Scenariile lui Dodon: Cu cât va scădea economia țării, care industrii își vor reveni primele după criză și ce se va întâmpla cu moneda națională

Scenariile lui Dodon: Cu cât va scădea economia țării, care industrii își vor reveni primele după criză și ce se va întâmpla cu moneda națională

După încheierea stării de ugență, sectorul economic din Republica Moldova va avea de suferit. Declarații în acest sens au fost făcute de șeful statului, Igor Dodon. Președintele a precizat că prognoza în baza căreia a fost elaborat și aprobat bugetul de stat pentru anul 2020 deja nu mai corespunde realităților actuale. 

„Bugetul a fost aprobat din prognoza creșterii produsului intern brut de peste 3,7%. Înțelegem că această creștere nu va fi, de aceea am elaborat câteva scenarii: 0, creștere și descreștere. Scenariul cu 0% nu este realist pentru că nu vom putea face ca economia să nu descrească. Înțelegem că va fi descreștere. Examinăm două scenarii: -3% sau -5% în calcul anual. Dacă vorbim de căderea economiei pe perioada de urgență, ea va scădea substanțial, cu 10-15%. În calcul anual considerăm că vom avea o descreștere de la -3% la -5%. În acest caz neîncasările la buget față de cele planificate vor de la 5 la 8 miliarde de lei”, a spus Dodon.

Șeful statului susține că deși pierderile vor fi destul de mari, odată cu scoaterea restricțiilor, unele industrii se vor recupera foarte repede:

„Cred că foarte repede se va recupera industria HoReCa. Evident că nu va fi același nivel de turiști care au fost până la criză. Dar sunt și sectoare unde fără suportul masiv din partea statului va fi dificil. Cred că vom supraviețui”.

Totodată, Dodon a vorbit și despre posibilitățile de depreciere a leului.

„Deprecierea leului față de valutele țărilor în care exportăm mărfuri este mai mică. La noi leul s-a depreciat la începutul anului cu 4,7 % față de dolarul american, iar rubla rusească - cu 17%. Dacă nu va avea loc o depreciere ușoară a leului, exporturile noastre vor avea de suferit. Pentru a încuraja exporturile va trebui să depreciem un pic moneda națională. Înțelegem riscurile, dar în același timp Banca Națională are rezerve de cca 3 miliarde de dolari, bani suficienți pentru a menține stabilitatea monedei naționale”, a spus președintele.

Anterior, jurnaliștii AGORA au discutat cu expertul economic Roman Chirca despre cauzele care conduc la prăbușirea sectorului economic, consecințele pe care le va resimți o lume întreagă după ce pandemia va trece, dar și despre eventuale scenarii și soluții.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.