Mărturiile unui medic de la un spital strategic: „Dacă lumea ar ști prin ce trec doctorii, nimeni nu ar mai ieși din casă”

Mărturiile unui medic de la un spital strategic: „Dacă lumea ar ști prin ce trec doctorii, nimeni nu ar mai ieși din casă”

Lucrători medicali din cadrul Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (fostul Spital al Feroviarilor) povestesc că „în spital e frică și panică”, iar toți „se tem să deschidă gura”, pentru a nu „fi sancționați penal”. Medicii nu ar avea echipamente de protecție suficiente, nu sunt instruiți pentru a face față pandemiei, iar instituția medicală nu ar fi suficient de dotată pentru a trata pacienții diagnosticați cu noul COVID-19. „Spitalul devine focar de infecție”, spun lucrătorii sanitari. Deși tot mai mulți încearcă să demisioneze, cererile lor nu sunt acceptate, iar ei sunt obligați să se prezinte la locul de muncă și, zilnic, să se expună riscurilor. Cel puțin, asta au declarat doi lucrători medicali pentru Ziarul de Gardă.

„Înțelegeți, eu mă duc la serviciu, nu vorbesc cu nimeni, toți se tem să deschidă gura. E Doamne ferește, dacă s-ar ști lucrurile adevărate. Într-un fel, spitalul în sine e un focar. Doctorii sunt așa de speriați și oamenii sunt tulburați. Nu aveți idee câtă frică și panică e în spital. Noi nu suntem corect organizați. În fiecare secție ar trebui să fie un infecționist sau un virusolog, dar la noi nu este. Eu, Doamne ferește, să mă îmbolnăvesc, nu aș accepta să fiu tratată aici în spital. Poți să te duci sănătos sau cu un virus simplu și să te alegi cu Covid-19”, povestește, printre lacrimi, un medic de la Spitalul Clinic al MSMPS, sub protecția anonimatului.

Femeia a spus că îi este frică să vorbească despre tot ce se întâmplă în spitalul în care activează, pentru că angajații sunt intimidați și determinați să tacă. Medicul spune că personalul sanitar este obligat să muncească în lipsa unei dotări suficiente, iar dacă „se va întâmpla un eșec, ar fi pentru că nu am fost instruiți și noi nu știm cum să procedăm și ce să facem”.

Publicitate

„Te duci la lucru ca și cum te duci la război, așa o stare de spirit. Dacă lumea ar ști prin ce trec doctorii, atunci nimeni nu ar ieși din casă!”, povestește, plângând, doctorul.

Potrivit femeii, în lipsa unei dotări adecvate a instituției, angajații folosesc aceleași măști și aceleași mănuși toată ziua, iar seara le pun în congelator pentru a mai putea fi utilizate. Totodată, asistentele medicale „care interacționează mai mult cu pacienții sunt obligate să-și dezinfecteze echipamentul și să-l păstreze pentru următoarea tură”.

„Noi încă nu știm dacă pacientul e diagnosticat sau nu pozitiv cu COVID-19, dar cu aceeași mănușă, cu același echipament se intră la pacient. Spitalul poate fi o sursă de infecție. Să te duci sănătos și să vii infectat”, afirmă doctorul.

Instituția medicală nu ar avea preparate antivirale, iar pacienții diagnosticați cu COVID-19 ar fi tratați cu antibiotice, „deși antibioticele sunt contraindicate, pentru că imunitatea bolnavului scade și mai mult”, spune medicul.

Femeia mai povesteşte că, deși la adunarea șefilor de secție, unii medici au încercat să convingă administrația că instituția nu este dotată la nivel corespunzător pentru tratarea pacienților infectați, directorul „a răcnit” și „a mers împotriva voinței colectivului, pentru că a lucrat mult timp împreună cu actuala ministră a Sănătății și se susțin reciproc”.

O asistentă medicală din cadrul instituției a menționat că angajaților le e frică să vorbească, fiindcă sunt amenințați.

„Autoritățile încearcă să arate că totul este sub control, dar sunt mari probleme cu personalul medical, marea majoritate vor să se elibereze, de frică. Tuturor le e frică, mai ales când știu că există cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Până la urmă chiar dacă te vei infecta, tot tu vei fi tras la răspundere, superiorii vor spune că e vina ta, că ai te-ai îmbolnăvit din neatenția ta, că nu ai respectat condițiile”, povestește asistenta.

Contactat în repetate rânduri de Ziarul de Gardă, directorul instituției, Gheorghe Țurcanu, a refuzat să vorbească, spunând scurt: „Nu comentez”.

Citiți materialul integral pe ZdG.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal