Arena Chișinău, care era gata în proporție de 99,9%, nu poate găzdui bolnavi de coronavirus. Dodon: „Mai este de lucru” (FOCUS)

Arena Chișinău, care era gata în proporție de 99,9%, nu poate găzdui bolnavi de coronavirus. Dodon: „Mai este de lucru” (FOCUS)

Deși în februarie spunea că Arena Chișinău este gata în proporție de 99,9%, Igor Dodon declară, la finele lunii martie, că „mai este de lucru”. Asta a spus președintele, fiind întrebat de ce autoritățile nu au ales complexul sportiv pentru amenajarea centrului de triere a bolnavilor de coronavirus, în locul centrului expozițional Moldexpo.

„De ce guvernanții amenajează un spital de campanie la Moldexpo și nu la Arena Chișinău? Ce interese stau la mijloc? Arena Chișinău are un spațiu de 8.000 m2, unde pot fi amenajate peste 1.000 de paturi, pentru plasarea bolnavilor suspectați de covid-19. În plus, sunt zeci de toalete și dușuri, inclusiv accesibile pentru invalizi, lifturi, spații de lucru separate pentru medici, spații de cazare și recreere pentru lucrătorii medicali, lifturi, bucătării și cafeterii. Totul este nou, neutilizat și amenajat confortabil! Cu sistem de ventilare performant. Sunt peste 1.000 de locuri de parcare, este în afara orașului, izolată. Clădirea și locația este net superioară celei propusă de autorități”, a scris pe Facebook președintele grupului Pro Moldova, Andrian Candu.

Acesta a menționat că, de partea cealaltă, Moldexpo are 5.000 de m2 spațiu total, unde pot fi amenajate maximum 700 de paturi. „Acest număr este însă exagerat, fiindcă nu au fost luate în calcul organizarea spațiilor de primire, de amenajare a echipamentelor, medicamentelor, spațiu pentru lucrătorii medicali etc. De asemenea, acolo sunt doar câteva toalete, nu există dușuri, iar sistemul de ventilare este învechit. Parcarea poate găzdui doar 300 de mașini, cu posibilitatea mare de creare a ambuteiajelor în zonă. Centrul se află într-o zonă rezidențială, cu mii de case și apartamente în preajmă. Mai mult, nimeni nu a exclus cu fermitate posibilitate de transmitere a infecției prin aer. De ce să-i duci pe cei posibil infectați în mijlocul orașului? În alte țări, aceste spitale de campanii au fost amenajate în afara orașelor!”, a adăugat Candu.

Publicitate

Pe 31 martie curent, șeful statului a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că Arena Chișinău nu este gata. „Mai este de lucru”, a adăugat Igor Dodon. Asta deși, pe 12 februarie, spunea că lucrările sunt gata în proporție de 99,9%.

Prin urmare, s-a decis ca centrul de triere al bolnavilor cu COVID-19 să fie amplasat la Moldexpo.

Vezi și: No Comment: Armata Națională a început amenajarea Spitalul de triaj, la Moldexpo (VIDEO)

Amintim că inaugurarea oficială a Arenei Chișinău a fost promisă pentru data de 1 mai 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal