„Mulți nu vor putea trece peste această perioadă”. Pachetul anti-criză pentru business, comentat de antreprenori și economist

„Mulți nu vor putea trece peste această perioadă”. Pachetul anti-criză pentru business, comentat de antreprenori și economist

Măsurile propuse de stat pentru susțineterea businessului ajută marii jucători, însă întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), care reprezintă majoritatea afacerilor în R. Moldova, rămân defavorizate. E o părere împărțită de mai mulți reprezentanți ai businessului, în discuții cu AGORA. Până statul va veni cu un pachet de măsuri pentru micile întreprinderi, mai muți agenți economici își bat capul cum să achite salariile pentru luna martie, fiind pe zero și neavând un fond de criză. 

Astăzi Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un set de măsuri menite să ajute agenții economici:

1.    Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj tehnic – 100% din impozite și contribuții
2.    Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic - 60% din impozite și contribuții
3.    Scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență
4.    Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa
5.    Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenţii economici care şi-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situaţii Excepţionale.

„E ceva înmulțit la 0, deci se egalează cu 0”

Probabil una dintre cele mai comentate măsuri a fost cea de returnare a banilor plătiți pe impozite în cazul întreprinderilor ce au fost nevoite să-și sisteze activitatea, prin decizia Comisiei Situații Excepționale (localurile, cafenelele, restaurantele, cantinele).

„Eu trebuie să am acel salariu ca statul să îmi întoarcă acele taxe. Dispare orice legătură și orice ajutor, dacă salariu nu e. Asta e un ajutor la ceva ce nu există. E ceva înmulțit la 0, deci se egalează cu 0”, spune președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din republica Moldova” (MĂR, Aneta Zasavițchi. Ea spune că un ajutor mai mare din partea statului ar fi o amnistie aplicată asupra plăților pentru arendă. „Pe noi asta ne mănâncă. Noi suntem închiși, dar arenda curge, pentru că nu toți arendașii sunt oameni adecvați, sau chiar dacă sunt adecvați au și ei credite sau probleme. E un lanț. Respectiv trebuie ceva de făcut”, susține ea.

Aceeași propunere a fost comentată de directoarea art-salonului „molDeco”, Stela Moldovanu. Ea a declarat prin intermediul unei transmisiuni live pe pagina sa Facebook că o asemenea perspectivă este imposibilă în condițiile actuale.

„Președintele propune să achităm salarii integrale angajaților noștri, iar statul să ne restituie impozitele și taxele aferente, ceea ce se consideră ajutor din partea statului. În viziunea noastră acest lucru este o utopie. Noi efectiv nu avem vânzări, iar din acest motiv nu putem să achităm salariile”, a spus Stela Moldovanu.

„Toți sunt afectați în lanț”

Și directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM), Liliana Busuioc, spune că cea mai mare presiune revine întreprinderilor care și-au sistat total activitatea forțat.

„Pentru localuri chiria e la un preț foarte mare, nu e la un preț ordinar de oficii. Mulți nu știu ce să facă. Unii sunt presați de arendași să plăteacă, că e început de lună”, spune Busuioc.

În opinia sa, creditele cu dobânzi mici ar fi o ieșire din situație.

„Dacă nu există măsuri compensatorii, măcar oamenii să ia credite mici, să injecteze lichidități și să-și poată onora datoriile. (...) Toți sunt afectați în lanț. Cineva e paralizat 100% și alții care oarecum încearcă să se adapteze. Unii nu mai au lichidități, dar trebuie să achite salariile, nu pot împrumuta, nu pot menține oamenii la lucru, nu știu ce să facă. Pe acești oameni nu-i va ajuta reîntoarcerea impozitelor. În acest caz ar funcționa mai bine creditele mici. Partea tristă e că unii creditori pot să privească la rentabilitatea afacerii”, spune Liliana Busuioc.

Potrivit ei, AIM a avut o comunicare „foarte strânsă cu autoritățile”. „Ca asociație suntem membri pe multe platforme, inclusiv în consiliul economic pe lângă premier. Săptămâna trecută am avut ședință online cu ministrul Economiei, am vociferat acolo toate nemulțumirile. Despre ele se cunoaște, dar pentru că situația se schimbă de la o zi la alta de pe ambele părți, păstrăm comunicarea”, punctează ea.

„Măsurile sunt salutabile”

Directoarea executivă a Asociației Businessului European (EBA), Mariana Rufa, privește cu ochi buni măsurile luate de Guvern.

„Era clar că statul va veni cu subvenții pentru acele companii care și-au sistat activitatea prin decizia CSE. Situația era mai șubredă în cazul companiilor care au fost nevoite să-și sisteze activitatea fără intervenția statului, fie din cauza sistării unor comenzi pe plan internațional sau a altor procese. Era nevoie de extinderea de acestor măsuri financiare pentru alte sectoare decât HoReCa. Măsurile sunt salutabile, arată că statul vrea să întindă o mână de ajutor. Cum a spus prim-ministrul, suntem într-o barcă, vâslim împreună și avem același scop”, susține Rufa. 

Între timp, mai multe voci, inclusiv din partea partidelor politice din opoziție, propun ideea subvenționării salariilor din partea statului sau achitarea unei indemnizații sociale în mărimea de 50% din salariu, cu condiția achitării a o treime din salariul de către patroni.

„Toate propunerile trebuie oferite cu o estimare asupra impactului bugetar. Oricare măsură pe care o propunem trebuie însoțită cu calcule. De data asta am fost atenți în a propune, pentru că calculele legate de debursare a acestor bani e pe responsabilitatea Guvernului. Banii se epuizează și noi nu știm cum să prognozăm care vor fi veniturile în bugetul de stat având în vedere că activitatea multor agenți economici va fi sistată. De asta ne-am străduit să nu-i presăm pe cei care propun măsurile compensatorii”, susține directoarea executivă American Chamber, Mila Malairău, într-un live pentru AGORA.

„Banii se termină în multe țări, iar în Moldova - mai repede”

Economistul din echipa Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Pîntea, consideră că Guvernul a trebuit să se concentreze asupra măsurilor care vor ține pe linia de plutire sectoarele esențiale economiei moldovenești.

„Ne dăm seama că multe sectoare și multe businessuri nu vor putea trece peste această perioadă. Guvernul poate nici nu are nevoie să le mai susțină. Aici trebuie o analiză fără emoții și să știm cum vrem să arate economia noastră după epidemie și cum ar fi cel mai rapid ca ea să-și revină. Toți în lume au început să se gândească ce va fi după. Multe afaceri se închid, rămân în așteptare și toți vor ca Guvernul să vină să le dea bani pe perioada de așteptare. Dar asta nu este sustenabil, e o măsură pe o lună-două. Banii se termină în multe țări, și în R. Moldova - cu atât mai repede. Guvernul nu are suficienți bani ca să susțină businessul fără activitate”, susține Pîntea.

„Măsurile actuale sunt viabile pentru a face viața mai ușoară pentru anumite sectoare. Acum toți așteaptă ca statul să achite șomajul tehnic pentru persoanele care stau acasă. Trebuie să spunem direct lucrurilor pe nume: Guvernul nostru nu are așa bani. Nu avem fonduri de rezervă cum are Germania sau alte țări dezvoltate. De ce? Pentru că așa am lucrat până acum, așa o economie am avut, așa venituri am avut”, explică expertul.

Am întrebat expertul ce crede despre ideea statul să intervină cu subvenții salariale de 75%.

„Asta nu e relevant pentru economia noastră, nici pe departe. Să zicem că printăm bani și-i dăm, dar rapid ne trezim cu o hiperinflație. Banii ăștia nu au acoperire în economie, ei nu au fost lucrați. Situația e total diferită de alte țări, unde finanțele publice sunt mai puternice”, crede Dumitru Pîntea.

Citiți aici detaliat despre măsurile pe care planifică se le întreprindă Guvernul în raport cu businessul.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
28 de consumatori din Chișinău au rămas fără gaze naturale din cauza datoriilor. Luni, lucrările vor continua la alte 40 de adrese

28 de consumatori din Chișinău au rămas fără gaze naturale din cauza datoriilor. Luni, lucrările vor continua la alte 40 de adrese

Egipt: O biserică din Cairo a luat fot chiar în timpul slujbei.41 de persoane au decedat

Egipt: O biserică din Cairo a luat fot chiar în timpul slujbei.41 de persoane au decedat

Orașul Energodar, bombardat: Un angajat de la centrala nucleară Zaporojie a decedat

Orașul Energodar, bombardat: Un angajat de la centrala nucleară Zaporojie a decedat

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Pericolul unui accident nuclear la Zaporojie: Explicăm cum funcționează mecanismul de înștiințare a R. Moldova
 • 2
  Ultima oră! O mașină a luat foc în stația PECO după ce a fost alimentată cu gaz (VIDEO)
 • 3
  Tot mai multe mașini în Europa: Orașele unde numărul automobilelor depășește numărul de locuitori
 • 4
  Riscă până la 10 ani de închisoare: Trei tineri, suspectați că ar fi bătut un cioban și ar fi sustras două motociclete
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.