Pandemia de coronavirus conduce întreaga lume spre o criză economică, din cauza restricțiilor impuse în calitate de măsuri de protecție. Odată cu apariția și creșterea cazurilor de coronavirus, și în R. Moldova se fac simțite unele devieri la nivel economic. Potrivit experților economici, în următoarele luni, leul moldovenesc ar putea înregistra o depreciere ușoară față de euro și dolar, iar asta din cauza scăderii transferurilor de peste hotare și a exportului.
Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul
„Toate valutele s-au depreciat în prezent față de dolar. Cel mai puțin s-a depreciat yuan-ul cu care avem legătură, euro și leul moldovenesc. În rest, în regiunea noastră toate valutele s-au depreciat de la 10% până la 25% față de începutul anului. În Moldova, această depreciere este de 2,4% a leului față de dolar. În prezent, se exercită o presiune asupra pieței valutare.
La noi, în luna februarie, până ce am intrat în criză cu coronavirus era o situație chiar destul de bună. Piața valutară era în echilibru, am început bine anul, dar acum cel mai probabil volumul de export se va reduce, volumul remitențelor va scădea și investițiile private direct în spirala de criză pleacă din țară.
Din această cauză va fi o tendință de depreciere a leului, cum se întâmplă și cu celelalte valute, numai că BNM ca și în alte dăți nu va permite o depreciere bruscă a leului. În țările din regiune, de la începutul anului, în trei luni de zile, valuta s-a depreciat destul de puternic. La noi această depreciere va fi întinsă în timp, pentru a asigura un confort psihologic. Deprecierea leului în R. Moldova are un impact mult mare decât în Rusia sau Ucraina. Ele sunt țări mari și autosuficiente, însă la noi totul este practic pe import și de aceea deprecierea valutei creează o creștere de prețuri și o sărăcire a populației.
BNM are peste trei miliarde de dolari și va interveni, când va fi necesar. Cred că într-un viitor apropiat, noi vom trece de nivelul 19 lei pentru dolar, ceea ce înseamnă o depreciere în zona de confort”.
Viorel Gârbu, expert economic
„În perioada în care ne aflăm, atunci când nu sunt cunoscute incidențele acestei epidemii, turbulențele pe piața valutară sunt o normalitate. Nu este niciun aspect la care să atragem atenția și să fie critic. Tot ceea ce ține de evoluțiile pe plan internațional și coronavirus desigur că poate induce deprecierea monedei internaționale, dar noi nu putem să facem pronosticuri privind modul în care vor evolua lucrurile din acest punct de vedere”.
Roman Chirca, expert economic
„Noi avem acum o ușoară depreciere a leului, față de principalele valute, ca de exemplu astăzi față de ieri pentru euro cu peste 35 de bani. Am avut o depreciere față de dolarul american, dar a fost rezultatul faptului că dolarul s-a fortificat față de toate valutele mondiale în ultimele zece zile și respectiv a devenit mai scump.
În perioada imediat următoare există o anumită fluctuație rezonabilă, nu există presiune pe valuta națională. BNM dispune de rezerve de trei miliarde de dolari, ceea ce îi permite să intervină, dacă va considera necesar să mențină cursul valutar, cu toate că dacă criza se va extinde, atunci încă o depreciere ar putea avea loc.
Pe o perioadă îndelungată va fi o fluctuație controlabilă. Acum încep să scadă remitențele. Efectul remitențelor îl vom simți, după trei săptămâni și se va acutiza tot mai tare și mai tare, iar asta va fi o presiune asupra leului. Va fi o ușoară depreciere.”
Astăzi, 27 martie, un dolar american costă 18,04 lei, iar un euro - 19,77 lei. Hrivna ucraineană a înregistrat o deviere și e cotată la 0.64 bani, iar rubla rusească - 0,23 bani.