„Nu are sens de făcut live-uri glamouroase despre starea spitalelor”. Premierul, critici către fosta guvernare și Nemerenco

„Nu are sens de făcut live-uri glamouroase despre starea spitalelor”. Premierul, critici către fosta guvernare și Nemerenco

Prim-ministrul Ion Chicu s-a referit, luni dimineața, la live-ul unei femei din Soroca, care acuza medicii că s-a infectat cu COVID-19 din neglijența lor. Deși Chicu nu a comentat live-ul în sine și acuzațiile femeii, premierul a ținut să spună că „sistemul medical e în starea în care este” și că „culegem roadele politicii în domeniu de 30 de ani, în special ultimii zece”. Mai mult, Chicu a criticat și politica adoptată de fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco.

„Observăm multe informații, mai ales în weekend, ieșiri din LIVE. O doamnă care arată foarte bine, slavă Domnului, se plânge că nu are apă și nu știu ce acolo. Da, sistemul medical e în starea în care este. În unele instituții sunt condiții mai bune, în altele – nu. Culegem roadele politicii în domeniu de acum 30 de ani, în special ultimii zece ani. Am uitat ce s-a făcut în 2013 de guvernarea care a cedat jumătate de Spital Republican unei firme private și practic ne-a lăsat fără spații, fără policlinică. Vă asigur că acea guvernare a făcut așa și cu alte instituții. De atunci mare grijă de sănătate nu a avut nicio guvernare”, a acuzat Chicu.

Premierul a numit-o „foarte vocală” pe fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco.

Publicitate

„Văd că știe tot cum trebuie de făcut. Deciziile acestei doamne au distrus sistemul medical. Pe parcursul a șase luni, cât a numit ea șef la centrul de achiziții publice, practic nu s-a procurat nimic, ei sabotau intenționat. Dacă doamna nu sabota procurarea a 170 de ambulanțe din creditul Băncii Consiliului Europei, noi astăzi aveam cu 170 de ambulanțe performante și sigure mai mult. Din păcate nici azi nu avem. Spun asta nu ca să dau vina pe cineva, ci pentru conștientizarea populației că sistemul medical trebuie reformat și readus în lista priorităților de bază. Nu are sens de făcut live-uri glamouroase despre starea spitalelor. Pentru că da, starea este precară”, a spus Chicu.

Nemerenco nu a comentat, deocamdată acuzațiile. Vom reveni cu reacția fostei ministre.

Potrivit lui, în prezent „se fac atacuri la prestația medicilor”. „Asta nu pot tolera, dacă nu ar fi acești medici, noi am fi într-o stare mult mai proastă. Să susținem medicii în continuare și să ne conformăm restricțiilor”, a punctat Chicu.

La final de martie, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a spus că starea sistemului medical e direct proporțională priorităților pe care statul și le seta în raport cu el, anterior. Dumbrăveanu a făcut declarația după ce a spus că a primit fotografii cu toaletele din spitale și cu lenjeria de pat.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal