Complex sportiv de milioane la Rezina, ajuns în paragină. Lucrările au ajuns să coste triplu decât era estimat inițial

Complex sportiv de milioane la Rezina, ajuns în paragină. Lucrările au ajuns să coste triplu decât era estimat inițial

Construcţia Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat iniţial la 72 de milioane de lei, a ajuns să coste 118 milioane de lei după ce a devenit parte componentă a Documentului unic de program pentru anii 2017-2020, în urma unei hotărâri de Guvern din iunie 2018. Până în 2019, la şantierul acestui Complex au fost executate lucrări în valoare de 12,2 milioane de lei. Solicitați de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, doi experţi independenţi în domeniul construcțiilor au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi fost de cel mult 4 milioane de lei, scrie Anticoruptie.md.

În iunie 2015, mai multe surse de informare afiliate PDM anunțau că în Rezina va fi construit un complex sportiv modern. Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Anatolie Zolotcov, declara atunci că va monitoriza lucrările de la prima piatră care a fost pusă şi până la finisarea construcției, iar antreprenorul Liviu Jitari, administratorul firmei Litarcom SRL, afirma că, până la sfârşitul anului 2015, va fi construit stadionul, cabinele de schimb și cele de duș, iar Complexul în întregime va fi gata peste trei ani, adică în 2018.

La începutul anului 2020 şantierul Complexului sportiv este în paragină – de peste doi ani aici nu mai au loc lucrări de construcție.

În patru ani și jumătate de la începutul lucrărilor, au fost construite doar tribunele pentru 2.500 de suporteri, sub care sunt amplasate mai multe încăperi destinate pentru viitoarea administraţie a Complexului şi cabine pentru sportivi. Nici vorbă de câmp de fotbal sau alte terenuri pentru sport. De un an de zile pe site-ul Consiliului Raional Rezina nu mai apar informații despre acest proiect. Pomotoarea afacerii, Eleonora Graur, la începutul lui 2019 a devenit deputată din partea PDM (ulterior trecând la Pro Moldova) lăsând toate restanțele acumulate în timpul mandatului său pe seama noii administrații.

Costul real al lucrărilor ar fi de trei ori mai mic

Solicitați de reporterii CIJM, mai mulți colaboratori ai Consiliului Raional, aleși locali, responsabilul tehnic de șantierul Complexului au spus că nu au văzut proiectele de 72 de milioane şi de 118 milioane de lei, precum și devizele respective de cheltuieli. Marcel Rusu, șeful Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a CR Rezina a arătat doar actele respective pentru prima tranșă, în valoare de 12,9 milioane de lei.

Administrația Minei de piatră din Lalova a informat jurnaliștii că a eliberat firmei SRL Litarcom 324 de metri cubi de coteleţi în valoare de 167,04 mii de lei, iar firma Covcor SRL din Rezina – 787,5 metri cubi de beton de diverse mărci în valoare de 915 mii de lei. Materialele ar fi fost utilizate pentru construcția Complexului sportiv din Rezina. Doi experţi independenţi în domeniul construcţiilor sociale, la solicitarea Anticoruptie.md, în baza materialelor utilizate şi a volumului lucrărilor efectuate, au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi de maximum 4 milioane de lei, adică de trei ori mai puțin decât au cheltuit deja autoritățile.

Citește continuarea pe anticoruptie.md.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal