Dodon recunoaște că recurge la aceleași practici utilizate anterior de guvernarea PDM? (VIDEO)

Dodon recunoaște că recurge la aceleași practici utilizate anterior de guvernarea PDM? (VIDEO)

Președintele Igor Dodon recunoaște, indirect, că folosește aceleași practici utilizate anterior de guvernaea PDM. Mai exact este vorba de procedura angajării răspunderii Guvernului și crearea lipsei de cvorum în Parlament pentru ca subiectul să nu fie comentat în plen de deputații din opoziție. 

„Atunci când se angajează responsabilitatea Guvernului față de Parlament, procedura nu presupune dezbateri în Parlament. Nu presupune întrebări și răspunsuri. Presupune doar prezentare în Parlament a proiectului de lege. Ceea ce a fost ieri”, a declarat astăzi Dodon.

Într-adevăr procedura nu presupune dezbateri în plenul Parlamentului. La fel s-a întâmplat și în noiembrie anul trecut, când Guvernul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea față de numirea procurorului general. Atunci toți membrii Cabinetului de ministri au venit la Parlament, iar proiectul a fost prezentat de la tribuna centrală de șefa Executivului. În cadrul aceleiași ședințe, însă, fracțiunea PSRM a depus moțiune de cenzură, iar patru zile mai târziu Guvernul a fost demis.

Publicitate

Acum, șeful statului Igor Dodon a dat de înțeles că lipsa deputaților de la ședința de ieri a Parlamentului a fost coordonată din timp.

„Noi am avut ședințe cu Guvernul înainte de angajarea răspunderii miercuri. Noi considerăm că procedura nu a fost încălcată. În ceea ce ține de abordare, de metodă, cred că e cea mai bună în situație de regim de urgență”, a punctat președintele.

Totodată, Dodon nu a ezitat să amintească despre faptul că o practică similară a mai fost ultilizată anterior pe timpul Guvernului Filip. Cu o parte din cei aflați atunci la guvernare, PSRM este acum în coaliție.

„Vreau să vă amintesc că pe parcursul ultimilor patru - cinci ani, altă majoritatea parlamentară, cei care acum ne critică, și fostul președinte al Parlamentului, de mai multe ori au mers pe abordarea aceasta și de mai multe ori nu a fost covrum, nu au fost deputații în Parlament. Februarie anul trecut, când s-a mers pe premiile de Paști. Dvs erați deputat și nu ați venit în Parlament (n.r. - referire la Andrian Candu). De aceea, procedura a fost corectă. Cine consideră că nu, să meargă la CC”, a mai adăugat Igor Dodon.

Amintim că în martie 2019, Guvernul Filip și-a angajat răspunderea pentru nouă proiecte legislative, în condițiile în care Parlamentul nu putea vota legi organice, întrucât îi expirase deja mandatul. Proiectul nu a fost prezentat în Parlament. Printre proiectele de legi pentru care Guvernul s-a angajat răspunderea atunci se numărau cel cu privire la indexarea pensiilor cu 5,3 la sută de la 1 aprilie, dar și cel cu privire la ajutorul de 600 de lei, pentru sărbătorile de Paști, pensionarilor care primesc lunar până la 2 mii de lei.

În decembrie 2018, Guvernul Filip și-a angajat răspunderea ca 60 de mii de persoane care primesc alocații sociale sub 2.000 de lei să beneficieze de un ajutor de 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Decizia a venit, la fel, în contextul în care Parlamentul era în imposibilitate de a adopta legi organice.

În aceeași zi, președintele de atunci al Parlamentului, Andrian Candu, declara: „Am luat act de asumarea de răspundere a Guvernului. Materialele au fost expediate Parlamentului. Potrivit procedurii, din acest moment, încep să curgă cele 72 de ore pentru ca deputații, dacă sunt împotrivă, să formuleze moțiune de cenzură. Dacă va fi, Parlamentul se va întruni în ședință.”

Moțiune de cenzură nu a fost depusă, respectiv nici Parlamentul nu s-a convocat pe acest subiect.

Citește și:

Chiril Gaburici explică de ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru aprobarea Bugetului din 2015

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal