Apel public! AGORA cere autorităților să spună exact câți medici sunt infectați cu COVID-19 și să comunice mai clar despre evoluția bolii în țara noastră (VIDEO)

Apel public! AGORA cere autorităților să spună exact câți medici sunt infectați cu COVID-19 și să comunice mai clar despre evoluția bolii în țara noastră (VIDEO)


Astăzi în Republica Moldova a fost anunțat primul deces provocat de infecția COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali. Autoritățile evită însă să spună câți angajați ai sistemului sunt în prezent infectați sau suspecți, unde se află și care e starea lor de sănătate. AGORA a făcut mai multe solicitări în acest sens, dar nu am primit niciun răspuns clar. Considerăm că aceasta este o informație de maxim interes public, întrucât de starea de sănătate a cadrelor medicale și felul în care sunt protejați de stat depinde ulterior și cum va decurge întreg procesul de tratare a celorlalți pacienți, cetățeni ai Republicii Moldova. Întrucât jurnaliștii nu au acces la briefingurile zilnice și nu pot adresa întrebări, venim cu un apel public și solicităm autorităților să comunice exact informațiile referitor la infecțiile cu COVID-19. 

Primele informații neoficiale, pe surse, precum că printre infectații cu noul tip de coronavirus s-ar număra și lucrători ai sistemului medical au început să ajungă în redacțiile de presă încă la mijlocul lunii martie, când în Republica Moldova, oficial, erau mai puțin de 30 de persoane infectate. 

Spre exemplu, pe 16 martie, deschide.md scria că asistentul medical din s. Bălceana, r. Hîncești, s-a infectat cu COVID-19 după ce a contactat cu o femeie revenită din Italia, care ulterior devenise prima victimă care a decedat de virus.

Am așteptat ca aceste informații să fie confirmate sau nu de autorități în briefingurile zilnice pe care le organizează. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Întrucât jurnaliștii nu au acces la declarațiile publice ale autorităților și nu pot pune întrebări, pe 18 martie, AGORA a expediat în adresa Ministerului Sănătății o solicitare în care a cerut să fie clarificată situația. Nu am primit niciun răspuns.  

 

Pentru că informațiile erau tot mai confuze și neclare, pe 23 martie am revenit în adresa Ministerului Sănătății cu o nouă scrisoare în care solicitam să ni se spună clar câte persoane dintre cele infectate cu noul tip de coronavirus sunt lucrători ai sistemului medical. Nici de această dată nu am primit niciun răspuns. 

De menționat că în declarațiile online pe care le fac autoritățile, nu o singură dată s-a întâmplat ca informațiile prezentate să se bată cap în cap. Un ultim exemplu îl reprezintă chiar declarațiile de azi diminieață ale ministrei Sănătății, care a prezentat distribuția cazurilor înregistrate în fiecare raion sau municipiu. Adunate, acestea nu însumau cifra prezentată inițial. Șefa de la Sănătate a spus că, în total, sunt 125 de infecții cu transmitere locală. După ce am adunat cazurile prezentate, am ajuns la cifra de 117 infecții, opt cazuri fiind lipsă.

În acest context, solicităm public ca la briefingurile zilnice să se răspundă exact la următoarele două întrebări, pe care le considerăm de maxim interes: 

1. Câte persoane dintre cele infectate cu noul tip de coronavirus sunt lucrători ai sistemului medical (medici, asistente, infirmiere, șoferi, brancardieri etc)? În ce condiții a avut loc infectarea lor și care e starea de sănătate?

2. Câte teste la COVID-19 s-au făcut până acum în RM și de câte mai dispune în prezent țara noastră?

Cronologia infectării lucrătorilor medicali cu COVID-19

16 martie - Deschide.md scrie că un asistent medical ar fi infectat cu noul tip de coronavirus.

20 martie – Pe Ziarul de Gardă apare informație pe surse că a fost înregistrată prima infectare a unui medic cu COVID-19. Informația este confirmată de Ministerul Sănătății numai după apelurile Ziarului de Gardă. Reprezentanții MSMPS au declarat că este vorba de o femeie care activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Femeia a fost testată pozitiv pe 19 martie. Aceștia declarau atunci pentru ZdG că nu se cunoaște dacă această îmbolnăvire are legătură cu exercitarea obligațiunii de serviciu sau nu.

Seara, în cadrul briefingului tradițional organizat în fiecare zi după ședința Centrului Unic de comandă, autoritățile nu vorbesc nimic despre acest caz.

22 martie - Se află pe surse că un alt medic din Chișinău ar fi fost diagnosticat cu noul coronavirus. De această dată, este vorba de o femeie, medic reanimatolog la Spitalul Clinic Republican. După zvonul apărut, informația a fost confirmată de ofițerul de presă al spitalului, Mădălina Țurcanu, la solicitarea AGORA. Mai exact, femeia s-ar fi îmbolnăvit pe 20 martie, în timp ce intuba un bolnav de coronavirus și și-ar fi scos ochelarii de protecție. Potrivit instituției medicale, alți șase medici, care au fost în tură în acea zi, au fost plasați în carantină. 

