AGORA: Când ați simțit cel mai acut necesitatea creării comunității PSYCOVID și de ce?
Daniela Terzi-Barbăroșie: Spre sfârșitul primei săptămâni de la instalarea carantinei, pentru că deja aveam foarte multe solicitări și nu reușeam să le fac față în timp util. Deși îmi doream să le pot fi de folos tuturor, eram depășită de situație și tot gândindu-mă ce aș putea face, am găsit un grup similar în România, am citit postările de acolo, am înțeles mecanismul de formare a listei voluntarilor și într-o oră era gata și conceptul. Bine că sunt disponibile multe instrumente online care facilitează enorm organizarea unor asemenea resurse; am elaborat un scurt formular pentru crearea listei, cu câteva date de bază, iar pe 25 martie seara am și lansat inițiativa pe Facebook.
În 24 ore aveam deja 101 voluntari înregistrați, ceea ce m-a surprins plăcut și mi-a confirmat cât de multă nevoie era de așa ceva. Colegii din breaslă au fost extrem de receptivi.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
A: Câți specialiști s-au alăturat inițiativei până acum?
D. T-B: În prezent, în Grup sunt înscriși 142 de psihologi voluntari, dar presupun că sunt și alți psihologi care își oferă serviciile nefiind înregistrați în grup. Până la urmă, nu contează cum faci un bine, important este să-l faci. Iar pe lângă noi, psihologii, sunt alte mii de Oameni care își ajută altfel semenii și oamenii din comunitate, care într-un fel anume, se apropie de același scop al primului ajutor psihologic, când omul înțelege că oricând îi este cineva alături și că nu este singur în drama sa. (GĂSIȚI MAI JOS LISTA SPECIALIȘTILOR ȘI NUMERELE LOR DE TELEFOANE SAU E-MAILURILE)
A: Cum are loc procesul de consultare între beneficiar și psiholog, având în vedere că în actualele condiții o întâlnire față în față e imposibilă?
D. T-B: Potențialii beneficiari iau legătura (telefonic sau prin orice mijloc online) cu un/o psiholog/ă din lista disponibilă și în caz că psihologul respectiv este disponibil în acel moment, are loc sesiunea de oferire a primului ajutor. Totuși, pentru că majoritatea psihologilor în această perioadă își continuă activitatea profesională de bază, se poate întâmpla ca primul/ prima contactat/ă să nu fie disponibil/ă exact atunci când beneficiarul are nevoie, și în așa caz, fie se stabilește un alt interval de timp în care specialistul/-a poate lucra cu beneficiar-ul/-a, fie acesta este încurajat să contacteze pe altcineva din listă.
Ședințele de prim ajutor psihologic se desfășoară online sau telefonic, cu sau fără video, deja depinde de cadrul preferat de cei doi implicați în proces.
A: Cât de solicitant este acest proces pentru specialiștii implicați?
D. T-B: Ca și orice intervenție psihologică, și serviciile de prim ajutor psihologic sunt solicitante din punct de vedere emoțional, dar în opinia mea, în această perioadă grea, ele sunt de zeci de ori mai solicitante, în primul rând pentru că este o situație fără precedent și impactul asupra bunăstării oamenilor este mult mai mare decât presupunem cu toții.
O situație de criză de obicei afectează în mod diferit persoanele, respectiv nu putem avea nimic prestabilit, deși Organizația Mondială a Sănătății și alte organizații internațională elaborează protocoale sau șabloane de acordare a primului ajutor, în opinia mea abordarea individualizată – de care e nevoie acum mai mult decât oricând - solicită mult psihologul, inclusiv din punct de vedere profesional.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
În plus, psihologii au și ei viața lor personală, familială, rude și copii și această muncă voluntară se realizează cumva suplimentar vieții lor obișnuite și responsabilităților profesionale cotidiene. Totuși, deocamdată nimeni nu a renunțat, nimeni nu se plânge.
Eu îi admir pe toți și pe fiecare în parte. Deși nu au dat niciun fel de jurământ, precum dau medicii, psihologii au propriul lor jurământ, și în baza angajamentelor personale își fac munca cu demnitate, fără să aștepte răsplată.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
A: Cât de multă lume a apelat deja pentru consultații?
D. T-B: Este dificil să vă răspund la această întrebare deoarece nu reușim să ducem o evidență la zi a cazurilor asistate. Colegul nostru, Andrei Eșanu, a elaborat un formular în baza căruia fiecare psiholog poate face notițe pentru a avea o radiografie a situației, dar din lipsa de timp, formularul nu este completat de toți psihologii. Presupun că vom putea face calcule aproximative, atunci când va trece ceva timp de la lansarea serviciului nostru.
