Societatea civilă cere sporirea nivelului de protecție a lucrătorilor medicali

Societatea civilă cere sporirea nivelului de protecție a lucrătorilor medicali

Mai multe organizații nonguvernamentale cer autorităților să sporească nivelul de protecție a lucrătorilor medicali. Solicitarea a fost făcută printr-un apel public.

„Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul mare și în creștere continuă a cazurilor de lucrători medicali diagnosticați cu COVID-19, condițiile de lucru ale personalului medical, dotarea cu echipamente speciale de protecție individuală atât în spitalele strategice COVID-19, cât și în spitalele și centrele medicale din orașele și satele Republicii Moldova, lipsa unei informații actualizate zilnic privind numărul de personal medical (grupă de risc sporit) aflați sub monitorizarea medicului de familie și confirmați ca fiind infectați, dar și numărul de persoane testate din această grupă de risc”, a menționat asociația.

Semnatarii apelului au amintit că, potrivit legii, statul este obligat să asigure condiții pentru ca lucrătorul medical „să își desfășoare activitatea profesională cu respectarea regulilor şi tehnologiilor de acordare a asistenţei medicale”. Iar Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice „obligă persoanele juridice să asigure evaluarea riscurilor la locul de muncă şi să implementeze măsuri de protecţie a sănătăţii angajaților”.

Publicitate

„În condițiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă a bolii, peste 16% dintre cazurile de COVID-19 confirmate fiind lucrători medicali, Asociația Promo-LEX consideră că asigurarea condițiilor rezonabile de protecție individuală, de comun cu testarea în mod prioritar și periodic a acestora, trebuie să constituie o prioritate pentru autorități și urmează să fie aplicată într-un timp cât mai scurt posibil. Credem că, protejarea lucrătorilor medicali înseamnă, de fapt, salvarea noastră, a cetățenilor”, se mai spune în apel.

Semnatarii au mai subliniat că autoritățile trebuie să asigure testarea și altul categorii de risc, cum ar fi polițiștii, farmaciștii, asistenții sociali, reprezentanții administrației publice locale.

„Totodată, atragem atenția că, trezește suspiciuni și neîncredere discrepanța dintre numărul testelor declarate de autorități drept disponibile (achiziționate sau donate de parteneri naționali și internaționali) și numărul de teste zilnic efectiv procesate. În acest sens, considerăm că informarea continuă și onestă a publicului va spori încrederea societății atât în autoritățile publice, cât și acțiunile întreprinse de acestea”, se menționează în solicitarea publică.

Astfel, au fost solicitate următoarele acțiuni:

  • Să testeze personalul medical, precum și să instituie un mecanism de testare periodică pentru aceștia.
  • Să izoleze personalul medical care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19, iar colegii din echipa de lucrători medicali care au intrat în contact cu aceștia să fie testați imediat și plasați în carantină.
  • Să asigure cu echipament necesar, adecvat situației epidemiologice (măști N95, FFP2; mănuși; ochelari; viziere; halate sau costume de protecție) toate instituțiile medicale din țară, indiferent dacă sunt sau nu spitale COVID-19, dacă au înregistrat sau nu cazuri de COVID-19.
  • Să se ia măsuri posibile și rezonabile de debirocratizare a accesului pacienților cronici la medicamente, fiind astfel redus riscului de infectare a lucrătorilor medicali dar și bolnavilor cronici.
  • Să asigure informarea regulată și continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) aflați sub monitorizarea medicului de familie și după caz confirmați ca fiind infectați cu COVID-19.
  • Să asigure informarea regulată și continuă a publicului cu privire la numărul de personal medical (grupă de risc sporit) testați ca măsură de prevenție.

Până în prezent, apelul a fost semnat de următoarele organizații: Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Cabinetul Avocatului Natalia Moloșag, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Amintim că, anterior, AGORA a venit cu un apel public adresat autorităților, cerând informații exacte despre numărul lucrătorilor medicali infectați. Chiar și așa, responsabilii evită să prezinte aceste date în cadrul ieșirilor publice zilnice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal