
Cum explică socialiștii și democrații lipsa de la ședința Parlamentului în care urma să fie analizată angajarea răspunderii de Guvern
Au încredere în Guvernul condus de Ion Chicu și nu au vrut să se expună riscului de infectare cu coronavirus. Sunt doar câteva dintre motivele care i-au determinat pe deputații socialiști și democrați să lipsească de la ședința Legislativului, în cadrul căreia urma să fie discutată angajarea răspunderii de Executiv.
・
Prin intermediul unui comunicat de presă, Partidul Democrat a declarat că regretă situația creată și a enumerat o serie de motive pentru care aleșii PD nu s-au prezentat la ședință.
„Măsurile economice au fost discutate anterior cu noi, pe platforma Consiliului Coaliției, fiind elaborate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei. Exercițiul de astăzi (prezentarea asumării) nu presupune sesiune întrebări-răspunsuri, deci nu are rost prezența fizică a deputaților acolo, mai ales că există riscuri pentru răspândirea virusului, anterior autoritățile interzicând aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane. De asemenea, nu are rost expunerea inutilă a angajaților aparatului fracțiunilor și Parlamentului”, se arată în comunicat.
În aceeași ordine de idei, deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a precizat că unul dintre motivele pentru care el și colegii săi nu s-au prezentat la ședință este încrederea pe care o au în Executivul condus de Ion Chicu.
„Noi am considerat că în situații de criză guvernul știe ce trebuie să facă. Am votat starea de urgență. Care este problema? Noi avem încredere în Guvern, de aceea nu considerăm că Parlamentul trebuie să furnizeze show-uri politice”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea.
Amintim căm ședința Parlamentului în cadrul căreia trebuia să fie aprobată angajarea răspunderii de Guvern, s-a încheiat înainte de a începe. Asta pentru că deputații socialiști și cei democrați nu s-au prezentat la întrunire. În lipsa cvorumului, ședința a fost anulată. Opoziția s-a arătat scandalizată de acest fapt, numind-o „obrăznicie” și „nesimțire”.
AGORA precizează că procedura angajării răspunderii Guvernului este stipulată în Constituție. Legea Supremă notează doar că Executivul poate să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, legi, politici generale sau chiar a unei declarații. Potrivit procedurii, proiectul pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea intră automat în vigoare în trei zile, dacă Executivul nu e demis prin moțiune de cenzură. De exemplu, în cazul Guvernului Sandu, angajarea răspunderii a tras după sine o moțiune.
Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost o lipsă de cvorum, când din 101 de deputați s-au prezentat doar 39. Prin asta s-a neutralizat și „pericolul” înregistrării unei potențiale moțiuni de cenzură.