Guvernul din Turkmenistan a interzis folosirea cuvântului „coronavirus”

Guvernul din Turkmenistan a interzis folosirea cuvântului „coronavirus”

Guvernul din Turkmenistan a interzis utilizarea cuvântului „coronavirus” pentru a bloca orice informaţie legată de pandemie. Potrivit organizaţiei Reporters sans frontières (RSF), în acest fel, conducerea statului îşi pune în pericol cetăţenii. 

Trusturile media controlate de stat nu mai au voie să folosească cuvântul şi chiar a fost retras din broşurile medicale distribuite în şcoli, spitale sau locuri de muncă, potrivit Turkmenistan Chronicle, una dintre puţinele surse de ştiri independente din această ţară, site-ul jurnaliştilor fiind blocat, scrie news.ro.

În această ţară vecină cu Iranul, oamenii care poartă măşti sau care vorbesc despre noul virus pe stradă, în staţii de autobuz sau în faţa magazinelor pot fi arestaţi de poliţişti încivil, conform jurnaliştilor din capitala Ashgabat, care au precizat pentru Radio Azatlyk, serviciul Radio Europa Liberă.

„Autorităţile au demonstrat încă o dată, prin adoptarea acestor măsuri, intenţia de a ascunde orice fel de informaţie despre coronavirus”, a spus Jeanne Cavelier, director al Biroului ONG-ului pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

„Această negare a informaţiei nu doar pune în pericol cetăţenii turkmeni, dar consolidează şi autoritarismul impus de preşedintele Gurbanguly Berdymukhammedov. Îndemnăm comunitatea internaţională să reacţioneze şi să-l condamne pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului”, a mai adăugat sursa.

Cetăţenii turkmeni au acces la o singură sursă de informaţie despre epidemia de coronavirus în timp ce, potrivit autorităţilor, niciun caz nu a fost depistat până acum în Turkmenistan.

Preşedintele, cunoscut drept „Tatăl Protector”, a ordonat pe 13 martie ca locurile publice să fie afumate cu o plantă tradiţională numită „harmala” ca măsură de protecţie.

La Moscova, la numărul de urgenţă al ambasadei statului Turkmenistan pentru cetăţenii rămaşi în Rusia din cauza crizei Covid-19, nu li se răspunde jurnaliştilor care pun întrebări despre asistenţa oferită celor care vor să se întoarcă în ţară.

Radio Azatlyk a transmis acest lucru de la închiderea Ambasadei din 17 martie. De atunci, mulţi cetăţeni turkmeni aşteaptă în zadar pe aeroportul Domodedovo din Moscova un zbor pentru că nu au unde să stea.

Turkmenistan este una dintre cele mai închise ţări din lume, potrivit raportului RSF privind libertatea presei pe 2019. Guvernul controlează toată presa locală şi continuă să cenzureze orice informaţie clandestină din exil. Puţinii utilizatori de internet pot doar accesa o versiune mult cenzurată a acestuia, în special în cafenele unde trebuie mai întâi să se identifice.

De menționat că în septembrie 2017, președintele Igor Dodon, aflându-se într-o deplasare în Turkmeninstan, l-a decorat pe omologul său „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție în stat, în semn de „profundă gratitudine”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal