
Deputații PAS condamnă decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru mai multe proiecte de lege. „Nu au nicio legătură cu pandemia”
Deputații PAS critică decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru mai multe modificări legislative. Potrivit lor, mai multe inițiative nu ar avea nicio legătură cu epidemia cu coronavirus și s-ar folosi de acest instrument pentru interese meschine și personale.
・
„Angajarea răspunderii este un instrument pe care îl poate folosi Guvernul. Toate bune și frumoase, dacă am fi avut încredere în acest Guvern. Lucruri care ridică semne de întrebare sunt unele modificări care nu au nicio legătură cu epidemia. Nu înțelegem acele scutiri pe care le oferă Guvernul la unele magazine Duty Free de la intrare, de ce industria tabaco beneficiază de unele facilități în această situație, cum acele modificări de taxe la unele resurse minerale contribuie la stoparea pandemiei. Vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul lor. Guvernul să se oprească și să se dezică de achiziții, care nu au legătură cu pandemia. Sunt mai multe licitații care nu au nicio relevanță cu situația în care ne aflăm”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.
Totuși, PAS a hotărât că nu va contesta decizia Guvernului pentru angajarea răspunderii, întrucât R. Moldova se află într-o situație specială. La fel, au făcut apel către partidele de la guvernare „să nu fie mândri și să accepte ajutoarele, care vin din exterior”.
Cabinetul de miniștri a aprobat ieri un proiect de lege prin care își angajează răspunderea pentru mai multe modificări. Potrivit autorităților, măsurile vin în sprijinul cetățenilor și a agenților economici în contextul declarării stării de urgență generate de pandemia COVID-19.
Măsuri de susținere socială a cetățenilor
1. Majorarea plăților sociale
2. Nivel minim de șomaj – 2.775 de lei
3. Ajutor de șomaj pentru persoanele ce se înregistrează ca șomeri, dar nu corespund criteriilor - 2.775 de lei
4. Majorarea venitului minim garantat pentru familiile socialvulnerabile - pâna la 1.300 de lei
5. Majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil (din familiile socialvulnerabile) - de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).
Măsuri de susținere a agenților economici
1. Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj ethnic – 100% din impozite și contribuții
2. Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic - 60% din impozite și contribuții
3. Scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență
4. Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa
5. Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale.

Proiectul presupune majorarea cheltuielilor bugetare cu peste 800 de milioane de lei, iar a veniturilor cu circa 40 de milioane de lei.