Ion Sturza: Dacă guvernarea mai aplică plasturi și șopârle de 2 lei, Moldova nu supraviețuiește crizei economice (VIDEO)

Ion Sturza: Dacă guvernarea mai aplică plasturi și șopârle de 2 lei, Moldova nu supraviețuiește crizei economice (VIDEO)

Fostul premier Ion Sturza a vorbit în cadrul unei intervenții pentru AGORA despre măsurile de redresare ale economiei moldovenești. Potrivit lui, propunerile lui Dodon și Chicu sunt „cârpeli, care nu vor duce la nimic bun”.

Întrebat ce crede despre comentariul premierului Chicu, care nu e de acord cu ideile lui Sturza referitor la injectarea de bani în economie, pentru că ar duce la hiperinflație, ultimul spune următoarele: "Inflație va fi. Va vrea sau nu dl Chicu - oricum se va întâmpla. Nu poți merge pe politică monetară rigidă - este o sinucidere. Da, trebuie să avem grijă ca deprecierea valutei să fie treptată. Moldova are rezerve de import pentru 6 luni, cca $3 mlrd rezervă de bani, dublu de cât se cere în condiții normale. Dar, noi avem un deficit a comerțiului exterior de aprox. 4 miliarde. Eu cred că Guvernul și BNM trebuie să se gândească la nivel macro - un pachet care ar avea partea de cash care s-ar duce în suportul companiilor și oamenilor afectați, ajutor de șomaj și poate și securiate națională și un pachet non-cash, lichiditate în sistemul bancar, amânarea ratelor, etc.", a mai spus Sturza.

Publicitate

Fără un pachet de ajutor de 20 de miliarde de lei nu rezistăm

Ion Sturza

Autor:

Potrivit lui, una dintre soluții ar putea fi și ca BNM să cumpere hârtii de valoare de la Guvern. "Stimați moldoveni, fără 10-15 % raportat la PIB, pachet de ajutor, minim 20 mlrd de lei, noi nu supraviețuim. Să punem plasture cum se încearcă azi, să băgăm șopârle de 2 lei de genul duty free, comisioane la extracție de prundiș, etc. E amoral ce se face. (...) Uitați de creditul rusesc. Ce se întâmplă în Rusia în sectorul energetic e o dramă întreagă", a atenționat fostul premier.

Sturza spune că pentru prima dată în istorie omenirea se confruntă cu 6 crize: sanitară, medicală, criză economică, financiară, socială, șomaj și psihologică. "A mai venit o criză: criza de leadership. Am avut și avem în continuare lideri foarte slabi", a conchis sursa.

AGORA amintește că premierul Chicu a respins ideea de injectare a unor sume mari de bani în sistemul economic. Potrivit lui, asta va duce la hiperinflație și va avea drept consecință creșterea prețurilor și lovitură puternică în păturile vulnerabile, ceea ce Executivul și-ar dori să evite.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal