Partidul Platforma Demnitate și Adevăr va sesiza CC pentru anularea a trei prevederi din angajarea Guvernului

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr va sesiza CC pentru anularea a trei prevederi din angajarea Guvernului

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) va sesiza Curtea Constituțională (CC) în vederea anulării ca fiind neconstituționale a trei prevederi din proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspundere. Declarația aparține deputaților Alexandru Slusari și Dinu Plîngău.

Partidul Platforma DA susține că trei componente din proiectul de lege anunțate prin angajarea răspunderii de Guvern, vor fi contestate la Curtea Constituțională, cel mai probabil la 7 aprilie, atunci când legea ar urma să intre în vigoare.

„Nu vom contesta întreaga lege, ci câteva lucruri care s-au întâmplat fără argumentare și prezintă risc sporit de implementare a câtorva scheme cu tentă economică.

Publicitate

Asta include subiectul cu magazinele duty-free, subiectul privind modificarea la Legea tutunului și subiectul ce ține de introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale”, a spus deputatul Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului faptul că punctele sus menționate nu sunt explicate în nota informativă a proiectului de lege, denotă că acestea ar fi fost incluse pe ultima sută de metri, așa cum le consideră neargumentate.

„În baza precedentelor CC, orice angajare de Guvern trebuie să întrunească anumite criterii în legătură cu urgența și importanța domeniului pentru care își angajează răspunderea. Chestiunile aici menționate nu întrunesc criteriile constituționale.

Cerem nu doar anularea dar și suspendarea aplicării acestor prevederi pe perioada examinării lor de CC”, a argumentat deputatul Dinu Plângău.

Amintim că după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un proiect de lege, punctele ce țin de comercializarea țigărilor, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale au stârnit nemulțumirea mai multor deputați care consideră că în spate s-ar ascunde scheme economice.

Ulterior, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a ieșit cu explicații. „Ca urmare a acestor modificări, sumele încasate la buget cresc mai mult de două ori”, a spus ministrul despre taxele la resurse naturale.

„Schimbarea acestor dulapuri în magazine noi o considerăm acum absolut nejustificată. Va cauza activități nespecifice într-un regim foarte restricționat. Grija noastră e să nu admitem transmiterea virusului”, a argumenta Pușcuța amânarea modificărilor privind vizibilitatea produselor de tutun în comerț.

Menționăm că Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege prin care își angajează răspunderea pentru mai multe modificări. Potrivit autorităților, măsurile vin în sprijinul cetățenilor și a agenților economici în contextul declarării stării de urgență generate de pandemia COVID-19.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal