Pandemia noului tip de coronavirus și regimul de carantină care l-a adus cu sine, va genera și crize financiare. O spun deja mai mulți experți și analiști. Unele industrii ar putea dispărea, aletele vor renaște într-un alt model de business sau se vor dezvolta cu și mai mult avânt, decât până la pandemie. Această criză l-a determinat pe Mihail Boiștean, avocat de meserie, să se gândească serios la o reprofilare.
„Anume pandemia de Coronavirus, care aduce după sine o criză globală fără precedent pe toate segmentele economice și sociale, m-a determinat să schimb abordarea lucrurilor. Pentru mine, a devenit clar că soluția pentru păstrarea vieții, sănătății și bunăstării familiei, este să-mi schimb modul de viață prin revenirea la un trai tradițional, mai aproape de pământ”, povestește tânărul.
Acum, Mihai Boiștean își caută un partener pentru a dezvolta o afacere pe terenul pe care îl are în proprietate.
Știe că nici agricultura, în Republica Moldova, nu e un domeniu foarte sigur pentru investiții mari. Este conștient că perioadele de secetă sau condiții climaterice neprielnice i-ar putea afectează recolta. Dar, a decis să inițieze un proiect ce se bazează pe crearea unei gospodării pe principii de permacultură, abordare ce va permite crearea unui ecosistem deosebit, chiar și în condiții climaterice neprielnice.
„Primele direcții de activitate care îmi sunt interesante sunt producerea de cașcavaluri naturale, creșterea unei păduri alimentare, crearea bălților cu pește și cultivarea fructelor și legumelor absolut curate biologic”, mărturisește tânărul avocat.

De la partenerul pe care îl caută așteaptă să vină cu o investiție de 100.000 de euro. În schimb, tânărul promite să-și asume toate responsabilitățile de lansare, dezvoltare și administrare a afacerii, iar vânzările și recolta să fie împărțite în mod egal. În căutarea partenerului, avocatul a postat un mesaj și pe un site de anunțuri.
„În toate timpurile cele mai valoroase investiții au fost cele în sănătatea și securitatea oamenilor. Acum e timpul să anticipăm și să acceptăm noile provocări. Reieșind din situația pe care o avem, o investiție mai bună în următorii ani nu poate fi. Primăvara este perioada ideală pentru astfel de proiecte, iar câștigurile le vom înregistra chiar din primul an”, se arată convins tânărul.
Ce ține de activitatea sa de bază – avocatura – nu renunță în totalitate la ea.
,,Sunt sigur că și aceasta va suferi schimbări esențiale în scurt timp. Această criză ne învață că putem face foarte multe lucruri la distanță. La fel, și serviciile mele de consultanță în investiții, le pot oferi de la distanță”, conchide Mihai.
*Acest material a fost realizat de Alexandra Luiza Popov, în urma sesiunii de coaching în cadrul Academiei de Jurnalism Participativ
Vezi și aceste știri

Mai multe ONG-uri din domeniul mass-media acuză deputații din Găgăuzia că subminează libertatea presei, după ce au insultat un jurnalist (VIDEO)

Armata devine obligatorie în Letonia. Ministrul apărării: Nu avem motive să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul
