Diacov și-a șters postarea despre alegerea președintelui. Filip: Nu e poziția partidului și nu discutăm acum despre asta

Diacov și-a șters postarea despre alegerea președintelui. Filip: Nu e poziția partidului și nu discutăm acum despre asta

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, și-a șters postarea de pe Facebook în care pomenea despre o eventuală modificare a procedurii de alegere a președintelui. Deși spune că nu împărtășește aceeași idee și că subiectul nu e discutat în prezent, liderul PDM, Pavel Filip, spune că postarea lui Diacov demonstrează câtă democrație este în interiorul formațiuniii.    

„Astea sunt rezultatele reformării PDM și demonstrează că procesele democratice în partid iau amploare. Am văzut că Diacov a șters postarea de pe Facebook. Eu am spus că e părerea lui, nu a partidului. Am spus că în această perioadă este inoportun să pornim discuții la acest subiect. După ce vom ieși din această criză putem reveni la polemicile politice”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Liderul PDM a ezitat să spună tranșant dacă ar susține sau nu inițiativa ca șeful statului să fie ales de Parlament.

Publicitate

„Eu știu cu certitudine că oamenii își doresc alegerea președintelui de întreg poporul. Nu pot să vă răspund la această întrebare (n.r. - dacă PSRM ar veni cu inițiativa). Trebuie să discutăm cu colegii, dar pot să vă spun că ei nici nu ar accepta o asemenea discuție acum. În politică trebui să asculți cum respiră electoratul. Eu nu am văzut dorință mare din partea cetățenilor de a schimba. La crearea alianței nu a fost o asemenea discuție cu socialiștii și din câte înțeleg, ei nu-și doresc o asemenea formulă”, a mai punctat Filip.

Întrebat dacă PDM va avea propriul candidat la următoarele alegeri prezidențiale, politicianul a răspuns că majoritatea membrilor pledează pentru aceasta.

Amintim că la finele săptămânii trecute, președintele de oanoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a venit cu o sugestie privind schimbarea procedurii de alegere a șefului statului.

„Mulți propun amânarea acestor alegeri, în legătura cu năpasta de coronovirus care a venit pe capul nostru. [..] Sunt convins că va fi imposibil să avem o campanie electorală normală pe fundalul nenorocirilor care ne așteaptă.De aceea propun sa discutam nu despre amânarea acestor alegeri, ci despre revenirea la alegerea președintelui în Parlament”, scria Diacov pe pagina sa de Facebook.

De menționat că până în 2016 președintele statului era ales de Legislativ. Procedura a fost schimbată la inițiativa PLDM, prin hotărârea Curții Constituționale. Pentru a reveni la vechile prevederi este nevoie de modificarea Constituției prin votul a 2/3 din parlamentari, adică 67 de aprobări.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal