133 de comenzi, în doar trei zile: Vezi cum se produc vizierele pentru medicii și polițiștii de frontieră antrenați în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

133 de comenzi, în doar trei zile: Vezi cum se produc vizierele pentru medicii și polițiștii de frontieră antrenați în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

Pe platforma viziere.md care adună pe de o parte solicitările cadrelor medicale de scuturi de protecție și pe de altă parte donații pentru producerea și distribuirea vizierelor, au fost înregistrate 133 de comenzi cu solicitări de peste 20.000 de viziere în doar câteva zile de la lansare. Voluntarii implicați în producerea vizierelor solicită donații de materie primă PET-G sau resurse pentru procurarea sau importul materiei prime. Vezi mai jos un video ce ilustrează procesul de producere a scuturilor de protecție. 

„Echipa de voluntari ai viziere.md ține legătură cu instituțiile medicale ce au comandat viziere și încearcă să prioritizeze cele peste 133 de comenzi, întrucât capacitatea de producție zilnică este limitată. Sunt șapte ateliere care produc viziere la tăietoarele laser sau la imprimantele 3D. Îndemnăm atelierele din toată țara să se alăture procesului de tăiat vizierele, cât și voluntari care să le asambleze. Totodată ducem lipsă de materie primă suficientă pentru a realiza întreg numărul de viziere solicitate. Din resursele donate, am reușit procurarea PET-G pentru aproximativ 10.000 de viziere, însă estimăm necesitatea de 50.000 pentru următoarele câteva săptămâni”, a declarat directorul executiv al Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR), Vasile Braga.

Publicitate

De la începutul campaniei, au fost produse 1.200 de viziere, fiind livrate la spitalele din capitală care trateză pacienți infectați cu COVID-19. Aproximativ 300 de viziere au fost livrate spitalelor regionale din Telenești, Criuleni, Căușeni, Bălți, Ocnița, Glodeni, Strășeni și Cojușna, Anenii Noi și Ialoveni.

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat la 26 martie 2020 inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce viziere și a le dona sistemului medical și poliției și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md.

Vizierele sunt produse din PET-G conform unui prototip ce acoperă fața și sunt donate cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților sau persoanelor suspecte cu virusul COVID-19 și polițiștilor de frontieră, care se află în linia întâi în pandemie.

...

Publicul este îndemnat să se implice prin mai multe modalități:

– să doneze materie primă PET-G și cutii pentru transport,

– să doneze resurse financiare pe contul Asociației COR (pentru achiziționarea sau importul materiei prime, transportul acesteia către atelierele de fabricație, pentru fabricarea vizierelor).

– să devină voluntari pentru producerea vizierelor în cadrul FabLaburilor din Chișinău, Cahul, Drochia, Ungheni, Soroca, Orhei, Sîngerei.

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale este dispus să ofere un spațiu de 600 m2 pentru a asigura procesul de asamblare a vizierelor și va fi nevoie de voluntari.

...

În prezent în țara noastră sunt înregistrate 353 de cazuri de infecție cu COVID-19. 73 dintre cazuri sunt de import, iar restul, adică marea majoritate sunt cu trasmitere locală.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal