
Prețurile mondiale la alimente au scăzut în martie
Prețurile mondiale la alimente au scăzut brusc în martie. Schimbarea a fost determinată mai ales de reducerea cererii de alimente legată de efectele pandemiei COVID-19 și de scăderea prețurilor la petrol la nivel mondial, scrie într-un comunicat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).
・
Indicele FAO pentru prețurile la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie 172,2 puncte în cursul lunii, în scădere cu 4,3% față de februarie.
„Scăderile de preț sunt determinate în mare parte de factori care țin de cerere, nu de ofertă, iar factorii de cerere sunt influențați de perspectivele economice din ce în ce mai deteriorate”, a declarat economistul senior al FAO, Abdolreza Abbassian.
Cel mai mult s-a ieftinit zahărul
Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea mai mare scădere, cu 19,1 la sută mai mic față de luna precedentă. Cauzele includ cererea mai mică de consum în afara casei cauzată de măsurile de restricționare a mobilității impuse de mai multe state, precum și cererea mai mică din partea producătorilor de etanol din cauza scăderii abrupte a prețurilor la petrolul brut.
Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 12 la sută într-o lună, în principal din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier, generată de prăbușirea prețurilor la petrolul brut și a creșterii incertitudinilor cu privire la impactul pandemiei asupra piețelor petroliere din întreaga lume. Prețurile pentru uleiul din soia și rapiță au urmat aceeași tendință.
„Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de jumătate în ultima lună, ceea ce catalizează un impact descendent mare asupra biocombustibililor, care sunt o sursă importantă de cerere pe piețele de zahăr și uleiuri vegetale”, a spus analistul FAO Peter Thoenes.