„Noi suntem închiși, dar arenda curge”. Aneta Zasavițchi, despre cele 10% din localuri ce prestează livrări și cum se descurcă sectorul

„Noi suntem închiși, dar arenda curge”. Aneta Zasavițchi, despre cele 10% din localuri ce prestează livrări și cum se descurcă sectorul

Din 16 martie, 90% din localurile din Chișinău s-au închis complet. Serviciu de livrare au doar în jur de 10% din restaurante și cafenele. Numărul livrărilor și a comenzilor, spre deosebire de cifra dinainte carantinei, a scăzut cu 25%. Sunt cifre oferite de președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din republica Moldova” (MĂR), Aneta Zasavițchi. Într-un scurt interviu pentru AGORA, Zasavițchi a povestit cum o duc localurile care încă mai activează și ce nevoi are sectorul HoReCa acum.

Aneta Zasavițchi spune că deși moldovenii stau acasă, asta nu înseamnă neapărat mai multe livrări.

„Livrările se împart în două categorii: fie la domiciliu, fie la birou. În mare parte, din istoria livrărilor, majoritatea se făceau la locul de muncă, la oficii. Din cauza faptului că multe companii și-au sistat activitatea iar angajații lucrează de acasă, mulți decid să nu mai apeleze la acest serviciu”, spune președinta MĂR.

Publicitate

Dacă e vorba de lanțuri de restaurante, acestea deschid o singură bucătărie pentru a onora livrările, precizează Zasavițchi. „Ăștia care mai au rețele, sunt mai cunoscuți și au serviciu de livrare mai câștigă ceva, dar tot puțin. Cele mai afectate sunt cafenelele micuțe”.

Șefa asociației MĂR spune că, deocamdată, localurile nu au luat decizii radicale de a se închide pentru totdeauna.

„Dar, după măsurile anunțate de conducerea noastră, oamenii care au business în restaurante au început a studia procedura de a da compania la faliment. Pentru că e mult mai ușor pentru proprietar să dea totul la faliment, decât să se îndatoreze pentru toată viața înainte”, susține Aneta Zasavițchi.

Autor:

Întrebată dacă există angajați ai localurilor care au decis să se concedieze, pe fundalul epidemiei, Zasavițchi spune că e devreme de tras linie aici.

„Despre concedieri vom putea vorbi la mijlocul lui aprilie. Inițial, personalului i s-a spus despre două săptămâni de șomaj tehnic. Majoritatea patronilor au achitat salariile pentru jumătatea lunii martie, cine a avut posibilitatea au oferit și a doua parte, iar cine n-a putut – au oferit angajaților produsele din stoc sau prime. Unii și-au luat concediile plătite. Pe noi ne preocupă ce urmează din aprilie, pentru că încasările sunt pe zero, iar cine are livrare reușește să achite doar serviciile comunale și personalul care lucrează. Se lucrează prin rotație, ca măcar 2-3 zile să lucreze fiecare și să nu stea doi bucătari toată luna”, spune Zasavițchi.

Președinta MĂR s-a referit și la măsurile propuse de stat drept ajutor pentru business, în special cea enunțată de Igor Dodon prin care se propune returnarea din salariu a impozitelor pe venit și a celor pentru asigurarea medicală în proporție de 100%.

„Eu trebuie să am acel salariu ca statul să îmi întoarcă acele taxe. Dispare orice legătură și orice ajutor, dacă salariu nu e. Asta e un ajutor la ceva ce nu există. E ceva înmulțit la 0, deci se egalează cu 0”, spune ea.

Potrivit șefei Asociației MĂR, un ajutor mare din partea statului ar fi o amnistie aplicată asupra plăților pentru arendă. „Pe noi asta ne mănâncă. Noi suntem închiși, dar arenda curge, pentru că nu toți arendașii sunt oameni adecvați, sau chiar dacă sunt adecvați au și ei credite sau probleme. E un lanț. Respectiv trebuie ceva de făcut”, susține ea.

Zasavițchi spune că e important să fie pusă la punct procedura de emitere a certificatelor de forță majoră și, pe termen lung, e nevoie de facilități fiscale. „Trebuie de conceput o nouă modalitate de fiscalitate și impozitare. Nimic nu o să mai fie ca înainte”, conchide femeia de afaceri.

Amintim că activitatea piețelor, punctelor comerciale, a restaurantelor și cantinelor e sistată începând cu 16 martie. Măsura urma să fie aplicată până la 31 martie curent, însă a fost extinsă.

În prezent, excepție fac magazinele alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal