Fără acces la internet sau cu pagini fotografiate din caiete: Care sunt provocările învățământului online și ce soluții găsesc profesorii (FOTO)

Fără acces la internet sau cu pagini fotografiate din caiete: Care sunt provocările învățământului online și ce soluții găsesc profesorii (FOTO)

Școlile din întreaga țară și-au închis ușile începând cu 11 martie, iar potrivit ultimei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale termenul a fost extins până la 15 mai. Procesul de învățământ a trecut pe online, iar odată cu noua metodă au apărut și noi provocări atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Se întâmplă că o parte din elevi nu au acces la internet, iar în cazul profesorilor devine mai dificil să verifice temele pe online. Iată o parte din provocări și soluțiile pe care le-au găsit cadrele didactice.

...

...

Publicitate

Totuși, în jur de 20% dintre copii nu au acces la platformă, deci nu pot participa la această formă de instruire. În unele situații, elevii nu dispun de internet nelimitat ca să fie prezenții de la început până la sfârșitul orelor. În acest caz, profesorul le propune să lucreze în caiete, iar răspunsul este expediat ulterior prin imagini foto.

Autor:

Mai dificil este în cazul elevilor care nu au device-uri – calculatoare, telefoane mobile. Directorul susține că în această situație, elevii sunt contactați prin telefonul fix, unde primesc informații succinte și însărcinări.

„Unii părinți ziceau să-i mai lăsăm pe copii că au și ei câteva zile de vacanță. Aceasta nu este vacanță, este o situație excepțională și trebuie să ne adaptăm”, a subliniat directorul.

...

Una dintre provocări a fost nevoia adaptării rapide a cadrelor didactice la noile cerințe: „Fiecare ne-am angajat să găsim posibilități, pentru că unii posedă competențe digitale și se pot descurca foarte ușor pe anumite platforme, alții mai puțin. Ne-am inclus foarte repede în acest proces pentru că nu vrem să pierdem temele și atenția copiilor”, explică profesoara la disciplina „Limba română”, Angela Burdeniuc. Și între profesori există comunicare online, consultându-se pe marginea întrebărilor ce survin.

Pentru elevi, profesorii au inițiat o strategie de evidență: „În fiecare zi oferim date pentru diriginți, despre elevii care nu s-au conectat. De exemplu: „Limba Română – trei absențe”. Diriginta contactează părinții și vede care este motivul. Acestea sunt diferite. Se întâmplă să nu funcționeze internetul”, explică Angela Burdeniuc.

Autor:

Pentru elevii care au absentat, profesoara pregătește un mesaj succint cu tema predată în acea zi și sarcinile pe care urmează să le îndeplinească elevul, și îl transmite prin intermediul dirigintei.

Conexiunea video îndelungată este obositoare pentru elevi. Orarul este respectat întocmai, doar că lecția este explicată video în decursul a 15 minute, după care elevii lucrează individual și se reconectează pentru concretizări, susține profesoara.

O altă problemă este volumul mare de teme ce trebuie verificate. De regulă elevii trimit fotografii cu paginile din caiete.

Autor:

„Este diferență când verifici un test pe hârtie și când e un test imagine. Acestea sunt probleme pe care cred că o să le depășim pe viitor, pentru că o să ne acomodăm. Următoarea etapă este să planificăm activitatea noastră în așa fel încât să nu fie prea încărcați elevii noștri și să stăpânim temele pentru acasă în conformitate cu noua legislație”, spune Angela Burdeniuc.

La circumstanțele impuse de carantină sunt nevoiți să se adapteze și copii claselor primare. Cei 36 de elevi ai clasei I a liceului „Mihail Berezovschi” din Chișinău, fac lecții pe platforma „Zoom”.

...

„De multe ori sunt asistată și de părinții care stau alături”, spune învățătoarea. Sarcinile pe care le au de îndeplinit, copiii le fotografiază și le expediază învățătoarei care le verifică și vine cu sugestii, uneori prin telefon.

Totodată, pentru un copil care temporar nu poate participa la lecții din cauza stării de sănătate, profesoara pregătește material individual. „Copilul rezolvă în măsura posibilităților, iar ulterior va recupera”, spune învățătoarea.

„Am făcut și un sondaj în rândul părinților. Ei sunt mulțumiți de această metodă și continuăm așa. Și copiilor le place și sunt activi la lecții”, menționează Cristina Popșoi.

Menționăm că insituțiile de învățământ din Republica Moldova vor rămâne închise pe toată durata perioadei stării de urgență. Reieșind din situația actuală, asta înseamnă data de 15 mai. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale și confirmată printr-un ordin semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal