Cu rădăcinile în R. Moldova, au câștigat Premiul Nobel. Vezi cine sunt marii oameni de știință - copiii emigranților moldoveni (VIDEO)

Cu rădăcinile în R. Moldova, au câștigat Premiul Nobel. Vezi cine sunt marii oameni de știință - copiii emigranților moldoveni (VIDEO)

Cu rădăcini din R. Moldova, au ajuns oameni de știință, respectați la nivel mondial. E vorba de copiii mai multor moldoveni, care au emigrat din țara noastră sau provin din familii cu origini basarabene. Aceștia au făcut descoperiri spectaculoase în domeniul fizicii sau medicinei, iar în rezultat au fost desemnați câștigătorii Premiului Nobel. Vezi cine sunt aceștia, precum și marile lor realizări în știință.

Ilia Mecinicov

Publicitate

Premiul Nobel pentru Medicină (1908)

llia Mecinicov a descoperit mecanismul imunității contra bacteriilor și rolul globulelor albe, astfel încât a reușit să trateze și să combată holera. Pentru acest merit, în anul 1908 a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină. Omul de știință provine dintr-o familie cu origini basarabene. Tatăl său a fost ofițer în Garda Imperială. Acesta era de proveniență rusă, cu rădăcini din Basarabia. El a fost un urmaș al lui Iuri Ivanovici Milescu-Spafarii, care era nepot al cărturarului, diplomatului și călătorului moldovean Nicolae Milescu Spătarul.

Fiul lui Iuri Milescu-Spafarii ar fi schimbat numele românesc Spafarii( Spătarul) prin cel rusesc Mecinic ( purtător de spadă), de unde provine numele de familie Mecinicov. Mama savantului, Emilia Lvovna Nevahovici a fost fiica scriitorului Lev (Yehuda Leib) Nevahovici, evreu convertit la creștinism în 1806. Încă de mic, Ilia era pasionat de științele naturii.

Piotr Kapitsa

Premiul Nobel pentru Fizică (1978)

Piotr Kapitsa s-a născut într-o familie de basarabeni unde se vorbea fluent limba română. Acesta a fost nevoit să își anuleze studiile din cauza Primului Război Mondial, timp în care a muncit în calitate de șofer de ambulanță în Polonia. Ulterior, omul de știință și-a continuat studiile în Marea Britanie și a lucrat mai mult de zece ani în laboratorul Universității Cambridge. Acesta deține toate cercetările fundamentale în domeniul fizicii temperaturilor joase, iar în anul 1978 i-a fost înmânat Premiul Nobel pentru Fizică.

Ralph Steinman

Premiul Nobel pentru Medicină (2011)

Ralph Steinman s-a născut în Montreal, Canada, după ce tatăl lui a emigrat din Basarabia și și-a deschis un mic magazin de haine. Steinman a studiat domeniul științei și are descoperiri în domeniul activării imunității înnăscute. Pentru realizările sale, acesta s-a ales cu Premiul Nobel pentru medicină în anul 2011.

Saul Perlmutter

Premiul Nobel pentru Fizică (2011)

Saul Perlmutter s-a născut într-o familie cu trei copii. Tatăl lui a fost un emerit inginer în domeniul chimiei și biomolecular la Universitatea din Pennsylvania. Bunelul din partea mamei a emigrat în Canada din Basarabia, localitatea Florești, în anul 1919.

Saul Perlmutter a descoperit expansiunea accelerată a universului prin observarea supernavelor îndepărtate, iar în anul 2011 a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică.

Serge Haroche

Premiul Nobel pentru Fizică (2012)

Serge Haroche este fizician francez cu origini basarabene. Familia sa are rădăcinile în orașul Chișinău. Acesta a creat metode inovative, care permit manevrarea sistemelor cuantice individuale. Pentru descoperirile sale, în anul 2012, Haroche a primit trofeul Premiului Nobel pentru Fizică.

Randy Schekman

Premiul Nobel pentru Medicină (2013)

Randy Schekman s-a născut în anul 1948, Saint Paul, Minnesota. Este un biolog american la Universitatea din California, Berkeley. Pe parcursul activității sale, acesta a descoperit mecanismele care reglează transportul veziculelor. În anul 2013, Schekman a fost numit câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Buneii lui materni au crescut în satul Lipcani, Briceni, R. Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal