„În ianuarie 2015, comerţul ilegal cu ţigarete a înregistrat creşteri importante în majoritatea regiunilor ţării, comparativ cu noiembrie 2014. Creşteri semnificative ale comerţului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 p.p., până la 29,4%) şi Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piaţa neagră rămâne, ca şi pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creştere de 10,8 p.p., atingând 41,2%. Din punct de vedere al provenienţei, şi în ianuarie 2015 „cheap whites” au continuat să deţină cea mai mare pondere pe piaţa neagră, şi anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina şi Serbia rămâne relativ constantă (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%)”, declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, citat de Business Magazin.
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria consideră că această creştere abruptă a contrabandei din ianuarie este în mare măsură rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere.
„La aceasta se adaugă contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei şi a leului moldovenesc, inflaţia din Republica Moldova se reflectă în preţurile ţigaretelor din ţările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea contrabandei. În curând, intră în vigoare acordul de mic trafic România-Ucraina, ceea ce înseamnă că cetăţenii din zonele limitrofe vor putea circula fără viză. Este, fără îndoială, un lucru lăudabil pentru istoria bunelor relaţii dintre cele două ţări, dar infractorii vor profita de această breşă. Chiar şi o realizare îndelung aşteptată în domeniul infrastructurii, cum este inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, are impact negativ asupra pieţei legale a ţigaretelor. Pentru că, pe frontiera internă a UE, între Bulgaria şi România, nu mai există control vamal, transporturile de tutun şi ţigarete «cheap whites» sunt în creştere alarmantă. De aceea, este în interesul nostru să sprijinim eforturile autorităţilor şi campaniile de acest gen”, a declarat Gilda Lazăr.
Recent, în România a fost lansată o nouă campanie publică de conştientizare a efectelor profund negative ale contrabandei, care se va derula în perioada martie - iunie, în 15 judeţe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est, cele mai afectate de comerţul ilegal cu ţigarete.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.