
Scutiri de taxe de până la 100% și înlesniri pentru șomaj tehnic. Noi măsuri economice în susținerea businessului, anunțate de stat
Președintele Igor Dodon a anunțat, luni dimineața, o serie de măsuri economice care vin să ajute întreprinderile și salariații afectați economic de impunerea stării de urgență. Astfel, angajaților la întreprinderile închise prin decizia Comisiei Situații Excepționale, statul le va întoarce integral suma impozitelor pe venit, celor sociale și impozitului perceput pentru plata poliței medicale. Alte câteva măsuri vizează persoanele care au intrat în șomaj tehnic.
・
„Avem o măsură pentru toate întreprinderile care și-au sistat activitatea prin instituirea situației excepționale, cum ar fi HoReCa, comerțul, sălile de agrement, instituțiile afectate prin decizia CSE. La achitarea salariilor pentru angajați, statul va restitui 100% impozitul pe venit a persoanelor fizice, impozitele sociale și impozitul perceput pentru poliță. Din fondul de remunerare a muncii, aceste întreprinderi vor primi practic 43-45%. Asta este contribuția statului pentru întreprinderile afectate. Asta se va întâmpla când salariul va fi la nivelul nu mai mare decât cel din februarie și lista salariaților la 1 martie”, a anunțat președintele Dodon.
O altă măsură vizează întreprinderile care s-au închis nefiind presate de decizia Comisiei Situații Excepționale, cum ar fi agenții economici din industria de textile sau cea de cablaje. „Pentru ele, compensăm 60% din suma impozitelor enumerate mai sus”, a specificat Dodon.
Suplimentar, Dodon a vorbit despre persoanele care au intrat în șomaj tehnic.
„Persoanele care au dreptul să se adreseze Oficiilor pentru ocuparea forței de muncă, conform legislației la moment, trebuie să aibă o activitate de cel puțin nouă luni ca să beneficieze de această recompensă. Pentru aceste persoane, noi am majorat de trei ori fondul de șomaj. Pentru persoanele care nu au nouă luni lucrate până la instituirea stării de urgență, statul va garanta un salariu minim pe economie, un pic peste 2.700 de lei. Cred că asta e o susținere esențială din partea statului. Aceste măsuri sunt pe perioada de urgență. Examinăm măsuri suplimentare pentru IMM-uri. Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate din aprilie”, a conchis Dodon.
Citește și: Statul va oferi câte 16.000 de lei fiecărui angajat al statului, infectat cu COVID-19
Amintim că, pe 19 martie, Guvernul a elaborat un set de măsuri pentru susținerea businessului intrat în colaps după epidemia de COVID-19. A fost introdus moratoriu asupra tuturor controalelor de stat - fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici sau cerinţele specifice pentru genul de activitate desfăşurat, precum și controlul privind respectarea normelor de protecţie a muncii.
De asemenea, achitarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător, pentru primul trimestru al anului 2020, se va efectua până la data de 25 iunie 2020. O altă măsură care s-a discutat era reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, începând cu 1 mai 2020.
În plus, acum o săptămână, Comisia Situații Excepționale a decis că impozitul pe venit, impozitul pe bunuri imobiliare, impozitul funciar și taxele locale pentru anul 2019 vor putea fi achitatea până pe 25 aprilie 2020 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier) care au cel mult trei salariați și care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA și de către IMM-uri. Impozitul pe venit pentru primul trimestru al anului 2020 va putea fi achitat în rate până la 25 iunie 2020, iar persoanele fizice vor putea achita impozitul pe venit pentru anul 2019 până pe 29 mai 2020.