Deși trecuseră mai multe zile, în niciunul din briefingurile zilnice, nu s-a pomenit nimic despre acest caz. Ministerul Sănătății a remis un comunicat de presă în care dădea asigurări că medicii dispun de echipament de protecție, îndemnând jurnaliștii să nu caute senzații.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale face apel la instituțiile mass-media de a nu face senzații și de a respecta dreptul la viața privată a personalului medical. De competența şi disponibilitatea lor de a se dedica deplin şi chiar mai mult, vor depinde sute de vieți”, se mai arată în reacția MSMPS.

23 martie, dimineața - Fără a comenta cazurile de îmbolnăvire în rândurile personalului medical, ministra Viorica Dumbrăveanu le mulțumește moldovenilor care au aplaudat lucrătorii medicali, duminică seara.

„Prin acest gest au menționat că rolul lor este extrem de important. Sistemul medical este un sistem viu, avem și alte probleme pe lângă COVID-19. Mulțumiri celor care s-au solidarizat, celor care susțin lucrătorii medicali. Ajutați sistemul medical să vă ajute, respectați recomandările medicilor, autoizolați-vă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

23 martie, seara - abia atunci MSMPS anunță încă un caz de infectare în rândul personalului medical. Ministra Viorica Dumbrăveanu nu spune exact dacă e vorba despre medicul despre care s-a aflat cu o zi înainte sau e un alt caz.

24 martie - Deschide.md dă pe surse anonime că patru medici de la Spitalul Clinic Republican au fost testați pozitiv la COVID-19, fiind vorba de trei femei și un bărbat. Aceștia ar fi asimptomatici. La momentul publicării știrii, MSMPS nu le răspundea jurnaliștilor la apel.

Mai târziu, Ministerul vine cu un comunicat scurt în care explică situația. Confirmă că un medic, două asistente medicale și o infirmieră sunt infectați cu COVID-19. Directorul SCR, Anatol Ciubotaru, este acuzat că a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat, fără să informeze, după procedură, MSMPS și ANSP.

În aceeași seară, fără explicații,  premierul Ion Chicu anunță că directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis și înlocuit cu Andrei Uncuța.

27 martie, dimineața - Dumbrăveanu anunță al doilea deces provocat de COVID-19 în R. Moldova. E vorba despre un lucrător medical, care activa la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vârstă de 79 ani. Este vorba de primul caz despre care a scris ZdG. Femeia a fost testată pozitiv pe 19 martie fiind internată la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar pe 24 martie transferată la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă.

27 martie, amiază - Unul dintre medicii de la Spitalul Republican, infectat cu COVID-19, a lansat o petiție online în care solicită ca din componența Comisiei pentru Situații Excepționale să facă parte cel puțin trei medici.

„În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juristi, 7 ingineri, 5 economisti, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog! Ministerul Sănătății este condus de un jurist”, scrie bărbatul.

„Vreau foarte mult să contribum pentru protejarea sistemului medical. După cum menționez de fiecare dată, prin acțiunile de responsabilitate. Protejați medicii”, a spus, astăzi, ministra Viorica Dubrăveanu. AGORA cere ministerului să arate prin propriile acțiuni protecția față de medici.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Nemerenco, critică refuzul Ministerului Sănătății de a cumpăra doze de vaccin Pfizer: „UE se vaccinează, iar noi nu vrem să transpirăm și să muncim”

Nemerenco, critică refuzul Ministerului Sănătății de a cumpăra doze de vaccin Pfizer: „UE se vaccinează, iar noi nu vrem să transpirăm și să muncim”

OMS: Tulpinile de coronavirus din Marea Britanie și Africa de Sud au ajuns în zeci de țări

OMS: Tulpinile de coronavirus din Marea Britanie și Africa de Sud au ajuns în zeci de țări

Republica Moldova, exclusă din lista statelor cu risc epidemiologic ridicat pentru România (DOC)

Republica Moldova, exclusă din lista statelor cu risc epidemiologic ridicat pentru România (DOC)

Advertoriale
Alegerea unei Case de avocatură: Experiența, Eficiență și Oamenii Cool (FOTO)

Alegerea unei Case de avocatură: Experiența, Eficiență și Oamenii Cool (FOTO)

Producătorii agricoli, susținuți cu credite atractive de la Moldova Agroindbank

Producătorii agricoli, susținuți cu credite atractive de la Moldova Agroindbank

Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
 • Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Colindăm de la Mircea Druc până la Ion Chicu. O „chicat” al 20-lea Guvern și le pomenim pe toate celelalte (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Edward Sanda, despre nunta cu Cleopatra Stratan: „Eu credeam că nu o să mă căsătoresc...
 • Vitalie Advahov este omagiat! Vezi cum a fost felicitat artistul (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  Dodon, cu ultimatum pentru Sandu și sesizare la CC: Desemnați un premier până pe 1 februarie. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat
 • 2
  Primarul Ion Ceban le dă replica celor care l-au judecat pentru că a fost în vacanță în Egipt
 • 3
  Ion Ceban le dă jurnaliștilor lecții despre subiectele care merită să devină știri (VIDEO)
 • 4
  CC a decis: Parlamentul nu se poate autodizolva
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.