Ce spun experții
Unii specialiști susțin că un asemenea scenariu este realist, întrucât Rusia a transmis prin căi diplomatice mesajul său cu privire la expulzarea migranților.
„Odată ce a fost transmis acest mesaj, atunci probabilitea nu este zero și în orice moment poate fi aplicată de autoritățile ruse. În aceste condiții, piața muncii din Republica Moldova nu va fi capabilă să facă față fluxului mare de persoane. O parte nesemnificativă se va reorienta spre UE, altă parte va găsi modalități legale de a stabili în Rusia, dar altă parte se va întoarce în Moldova, mai ales în zonele rurale, unde se vor angaja la munci pe termen scurt, iar economia informală se va extinde”, consideră Iurie Morcotîlo, cercetător economic în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup.
În ceea ce privește soluțiile pe care ar trebui să le identifice autoritățile, specialistul susține că semnarea acordurilor cu alte țări ar fi o remediere a situației. Pe termen mediu, ar fi necesară semnarea unor acorduri, cum este cel cu Israel, care să permită angajarea moldovenilor la munci sezoniere peste hotare. Pe termen lung, autoritățile trebuie să implementeze anumite mecanisme, astfel să fie redusă dependența Republicii Moldova de piața muncii din Rusia, a mai spus Iurie Morcotîlo.
Expertul în politici sociale şi dezvoltare din cadrul IDIS Viitorul, Viorica Antonov, consideră că ceea ce a făcut Rusia cu politica sa migrațională se răsfrânge asupra moldovenilor, însă aceste modificări au fost operate și de Uniunea Europeană acum câțiva ani.
„Ne putem aștepta la un risc, în special la creșterea șomajului. Piața muncii din Moldova nu este pregătită să primească acest număr de migranți. Probabil, un mare număr dintre ei se va orienta spre Israel, altă parte spre UE. Deocamdată, autoritățile se gândesc foarte puțin la această problemă. Pe termen lung o soluție ar fi investițiile, care vor genera mai multe locuri de muncă în Moldova”, spus Viorica Antonov.
Date oficiale ale MAEIE
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), începând cu 1 ianuarie 2013 până în prezent, 22 de mii de moldoveni au fost întorşi acasă, din cauza încălcării regimului de şedere în Rusia.
Ambasadorul rus la Chișinău vorbește despre un „grup de risc”
Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametşin, a declarat recent într-un interviu că modificările din legislaţia rusă privind migraţia se referă la cetăţenii din orice altă ţară, nu doar din Republica Moldova. „Ca partea rusă să ceară din motive neclare ca moldovenii să se întoarcă şi că acest fapt s-ar face în anumite scopuri, eu nu cred că aşa ceva poate avea loc", a declarat diplomatul pentru noi.md.
Totuși, oficialul rus a subliniat că „numărul moldovenilor din aşa-numitul „grup de risc”, aflaţi în Rusia şi care au încălcat regulile de şedere, este mare. Pe 31 martie, erau 244.508 persoane din această categorie”.
Cum are loc procedura de expulzare
Anterior, autoritățile de la Moscova declarau că decizia nu este una politică și au explicat cum se va produce expulzarea migranților. „Moldovenii nu vor fi expulzaţi imediat. Le va fi aplicată în pașaport ştampila de expulzare, iar ulterior Serviciul de grăniceri nu le va permite intrarea pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat pentru kommersant.md secretarul de presă al Serviciului rus pentru Migrație, Zalina Kornilova.
Aceasta a adăugat că autoritățile ruse vor înăspri în continuare regimul migrațional și vor expulza străinii care nu muncesc legal, iar agenții economici care vor angaja muncitori fără acte vor fi dur sancționați.
Acord bilateral, aproape de finalizare
Recent, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat că în curând va fi semnat cu Rusia un acord bilateral în domeniul migrației.
,,Noi vorbim despre gestionarea migrației ilegale și despre lupta cu migrația ilegală. Vom finaliza în curând un acord bilateral și în domeniul readmisiei. Și sperăm că baza legală în relațiile dintre cele două state în domeniul gestionării migrației va fi completată în curând. Aceste acorduri pot fi semnate în cadrul unei vizite la nivel înalt”, a declarat Natalia Gherman într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
În prezent, pe teritoriul Federaţiei Ruse se află peste 500 de mii de cetăţeni moldoveni.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.