Directoarea unei agenții de turism: „Am avut cele mai mari pierderi din istoria turismului”

Directoarea unei agenții de turism: „Am avut cele mai mari pierderi din istoria turismului”

Unul dintre cele mai afectate domenii la nivel global este și cel al turismului. Pe timp de pandemie, sectorul a fost practic blocat. Cu greu reușesc să treacă prin această perioadă și agențiile de turism. Am discutat cu directoarea unei agenții, Natalia Vulpe Dohotaru, care ne-a spus că a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria turismului.

Natalia Vulpe Dohotaru ne-a povestit că luna martie a fost o adevărată provocare. „Când s-au închis granițele, aveam clienți care zburau în Dubai într-o deplasare de serviciu, erau în zbor. În ultimul moment îmi dau seama, verific biletele și văd că la retur totul este vândut. Ar fi fost stupid să ajungă acolo și să se întoarcă imediat înapoi. I-am prins în drum spre conexiunea din Istanbul și i-am blocat acolo. Le-am luat bilet imediat pentru ziua următoare de la Istanbul spre Chișinău. Am reacționat în ultimul moment, am cumpărat bilet din contul agenției”, a spus ea.

„Am achitat biletele turiștilor din buzunarul nostru, doar ca să îi aducem acasă...”

Publicitate

Autor:

Antreprenoarea a menționat că acesta nu a fost însă singurul caz. „Când au fost momentele că se închideau granițele, eram non stop pe internet, verificam informațiile, cum să treacă, telefonam, fiindcă nu primeam nicio informație în acest sens. Nu am dormit până mi-am adus ultimul client acasă. Deseori, biletele la retur pentru clienții întorși în ultimul moment au fost achitate din contul agenției. Companiile avia ne-au anunțat că gata, zboruri nu o să fie, dacă vreți să vă întoarceți clienții, căutați soluții și noi o să vă returnăm banii. Au fost cheltuieli suplimentare care nu se știe când vor fi returnate. Deocamdată, nu am primit nicio sumă de retur. Toți spun că lucrează în regim de urgență și că nu pot oferi nicio informație”, a explicat aceasta.

Soluții de moment

„Încercăm să fim receptivi, suntem în permanență în contact cu clienții noștri. Încercăm să le propunem soluții în funcție de problemă, de datele vacanței, de condițiile rezervării efectuate. În general, recomandările pe care le facem clienților este reprogramarea vacanței pentru o dată mai târzie. Până în 2021 operatorii ne oferă posibilitatea să modificăm datele de vacanță. Atunci când nu se știu datele concediului sau vacanța copiilor, decidem înghețarea sumei sau facem ca un voucher valoric, ca ulterior, când vor fi mai siguri cu datele, să fie folosit pentru programarea unei noi vacanțe, poate chiar vacanța de toamnă, de iarnă, dacă nu va fi posibil în perioada estivală”, a spus Natalia.

Directoarea agenției a mai precizat că operatorii au oferit condiții mai bune de anulare a rezervării. Totuși, sunt alte obstacole. „Acum sunt posibile anularea și modificarea rezervării cu o săptămână înainte de placare. Înainte erau condițiile de până la o lună. Doar că este o problemă, dacă turistul o să vrea să anuleze călătoria. Noi banii nu îi ținem la noi în safeu. Cum se face programarea, se achită avansul, noi automat transferăm suma operatorului, ca să garantăm rezervarea. Respectiv, neavând banii în cont, sunt dificultăți pentru returnarea lor. Din cauza asta, ne străduim să recomandăm clienților modificarea datei sau voucherul”, a explicat ea.

„Multe companii avia ne anunță din start că banii nu vor fi returnați”

Autor:

„Companiile avia, pentru rezervările pe care le avem cu curse regulate, se ghidează după legislația țării lor. Respectiv, multe companii ne anunță din start că banii nu vor fi returnați. Ei oferă posibilitatea modificării datelor sau, dacă solicitantul vrea returnarea banilor, ea va dura o perioadă nedeterminată, pentru că e stare de urgență peste tot. Asta e o problemă cu care ne confruntăm acum. În primul rând, nu putem prelua cererile de anulare, deoarece fizic nu suntem prezenți în oficiu. Al doilea moment, dacă facem solicitări la companiile avia, toți invocă starea de urgență și ne spun să recomandăm clienților noștri modificarea de date”, a zis antreprenoarea.

Ea a menționat că, de regulă, în stare de urgență, banii se returnează clientului, la solicitare, în cel mult 14 zile. În condițiile actuale, asta este o adevărată provocare.

„Acum discutăm cu reprezentanții Guvernului, ca să prelungim această perioadă de returnare până la 180 de zile. Statul întârzie cu oferirea soluțiilor pentru situația noastră. Dacă nu se vor întreprinde măsuri imediat, asta va conduce la un dezastru economic. Încercăm să păstrăm cel puțin rezervările care au fost efectuate. Noi încercăm să înțelegem clienții și să le contramandăm vacanțele pe mai târziu, ei încearcă să înțeleagă că, dacă vor face anulări în masă, asta va conduce la un dezastru economic pentru agențiile de turism. La moment, avem doar două anulări pentru luna iunie”, a spus Natalia.

„Returnarea impozitului e bine, dar sunt alte autorizații pe care noi le achităm. Dacă ar fi posibil să se sisteze achitarea lor, nu să se reeșaloneze pe o perioadă mai îndepărtată. Noi așteptăm că anul acesta cu siguranță o să fie o scădere a cererii, lumea o să încerce să salveze banii, fiindcă nu au muncit două-trei luni. Vacanța cu siguranță nu va fi o prioritate. Iar dacă ieșim la muncă, într-o lună, două sau trei, vom fi în incapacitate de plată a tuturor impozitelor și autorizațiilor periodice care sunt necesare. E nevoie, cel puțin, de o reeșalonare mai îndelungată a plăților, de jumătate de an, un an, dacă nu posibilă anularea pentru aceste două luni cât stăm acasă”, a adăugat aceasta.

Pronosticuri sumbre

Compania a început deja să caute soluții pentru a rezista financiar. „Încercăm să negociem cu persoanele de la care închiriem oficii, să renegociem cuantumul chiriei. Referitor la impozitele pe care trebuie să le achităm, încercăm să punem un număr mai mic de ore de muncă, pentru că nu avem dreptul să concediem, dar nici nu vrem. Purtăm discuții cu angajații”, a spus antreprenoarea.

„Totuși, dacă lucrurile nu se schimbă, pronosticurile nu sunt luminoase deloc. Pe termen apropiat ne așteptăm la lipsă de venituri și vom fi nevoiți să reducem personalul, să reducem cheltuielilor firmei în general, ca să putem rezista. Vom duce o politică de rezistență în gestionarea afacerii”, a adăugat Natalia Vulpe Dohotaru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal