
Poliția confirmă escrocheriile cu utilizarea cardurilor bancare. În ce constă noua schemă
Poliția confirmă că, în ultimul timp, s-a atestat o creștere a fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare. Asta după ce, recent, mai multe bănci comerciale și-au avertizat clienții să fie vigilenți.
・
„Noua schemă constă în faptul că infractorii iau legătura cu deținătorii de carduri prin intermediul IP telefoniei, astfel mascând numărul real al acestora, iar pe ecranul victimelor afișându-se numărul instituției bancare. Astfel, deținătorii de carduri sunt încrezuți că discută cu angajații băncii și le oferă datele cu caracter bancar. Sub pretextul de a bloca tranzacțiile frauduloase fictive, care sunt prezentate de către escroci, ultimii cer numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, cu numele și prenumele deținătorului de card, codul de securitate (CVV/CVC) și apoi parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card”, spune poliția într-un comunicat.
Astfel, obținând acces la conturile web sau mobile-banking ale clienților, escrocul efectuează transferuri de bani către alte carduri sau conturi sau diverse plăți online.
În acest context, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații a venit cu următoarele recomandări:
- Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile dvs personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din trei cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line), chiar dacă apelul este aparent efectuat de pe numere asemănătoare sau identice cu cele ale băncilor comerciale;
- Pentru a verifica dacă într-adevăr sunteți apelați de către angajații băncii, sunați la numerele de telefon indicate pe website-urile băncilor comerciale sau pe cardurile bancare, pentru verificare;
- Nu transmiteți cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;
- Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, trebuie să vă adresați băncii cât mai repede;
- Dacă suspectați o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactați imediat Serviciul Clienți, la numărul de pe verso al cardului, valabil 24 de ore din 24.
Amintim că mai multe bănci comerciale și-au avertizat clienții despre existența unor escrocherii puse la cale de indivizi care se dau drept angajați ai băncii.