UNICEF Moldova lansează un chatbot virtual COVID-19, pentru a oferi răspunsuri rapide la întrebările pe care tinerii le-ar putea avea despre virus, dar și pentru a-i ajuta să conștientizeze efectul nociv al știrilor false, miturilor și stigmei asociate acestora.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat anterior că știrile false se răspândesc mai repede decât virusul și a calificat acest fenomen drept o „infodemie”.
Tinerii sunt utilizatori activi ai rețelelor de socializare, iar fără cunoștințe adecvate, aceștia pot fi afectați de dezinformare și de știrile false despre noul virus. Pentru a-i ajuta să recunoască dezinformarea și să oprească ciclul vicios al răspândirii lor, UNICEF oferă o soluție digitală, care îi va ajuta să efectueze o primă verificare o informației.

„În timp ce anxietatea produsă de COVID-19 poate fi lesne înțeleasă, este important să ne asigurăm că recurgem la surse credibile pentru a obține informații sau pentru a verifica orice informații care provin din surse mai puțin credibile. La fel ca spălarea corectă pe mâini, „igiena cibernetică” este foarte importantă. Gândește-te înainte de a da share ” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.
Tinerii susțin că este o inițiativă bună și au reușit să combată unele știri false care circulau pe internet.

„Cred că o mulțime de oameni s-au săturat de informații false despre Covid-19. Sunt unul dintre acești oameni, care nu mai crede nicio informație despre acest virus. Spre marea mea surprindere, U-Report nu oferă doar sondaje, ci se asigură că noi, tinerii, suntem informați în mod corespunzător! A fost destul de ușor să scriu cuvântul cheie „Coronavirus” în chat și apoi chatbot-ul mi-a răspuns la întrebări”, spune Daniel Bălan, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Teoretic din Ștefănești.

Anastasia Robuleț, 17 ani, de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni afirmă că „am primit informații suplimentare utile, care au elucidat unele dintre miturile care circulă deja, cum ar fi, de exemplu, că doar vârstnicii sunt afectați de coronavirus”.
Chatbot-ul funcționează prin U-Report, un instrument inovator de mesagerie pentru tineri dezvoltat de UNICEF și utilizat de peste 25 de mii de tineri și adolescenți din Moldova. Instrumentul este disponibil în limbile română și rusă.
Republica Moldova este una dintre cele 24 de țări care folosesc la momentul actual chatbot-ul prin U-Report, având și a treia cea mai mare comunitate de U-Reporteri din Europa și Asia Centrală.