Coronavirusul și măsurile luate de autorități pentru combaterea epidemiei au adus schimbări mari în viața tuturor, iar majoritatea oamenilor au devenit mai vulnerabili. Ce se întâmplă cu cei mai slabi și neprotejați ca noi, precum persoanele fără adăpost? Această întrebare și-au pus-o și membrii grupului de inițiativă „Coliba Albastră”, care zilnic livrează peste 50 de prânzuri pentru oamenii străzii.
Reprezentanții grupului îndeamnă alți oameni să se mobilizeze și să le urmeze gestul, întrucât pe teritoriul capitalei și în suburbii sunt câteva sute de persoane care își trăiesc viața pe străzi, iar hrana oferită nu este suficientă în acest caz.
„Acestea sunt insuficiente, 50 de porții pe care le poate pregăti Mezzo nu acoperă întreaga populație de persoane fără adăpost a municipiului Chișinău Prin această campanie dorim să acoperim următoarele necesități ale oamenilor fără adăpost pe perioada pandemiei, precum hrană, apă potabilă, produse de igienă, medicamente de primă necesitate”, se arată în declarația grupului „Coliba Albastră” .
Conform măsurilor întreprinse de autorități pentru prevenirea coronavirusului, toate parcurile și spațiile publice au fost închise, locații unde înoptau o bună parte din oamenii fără adopst. La fel, aceștia nu mai pot câștiga bani cerșind pe străzi sau din micile „afaceri”, precum comerțul cu carton, sticlă, munca ocazională la șantierele de construcții.
Precizăm că ieri, după procesarea a 169 de probe, au fost confirmate 35 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 în R. Moldova. Numărul îmbolnăvirilor se ridică la 298 de persoane.
1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.
2,3 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor. Totodată, o altă femeie revenită din Italia a ajuns la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.
4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.
5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia.
7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.
9-12 – 14 martie - Încă patru cazuri confirmate de coronavirus. În premieră, sunt înregistrate primele două cazuri de transmitere locală a infecției de coronavirus.
13-23 – 15 martie - Au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19. Printre persoanele infectate se numără un copil.
* 16 martie – Autoritățile au anunțat că o persoană a fost tratată de coronavirus.
24-29 – 16 martie - Au fost anunțate șase cazuri noi confirmate de laborator: două de import, fiind vorba de persoane revenite din Marea Britanie, iar patru - de transmitere locală. Totodată s-a menționat că s-a agravat starea primei persoane infectate cu COVID-19, de la Spitalul Republican.
30 – 17 martie – A fost confirmat un nou caz de import la o persoană revenită din Italia.
* 18 martie – Primul deces: O pacientă de 61 de ani, infectată cu COVID-19, a murit după patru zile de la internarea în spital.
31-36 – 18 martie – Încă șase cazuri au fost confirmate: trei de import și trei de transmitere locală.
37-49 – 19 martie – Încă 13 persoane din Republica Moldova au fost infectate cu noul tip de coronavirus. În șapte cazuri e vorba de importul virusului. Persoanele au revenit din Italia, Marea Britanie și Ucraina.
50-66 – 20 martie – Autoritățile anunță alte 17 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Mai multe persoane s-au îmbolnăvit după ce au fost în excursie la o mănăstire din Ucraina.
67-80 – 21 martie – Au fost înregistrate alte 14 cazuri de coronavirus. Se confirmă și primele două infectări ale moldovenilor din Transnistria.
* 21 martie – Femeia ce s-a întors din Italia cu zborul Milano- Chișinău, fiind prima pacientă infectată din Republica Moldova, a fost tratată. Ministerul Sănătății a spus că aceasta va rămâne în spital din alte motive.
81-94 – 22 martie – S-au confirmat alte patru cazuri de import și zece cu transmitere locală.
95-109 – 23 martie – Printre cele 15 cazuri noi anunțate se numără o gravidă și un lucrător medical.
110-125 – 24 martie – Trei cazuri sunt de import, iar 13 cazuri sunt de transmisie locală
126-149 – 25 martie – Încă 24 de cazuri de coronavirus au fost confirmate: trei sunt de import și 21 cu transmisie locală.
150-177 – 26 martie – Încă 28 de cazuri au fost anunțate. Printre persoanele infectate se regăsesc și patru angajați ai Spitalului Clinic Republican.
177-199 -27 martie - Încă 22 de cazuri au fost confirmate. Printre acestea, încă patru lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican.
199-231 - 28 martie - 32 de cazuri noi confirmate, 30 dintre care cu transmitere locală.
231 - 263 - 29 martie - Au fost confirmate 32 de cazuri noi de îmbolnăvire. Majoritatea, 31 la număr, sunt cazuri de transmitere locală.
263 - 298 - 30 martie - Au fost confirmate 35 de cazuri de infectare cu COVID - 19.