Cum este testată populația pentru COVID-19 în țările bogate. Germania pregătește „pașapoarte de imunitate” ca să redeschidă economia

Cum este testată populația pentru COVID-19 în țările bogate. Germania pregătește „pașapoarte de imunitate” ca să redeschidă economia
poză simbol

Înainte ca omenirea să găsească tratamentul și vaccinul pentru a opri răspândirea COVID-19, strategiile de testare devin instrumente puternice în lupta cu pandemia. Țări precum Germania, Marea Britanie și Statele Unite se confruntă cu sute de mii de cazuri cumulat și pot fi un exemplu de urmat pentru restul lumii, scrie Digi24. Tipurile de teste folosite la scară largă nu vor mai face față pentru mult timp, iar noi metode sunt în curs de elaborare. Unele state caută să-și dezmorțească economiile prin emiterea unor „pașapoarte” individuale de imunitate și, totodată, să fie cu un pas înaintea epidemiei.

China – testarea în masă

Având în vedere experiența Chinei de la începutul anilor 2000 cu Sars și că este foarte probabil să fi fost sursa ultimului tip de coronavirus, statul asiatic a efectuat până la sfârșitul lunii martie peste 320.000 de teste, potrivit The Guardian.

Unul dintre primele tipuri de teste a fost dezvoltat în China continentală de către Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor. Informațiile despre acel test au fost publicate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății pe 24 ianuarie, imediat după anunțul privind carantinarea orașului Wuhan.

Fiind unul dintre cei mai mari producători de materiale chimice, China a putut să grăbească producția de kituri de testare.

Stategia Chinei de a combate puternic infecția prin diferite forme stricte de control și testare a ajutat la încetinirea răspândirii, în timp ce pandemia lua avânt în alte părți ale lumii, potrivit Business Insider.

„Sute de mii de oameni din China nu s-au infectat cu COVID-19 datorită acestui răspuns agresiv”, spune doctorul Bruce Aylward, membru al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit acestuia, tehnicile folosite sunt instrumente clasice din domeniul Sănătății Publice, însă care au fost aplicate „cu o abordare riguroasă și inovatoare la o scară care nu s-a mai văzut în istorie”.

Pacienții confirmați cu COVID-19 au fost fie trimiși în centre de izolare sau spitale, a relatat Aylward pentru publicația the Times. „La început în Wuhan dura 15 zile de la îmbolnăvire până la spitalizare”, a declarat acesta. „Au redus la două zile de la simptome la izolare”.

Totodată, testele și costurile aferente au fost suportate de guvern.

Coreea de Sud – testarea rapidă

De la declanșarea epidemiei, și Coreea de Sud a reacționat rapid. Statul a prioritizat identificarea și izolarea persoanelor testate pozitiv la infecție și a dezvoltat capacitatea de a efectua aproximativ 15.000 de teste pe zi.

De asemenea, au fost făcute peste 300.000 de teste rapide, inclusiv celor care nu trebuie să părăsească mașina proprie. Această metodă a fost implementată ulterior și în alte țări.

„Coreea de Sud și China au făcut asta într-o perioadă de la două la patru săptămâni”, a declarat, pentru Business Insider, doctorul Rishi Desai, un fost ofițer american al serviciului de informații epidemiologice din cadrul Centrului de Control al Bolilor.

Germania și „pașapoartele de imunitate”

Germania pare a fi campioana țărilor europene în ceea ce privește numărul de teste efectuate, potrivit publicației Financial Times.

Germania este printre țările cu cele mai puține decese. Unii experți și analiști consideră că acest lucru este posibil și datorită politicii de testare extinsă, derulată de Executivul condus de Angela Merkel.

Autoritățile germane de sănătate publică au estimat că laboratoarele derulează, săptămânal, până la 500.000 de teste pentru depistarea coronavirusului. Deși datele oficiale nu au confirmat numărul, acest lucru sugerează că puterea de testare a crescut rapid în ultimele săptămâni.

