Propunerea societății civile: Până la 800 de persoane pentru înregistrarea partidelor

Propunerea societății civile: Până la 800 de persoane pentru înregistrarea partidelor

Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice și Institutul pentru Politici și Reforme Europene propun micșorarea numărului necesar de persoane pentru înregistrarea unui partid politic de la 4.000 la 500-800. Opinia vine urmare a demersului Ministerului Justiției, prin care se solicită prezentarea propunerilor de modificare a legii. Totul după ce Înalta Curte a declarat neconstituțională această limită minimă.

Cu privire la criteriul de 4.000 de semnături necesare pentru înregistrarea partidului (declarat neconstituțional), organizațiile semnatare subliniază că, potrivit practicilor europene, înregistrarea partidelor politice sub rezerva prezentării numărului necesar de semnături ale membrilor fondatori de principiu nu limitează drepturile de asociere a cetățenilor. Iar utilizarea de termeni și condiții care reglementează înregistrarea nu trebuie tratată ca mecanism de prevenire a numărului excesiv de partide.

Autorii opiniei concluzionează că numărul optim de semnături, necesar de a fi colectat pentru înregistrarea partidelor politice în Republica Moldova, ar trebui să varieze între 500 și 800.

În ceea ce ține condiția reprezentativității teritoriale de minim 120 de membri în cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, pentru partidul în curs de înregistrare (la fel, declarată neconstituțională), organizațiile semnatare constată că „necesitatea reprezentativității teritoriale ar putea reprezenta o restricție serioasă pentru activitatea politică la nivel regional și local, dar și ridică probleme privind compatibilitatea acesteia cu libertatea de asociere”. În consecință, se propune excluderea condiționalității reprezentării teritoriale a semnăturilor colectate.

În baza prevederilor normative, dar și a practicilor naționale și internaționale analizate, organizațiile semnatare finalizează opinia cu o serie de concluzii și recomandări privind modificarea cadrului legal:

 • Este necesară menținerea prevederilor legale care stabilesc înregistrarea partidelor politice sub rezerva prezentării unui număr minim de semnături. Este vorba despre practică legală europeană care nu limitează de principiu drepturile de asociere a cetățenilor;
 • Se propune micșorarea numărului de semnături necesar a fi colectate de la 4.000 la 500-800, în conformitate cu practica majorității statelor europene ce utilizează acest mecanism;
 • În contextul menținerii condiționalității prezentării unui număr anumit de semnături pentru înregistrare, este oportun de a reglementa legal evoluția numărului de membri de partid după etapa de înregistrare a acestuia. Or, practicile actuale de declarare par a fi formale;
 • Se mai propune excluderea condiționalității reprezentării teritoriale a semnăturilor colectate, pe motiv că ar putea reprezintă o restricție serioasă pentru activitatea politică la nivel regional și local și ridică probleme privind compatibilitatea acesteia cu libertatea de asociere.

Opinia integrală poate fi accesată AICI.

Amintim că, la finele lunii februarie 2020, Curtea Constituțională a stabilit că două aspecte din Legea privind partidele politice sunt neconstituționale. Mai exact, nu se admite ca limita minimă să fie de 4.000 de membri și obligația ca aceștia să fie din diferite raioane ale țării, așa ca să asigure reprezentativitatea proporțională. Parlamentul trebuie să revadă legea până la 31 iulie.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal