
Lidera PAS: Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de un răgaz de trei luni. E nevoie de subvenții salariale de 75% și linii de creditare
Mii de angajați din sectorul privat riscă să rămână fără locuri de muncă dacă statul nu va interveni cu sprijin financiar pentru întreprinderile mici și mijlocii. De această părere este lidera PAS Maia Sandu care propune ca statul să intervină cu subvenții salariale de 75% și să deschidă linii de creditare la dobânda zero pentru mediul privat de afaceri.
・
„Măsurile pe care le-a luat Guvernul, inclusiv prin asumarea de răspundere ce urmează să fie prezentată la Parlament, nu sunt suficiente ca să salveze locurile de muncă în sectorul privat. Sunt necesare măsuri care să dea un răgaz de trei luni agenților economici, ca angajații să aibă salarii și angajatorii să nu trebuiască să aplice pentru procedura de faliment. Acest lucru e posibil doar dacă Guvernul subvenționează în măsură de 75% salariile, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii” a menționat Maia Sandu în cadrul emisiunii Secretele Puterii la Jurnal TV.
Lidera PAS explică că unele măsuri întreprinse de Guvern vin să susțină întreprinderile mari, dar ar fi ineficiente în cazul întreprinderilor mici și mijlocii.
„Guvernul spune că va rambursa costul impozitelor pentru întreprinderile care au plătit salariile. Sunt multe întreprinderi din sectorul mic și mijlociu care spuneau că nu au mijloace acum ca să achite aceste salarii. Dacă nu o fac, Guvernul nu le întoarce nimic.
Guvernul a anunțat despre programul de șomaj, care este necesar, dar fără șomaj tehnic. Asta înseamnă că oamenii vor rămâne fără locuri de muncă și se vor înscrie la oficiul forței de muncă”, susține Maia Sandu.
Totodată lidera PAS, propune soluții:
„Zicem ca statul să plătească 75% din salarii, în limita salariului mediu pe economie. Așa păstrăm locurile de muncă. În trei luni vedem cât de gravă este criza economică, cum și unde să se reorienteze mediul de afaceri, dar să nu permitem închiderea în masă a locurilor de muncă”, spune Sandu. Potrivit evaluărilor sale, e vorba de susținerea salariilor pentru circa 150 de mii de oameni, ce ar presupune 2,7 miliarde de lei.
„Acești bani parțial pot fi acoperiți din buget dacă renunțăm la cheltuieli neimportante. În plus UE a anunțat sprijin și așteaptă să vină solicitare concretă. În plus, credem că guvernul poate să deschidă linii de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii la dobândă zero ca să poată rezista”, propune lidera PAS.
Menționăm că marile companii, cele ce asigură cu locuri de muncă mii de oameni, își reduc din activitate, dar încearcă să se mențină pe piață. Aproximativ 90% din cei ce activează în domeniul HoReCa și-au sistat activitatea și au intrat în șomaj tehnic. Și de o parte și de alta, antreprenorii se arată rezervați în pronosticuri, dar constată situația de impas și solicită ajutorul statului.
De cealaltă parte, Cabinetul de miniștri a aprobat la 1 aprilie un proiect de lege prin care își asumă răspunderea pentru mai multe modificări. Potrivit autorităților, măsurile vin în sprijinul cetățenilor și a agenților economici în contextul declarării stării de urgență generate de pandemia COVID-19. Proiectul urmează să fie prezentat în Parlament în cadrul ședinței din 2 aprilie.