Întreaga listă a donațiilor oferite R. Moldova pentru prevenirea și combaterea COVID-19

Întreaga listă a donațiilor oferite R. Moldova pentru prevenirea și combaterea COVID-19
atlantamagazine.com

În ultimele două săptămâni, mai mulți parteneri de dezvoltare a Moldovei, inclusiv UE și SUA au anunțat că oferă Republicii Moldova ajutoare în bani sau ustensile medicale necesare pentru prevenirea și combaterea COVID-19. În lipsa unor date oficiale pe site-urile instituțiilor publice, portalul Stopfals.md a a adunat informațiile despre ajutoarele și donațiile oferite Republicii Moldova din comunicatele partenerilor de dezvoltare.

Astfel, Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunțat că va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor.

Fundația Soros-Moldova a anunțat că alocă o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea luptei cu noua pandemie. Banii vor fi direcționați în primul rând medicilor, asistenților sociali, polițiștilor și tuturor celor care sunt în dificultate în această perioadă. De asemenea, Fundația va transmite echipamente de protecție: măști, mănuși și soluții dezinfectante celor care sunt expuși unui risc sporit de infectare, dar nu le au la dispoziție.

La 30 martie 2020, Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente ale celor șase țări din Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova, în contextul combaterii epidemiei de COVID-19, iar fiecare țară urmează să solicite fonduri printr-o cerere motivată. Din banii care vor ajunge în R. Moldova se vor cumpăra ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, costume de siguranță, totodată vor fi alocate surse pentru instruirea angajaților din sănătate. În plus, Comisia Europeană va redirecționa 700 de milioane de euro în toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova, pentru a contribui la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de Coronavirus.

De asemenea, Elveția și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au anunțat că oferă echipamente de protecție pentru a sprijini Moldova în lupta cu COVID-19. Sprijinul prevede un acord de 200.000 de dolari pentru a procura uniforme medicale de protecție pentru medicii din prima linie. Anterior, Elveția a anunțat donații prin intermediul proiectului „Viață Sănătoasă” de 63.700 de măști medicale de unică folosință, 54.600 de mănuși nitril și 760 de litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe pentru 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane ale Republicii Moldova.

Și Guvernul Poloniei, prin intermediul fundației de stat „Solidarity Fund PL în Moldova”, anunță că a a lansat „Fondul de Urgențe”, în valoare de 40.000 de euro pentru intervenții rapide. În aceste zile, patru ateliere din Grupurile de Acțiune Locală din țară confecționează peste 15.000 de măști de protecție. Totodată, fundația a oferit deja un concentrator oxigenic pentru Spitalului clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar în următoarea perioadă „Solidarity Fund PL în Moldova” anunță că va transmite și alte dispozitive medicale. Urmează și donații sub formă de ecrane de protecție, măști, combinezoane și circa 3.700 de litri de dezinfectanți.  Fundația își anunță sprijinul pentru R. Moldova și în continuare, inclusiv pentru regiunea din stânga Nistrului.

Și Ministerul Afacerilor Externe din România anunţă că autorităţile române vor răspunde pozitiv la cererea de autorizare a livrării unor medicamente care pot fi achiziţionate din România, în acest scop fiind aprobată o excepție de la sistarea exportului de medicamente de către România, după instituirea codului roşu de risc de infecţie cu noul Coronavirus.

Municipiul Iași, România, a donat municipiului Chișinău 200 de mii de RONI (aproximativ 41,5 mii Euro) pentru prevenirea și lupta cu COVID-19. Banii vor fi repartizați spre achiziționarea de echipamente medicale și consumabile pentru instituțiile medicale din capitală.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că ar putea acorda Republicii Moldova un credit de 117 milioane de dolari pentru a atenua impactul pandemiei de Coronavirus asupra economiei.

Amintim că, pe 17 martie, autoritățile municipale au anunțat deschiderea unui cont bancar pentru donații din partea cetățenilor Republicii Moldova. În primele 24 de ore, s-au colectat peste 600 de mii de lei.

Ieri, în R.Moldova, rezultatele testelor de laborator au confirmat 70 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, iar o persoană a decedat.  Astfel, numărul total de infectări se ridică la 423 de persoane.

Vezi și aceste știri
Încă trei persoane au decedat de COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar 126 de persoane au fost externate

Încă trei persoane au decedat de COVID-19, în ultimele 24 de ore, iar 126 de persoane au fost externate

UPDATE Un nou protest al veteranilor, în PMAN. Între manifestanți și polițiști au loc altercații (LIVE)

UPDATE Un nou protest al veteranilor, în PMAN. Între manifestanți și polițiști au loc altercații (LIVE)

Cetățenii moldoveni nu vor putea merge în vacanță în Grecia. R. Moldova nu este pe lista celor 29 de state din care Republica Elenă acceptă turiști

Cetățenii moldoveni nu vor putea merge în vacanță în Grecia. R. Moldova nu este pe lista celor 29 de state din care Republica Elenă acceptă turiști

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Multă distracție la cel mai interactiv eveniment creat pentru copii
 • „Bănuiesc că orice moldovean își iubește bucătăria națională și se mândrește cu...
Cele mai populare
 • 1
  Stațiile PECO din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire. Autoritățile, îngrijorate de potențialele pericole
 • 2
  Donald Trump: „SUA încetează orice relație cu Organizația Mondială a Sănătății”. Accesul chinezilor pe teritoriul Americii, blocat
 • 3
  NASA reia cea mai importantă lansare din lume și trimite în spațiu prima misiune cu echipaj uman (VIDEO LIVE)
 • 4
  Încă doi oameni au murit din cauza coronavirusului de tip nou. 202 cazuri de infectare, confirmate în ultimele 24 de ore
Autentificare
Creează cont