Deși a trecut abia o săptămână de la lansarea grupului, unii psihologi ne-au anunțat că au fost contactați în jur de 4-6 persoane pe zi.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
Totodată, sunt psihologi care au mai multe solicitări, dar și psihologi care nu au fost contactați. Preocuparea noastră cea mai mare la moment este să ajungă lista voluntarilor la câți mai mulți oameni, și în deosebi, la cei fără conexiune la Internet, la grupurile expuse mai mult riscurilor de vulnerabilitate în această perioadă.
A: Majoritatea consultațiilor sunt singulare sau periodice?
D. T-B: Serviciul de prim ajutor psihologic are ca scop restabilirea echilibrului emoțional al beneficiarului și a funcționalității sale adaptative. În unele cazuri, acest lucru se poate întâmpla dintr-o singură sesiune, iar unele persoane au nevoie de mai multe ședințe. Deși pare că toți au aceleași probleme la moment (izolarea, griji pentru bunăstarea financiară, îngrijorări privind sănătatea, lipsa încrederii), fiecare își trăiește suferința în felul său și tot așa, în mod individual, are loc și oferirea serviciului de prim ajutor psihologic.
Este la fel ca și în situațiile de urgență medicală, cu singura și marea diferență – problemele de sănătate fizică sunt vizibile, pe când cele de bunăstare emoțională – nu prea…
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
A: Care e „profilul” celor care apelează? Sunt în egală măsură bărbați și femei? Ce vârste au?
D. T-B: Din datele de care dispunem la moment, majoritatea celor care au apelat au fost femei, între 30- 49 ani și 50-59 ani, vorbitoare de română, care au solicitat asistența unui psiholog preponderent la telefon și prin Messenger.
A: Cu siguranță e parte din confidențialitatea procesului, dar dacă puteți să ne spuneți care sunt cele mai des întâlnite temeri sau ce împărtășește lumea de obicei?
D. T-B: Solicitările cel mai frecvente sunt pentru probleme de anxietate, stări de neliniște, atacuri de panică și stări depresive. Totodată, există și alt grup de solicitări, care deși nu par urgențe, dar totuși sunt, și mă refer aici la situații de conflicte acute între parteneri sau părinți și copii. Izolarea și problemele asociate cu aceasta (probleme financiare, organizarea procesului de învățământ, lucrul de acasă etc.) din păcate pot produce dinamici extrem de disfuncționale și chiar periculoase pentru viața și siguranța unor persoane.
A: Cum poate fi obținut ajutorul prin intermediul grupului?
D. T-B: Cel mai sigur mod este să se contacteze direct o persoana din lista voluntarilor. Se pot contacta direct psihologii din lista, dar se poate scrie și pe grupul nostru de pe Facebook, oricând se găsește cineva disponibil pentru o situație de urgență psihologică. De asemenea, persoanele care sunt bine emoțional, pot intermedia asistența de prin ajutor psihologic pentru cineva drag.
De exemplu, dacă cineva are o rudă singuratică sau un părinte cu stări de neliniște sau un copil care e mai anxios în această perioada, poate contacta un psiholog din lista și se pot înțelege cu privire la oră pentru o sesiune de prim ajutor pentru acea persoană.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
Momentan suntem încă în căutarea unor soluții mai bune pentru a facilita procesul de contactare a psihologilor voluntari. Vom colabora cu specialiști în domeniul IT pentru a elabora un soft care să permită o alegere mai relevantă nevoilor fiecărui beneficiar, sperăm ca la începutul săptămânii viitoare, potențialii noștri beneficiari vor avea deja această posibilitate.
A: Ce mesaj aveți pentru oamenii care se simt la limită acum?
D. T-B: Să ia legătura cu psihologii noștri din PSYCOVID. Aici vor găsi Oameni gata să-I asculte, să-I ajute, să le ofere resurse pentru a-i învăța să se ajute singuri, să-și gestioneze stresul, să-și formeze un regim sănătos al zilei, astfel încât să redevină cât de curând funcționali și echilibrați. Miza prim ajutorului psihologic este să se prevină escaladarea situațiilor și agravarea crizelor.
Știm că sunt persoane care nu se simt confortabil să ne contacteze, pentru a nu ne deranja, știind că suntem suprasolicitați, dar credeți-mă că noi exact pentru acest scop ne-am conjugat eforturile într-un grup, ca să fim contactați de cei aflați la ananghie; Oamenii au nevoie de alți Oameni pentru a supraviețui acestei epidemii.
Daniela Terzi-Barbăroșie
Autor:
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.