Infrastructura descentralizată de laboratoare și teste înseamnă că munca este efectuată nu numai în spitale și cabinete medicale, dar și în stații special amenajate pentru testarea din mașină.

Germania ar putea să emită așa-numite „pașapoarte de imunitate”. Cercetătorii germani pregătesc un studiu masiv pentru a afla câți oameni sunt deja imuni la virus. Astfel vor putea emite documente care să excludă angajați de la restricțiile de circulație.

Studiul va implica, de la mijlocul lunii, testarea pentru anticorpi în rândul a mai mult de 100.000 de voluntari. Controlul va fi repetat la intervale regulate pe eșantioane mai mari din populație, pentru a urmări evoluția pandemiei.

Deși guvernul german încă nu are o poziție oficială privind eliberarea unui certificat de către specialiști, rezultatele studiului organizat de instituțiile de sănătate publică ar putea ușura decizia privind redeschiderea unor școli și care categorii de angajați să se întoarcă la lucru.

În zonele cu o așa-numită „imunitate de turmă”, unde sunt mai multe rezultate pozitive la anticorpi, guvernele ar putea relaxa restricțiile.

Testarea în grup

Cercetătorii de la serviciul de donare de sânge al Crucii Roșii Germane din Frankfurt, condus de profesorul Erhard Seifried, și Institutul de Virusologie Medicală al Spitalului Universitar de la Universitatea Goethe din Frankfurt, condus de profesorul Sandra Ciesek, au dezvoltat cu succes o metodă care permite testarea în grup. 

Mai exact, se amestecă eșantioane de la mai multe persoane. Dacă rezultatul este negativ, toate eșantioanele conținute de acestea au un rezultat negativ. Testarea în grup nu are influență asupra limitei de detectare. Dacă rezultatul este pozitiv, eșantionul pozitiv poate fi apoi identificat în patru ore.

„Acest lucru va face posibil pentru toți oamenii de știință și politicieni să extindă testarea la alte grupuri de populație, chiar și cu resurse limitate de kit de testare, mai devreme decât se credea anterior”, spune Seifried. 

Marea Britanie – testarea de acasă

Marea Britanie a anunțat că va achiziționa 3,5 milioane de teste pentru depistarea anticorpilor. Acestea vor putea fi cumpărate online sau în farmacii iar kitul va putea fi folosit de cetățenii britanici din propria locuință. Astfel autoritățile vor să cunoască cum evoluează boala, dar și ce măsuri trebuie luate pentru a limita răspândirea.

Profesorul Peter Openshaw, membru al grupului guvernamental consultativ privind amenințarea virozelor respiratorii, spune că pașapoartele de imunitate sunt o „măsură provizorie rezonabilă”. Însă el a subliniat că persoanele care primesc documentul ar trebui ținute sub atentă supraveghere pentru a nu se infecta din nou.

Încă nu este clar dacă testele cumpărate de guvernul britanic sunt destul de sofisticate pentru a arăta cât de imun este cineva.

Există o îngrijorare că „pașapoartele” ar putea încuraja anumite grupuri să se infecteze intenționat, în speranța că se vor putea întoarce la locurile de muncă, după ce se însănătoșesc. Vizați sunt și tinerii care se îndatorează financiar pentru că nu au de lucru.

Cercetătorii britanici spun că răspândirea și evoluția pandemiei de coronavirus poate fi analizată și chiar anticipată doar prin implementarea strictă a programelor care folosesc kituri de testare PCR, dar și pe cele care depistează anticorpii produși de organism, potrivit The Guardian.

Guvernul de la Londra a anunțat că trebuie efectuate mai multe teste, începând cu doctorii și asistenții/asistentele din prima linie. Însă nu sunt suficiente aparate de testare tip RT-PCR, personal care să-l folosească și reactivi necesari procesului.

Italia – testare extinsă 

Cazul Italiei arată că testarea extinsă poate fi la fel de dezbătută precum cea insuficientă. Premierul Giuseppe Conte a spus la televizor: „Am fost primii cu cele mai riguroase și precise controale”, transmite The Guardian. El a adăugat că Italia pare să aibă mai multe persoane infectate, deoarece au fost derulate mai multe teste.

Italia a făcut cele mai multe teste, după Germania, 200.000. Printre acestea a fost inclus și un proiect pilot care și-a propus să afle dacă testarea unei întregi comunități poate încetini răspândirea bolii. La acest proiect au luat parte toți cei 3.000 de rezidenți ai orașului Vò, din apropierea Veneției.

Italienii încearcă să implementeze și testarea din mașină pentru a lua din presiunea pusă pe sistemul de sănătate. Un astfel de proiect-pilot se întâmplă în orașul Alessandria, aflat în nord-vestul țării.

SUA - testare din mașină

Statele Unite ale Americii s-au mișcat greu, deoarece prima variantă de test elaborat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor nu a funcționat bine, astfel încât a trebuit să reia procesul, potrivit Financial Times. După aceea, alte laboratoare au primit mai greu aprobarea să testeze.

Însă, în ultima săptămână, SUA au grăbit ritmul testărilor, iar laboratoarele publice și private execută mai mult de 100.000 de teste pe zi. Însă, experții spun că sistemul de testare este inegal la nivel național. Multora le este refuzat testul sau trebuie să aștepte câteva zile pentru rezultate, în timp ce specialiștii trebuie să facă față unui val de solicitări care se adună.

SUA au și cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăviri, aproape 250.000.

Acum, pentru a face față numărului mare de teste care trebuie efectuate, speranțele americanilor se îndreaptă către chiturile de testare rapidă.

La mijlocul lunii martie, președintele Donald Trump a anunțat că guvernul federal urma să lucreze împreună cu firme private pentru a organiza spații în care oamenii să fie testați fără a ieși din mașină, transmite CNN. Probele ADN din nas și gură urmau să fie trimise către un laborator.

Deși comercianții care ar trebui să participe la acțiune au aproximativ 30.000 de locații împreună, Departamentul de Sănătate al SUA a confirmat doar cinci locații în care pot fi testați oameni din mașină. Însă nu sunt accesibile oricui.

Angajații din serviciile de urgență și personalul medical sunt singurii care se pot testa în aproape toate locațiile disponibile. O parte din aceste locuri de testare se adresează doar celor care au simptome. Un lanț de magazine farmaceutice a anunțat că, pe lângă aceste două categorii, oferă posibilitatea de testare și vârstnicilor cu simptome.

Pe lângă cele cinci locații care au parteneriate public-private, mai există 28 de locații federale în care au fost testate mai mult de 34.400 de persoane din sectorul medical și cel al serviciilor de urgență.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Peste 50 de mii de persoane au murit de coronavirus. Sunt aproape un milion de infectări la nivel global

Peste 50 de mii de persoane au murit de coronavirus. Sunt aproape un milion de infectări la nivel global

Numărul șomerilor crește alarmant în SUA: Aproximativ 10 milioane de americani au rămas fără serviciu

Numărul șomerilor crește alarmant în SUA: Aproximativ 10 milioane de americani au rămas fără serviciu

De ce în Germania sunt mai puține decese provocate de coronavirus? Iată câte teste se fac pe săptămână

De ce în Germania sunt mai puține decese provocate de coronavirus? Iată câte teste se fac pe săptămână

Coronavirus: Spania a depășit China la numărul de infectări. A înregistrat 537 de decese în ultimele 24 de ore

Coronavirus: Spania a depășit China la numărul de infectări. A înregistrat 537 de decese în ultimele 24 de ore

Experții au calculat când s-ar putea încheia pandemia de coronavirus în Italia

Experții au calculat când s-ar putea încheia pandemia de coronavirus în Italia

Noua prognoză a autorităților: 31 de mii de cazuri de coronavirus până la finele lunii mai

Noua prognoză a autorităților: 31 de mii de cazuri de coronavirus până la finele lunii mai

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  EDITORIAL | Ghetele albe de la Bruxelles și stiletto de la Jora de Mijloc
 • 2
  Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
 • 3
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 4
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.