul Sănătății este condus de un jurist”, scrie bărbatul.

„Vreau foarte mult să contribum pentru protejarea sistemului medical. După cum menționez de fiecare dată, prin acțiunile de responsabilitate. Protejați medicii”, a spus, astăzi, ministra Viorica Dubrăveanu. AGORA cere ministerului să arate prin propriile acțiuni protecția față de medici.

Cum lucrăm în pandemie?
Ne-au fost afectate conturile, nu și dorința de a scrie pentru tine. Susține-ne.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Zece decese și încă 649 de cazuri de COVID-19 în R. Moldova

Zece decese și încă 649 de cazuri de COVID-19 în R. Moldova

Reacția ministrului Justiției la decizia CSM de a accepta cererile a cinci magistrați vizați în dosarul „Laundromat”: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

Reacția ministrului Justiției la decizia CSM de a accepta cererile a cinci magistrați vizați în dosarul „Laundromat”: „Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem”

Prim-vicepreședinta PUN, Ana Guțu, va candida la alegerile parlamentare din România

Prim-vicepreședinta PUN, Ana Guțu, va candida la alegerile parlamentare din România

Advertoriale
AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

AB+Partners, companie de arhitectură premiată la nivel internațional, împlinește 5 ani de activitate (VIDEO)

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

EXIMBANK lansează, în premieră pentru piața din Moldova, cardul premium – Visa SIGNATURE

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

Cum se reorganizează HUB-urile de „coworking spaces” pentru a răspunde nevoilor pandemice

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: „Padle” electorale sau „October Surprises” - dezvăluiri ce pot schimba rezultatul alegerilor (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Igor și Mihaela Belei, cuplul care au demonstrat că moldovenii devin mai bogați atunci când dăruiesc (VIDEO)
 • Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Magia imunității parlamentare - iată nu-i, dar totuși este. De ce deputații lipsiți de ea oricum rămân imuni la alte dosare (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Hai să ne lansăm în drum! De unde s-au „catapultat” în campanie candidații și cât de reale le sunt promisiunile
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Te pregătești de Halloween? Vezi câteva idei cum ai putea decora un dovleac: haios și...
 • Trenduri pentru 2021 în materie de inele de logodnă propuse de brandurile celebre
Cele mai populare
 • 1
  Dodon spune că o bătrână a ghicit în ouă că va câștiga din primul tur (FOCUS)
 • 2
  De la 1 ianuarie 2021, persoanele fizice ar putea plăti impozit pe veniturile obținute din dobânzile bancare
 • 3
  Donald Trump ar fi fost însoțit de o dublură a soției sale. Vezi cum arată Melania
 • 4
  Renato Usatîi, huiduit la o întâlnire electorală din Găgăuzia: „Ce ai făcut pentru Găgăuzia? Balabol” (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.