Educație Financiară: Cum le vorbim copiilor despre bani? (VIDEO)

Educație Financiară: Cum le vorbim copiilor despre bani? (VIDEO)

Educația financiară a devenit o necesitate, atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi. Pentru a crește o generație mai responsabilă, dezvoltată și independentă financiar e nevoie ca părinții să depună un efort chiar din primii ani de viață ai micuților. Vezi cum își educă financiar câțiva antreprenori din țara noastră și dacă poți implementa sfaturile lor în regimul de viață al familiei tale. 

Publicitate

Educația financiară trebuie să pornească din primii ani de viață ai copilului

Carmina Vicol director general OCN „Prime Capital”

Autor:

„Este absolut necesar ca educația financiară trebuie să pornească din primii ani de viață ai copilului, pentru că el trebuie să crească cu ideea că are de gestionat niște bănuți, niște cheltuieli, că nu tot ce vezi cu ochii îți poți permite și trebuie să știi cum să îți limitezi poftele. În același timp, copilul trebuie să fie familiarizat cu ce înseamnă banul, cum se câștigă el, de unde vine și nu doar că ai cerut ceva mamei și tatei. Asta se câștigă și nu e un proces tocmai ușor. Cu cât copilul avansează în vârstă, noi trebuie să venim cu niște noțiuni mai complexe și mai complicate, astfel încât atunci când atinge maturitatea să fie un om conștient și să știe cum să cheltuiască banii și cum să investească mai bine”.

Încurajăm copiii să aibă un buget personal

Tudor Darie fondator Agora și CEO Fagura

Autor:

”Din punctul meu de vedere, educația financiară începe chiar din copilărie. Nu e nevoie să ai o facultate terminată ca să îți faci planificarea financiară. Noi facem această educație financiară cu copiii noștri de cinci ani și de opt ani. Fiecare dintre ei are anumit buget personal. Îi încurajăm să aibă acest buget personal. Îmi aduc aminte prima perioadă, când aveau acest buget și le ofeream bani de buzunar. Prima reacție era că mergeau la magazin și cumpărau bomboane, tot felul de dulciuri și jucării.

Ulterior, după ce le-am propus a doua sumă de bani, pentru anumite obiective pe care le au și le-am propus câteva obiective, care știam că foarte mult și le doresc.

De exemplu, Ionuț, băiețelul mai mare își dorea foarte mult un Xbox și i-am spus că „uite dacă dorești un anumit Xbox, atunci tu contribui cu suma X și în momentul în care tu aduni această sumă mami cu tati acoperă toate celelalte cheltuieli ca să putem cumpăra acest echipament”. Pentru că e mai costisitor, a durat câteva luni până când el a adunat acești bani, dar a terminat cu procurarea a tot felul de jucării și dulciuri în fiecare zi. El a început să adune acești bani, a învățat să economisească, astfel încât pe parcursul a câteva luni și-a atins acest obiectiv. Așa el își pune alte obiective personale și începe să acumuleze banii ca să înceapă să își îndeplinească scopurile pe care le are”.

Trebuie să se încadreze în buget și într-un an sau doi ani copiii ajung să facă economii

Vitalie Tataru fondator AC Tech, Alfa-Bank

Autor:

„Copiii trebuie educați, după părerea mea, de la patru, cinci sau șase ani. De lămurit lucruri elementare, „ce sunt banii?”. Banii sunt un instrument, un mijloc. Cum trebuie să gestioneze banii, oferind banii de buzunar. Cel mai bine, din propria experiență, eu le dădeam copiilor un buget săptămânal pe care trebuiau să îl gestioneze. Și e normal că din prima săptămână sau a doua, banii nu mai erau din a treia zi.

- Banii s-au terminat.

- Asta e responsabilitatea ta.

- Dacă nu ai, atunci fie, noi îți adăugăm, dar fii atent că săptămâna viitoare să îți ajungă.

E o parte din responsabilitate. Trebuie să se încadreze în buget și într-un an sau doi ani copiii ajung să facă economii”.

Copilul trebuie să înțeleagă banul și care e responsabilitatea lui financiară

Călin Gryadchenko director executiv Paynet

Autor:

„Lucrul care l-aș da unui copil este aceea ca în primul rând să înțeleagă banul și care e responsabilitatea lui financiară în cazul dat. Cum ar fi să îl gestioneze corect și să îl cheltuie. Ar fi foarte util să aibă o discuție deschisă cu părinții despre cultura cheltuirii banilor pe care îi are. La rândul lor, aș sugera ca părinții să poată da copilului posibilitatea să înțeleagă singur într-o perioadă cum a cheltuit, cum a reacționat la cheltuire și care lucruri sunt bune sau rele. Cred că copilul poate să își asume responsabilitatea și răspunderea în cazul cheltuielilor făcute de el. Ulterior, să devină o deprindere și o chestie pe care o va gestiona personal”.

Vezi și Educație Financiară: Cum gestionăm mai eficient banii? (VIDEO)

Mai multe sfaturi despre o relație sănătoasă cu banii, dezvoltare personală și sfaturi, instrumente pentru educarea sănătoasă găsești în proiectul #NotadePlată, interviurile cu fondatorul Tucano Coffee și rețeaua de restaurante Oliva, Ruslan Cojocaru, fondatorul Et Cetera, Alexandru Luchianov, și creatoarea de modă, brand-ul OBlanc, Olga Blanc.

Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)

Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal