Cum au acționat autoritățile de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în R. Moldova. Măsurile luate timp de o lună (RETROSPECTIVĂ)

Cum au acționat autoritățile de la înregistrarea primului caz de COVID-19 în R. Moldova. Măsurile luate timp de o lună (RETROSPECTIVĂ)
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, foto: gov.md


De la înregistrarea primului caz de coronavirus în Republica Moldova, pe 7 martie, autoritățile au luat mai multe măsuri restrictive. De exemplu, a fost instituită vacanța forțată, s-au anunțat mai multe zile libere pentru bugetari și s-au interzis anumite activități economice. AGORA a adunat o parte dintre deciziile luate timp de o lună de Comisia pentru Situații Excepționale. Vedeți retrospectiva mai jos.

Vacanța forțată

În prima parte a lunii martie, s-a decis ca pasagerii străini veniți pe cale aeriană, cu escală sau fără, din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud să nu poată intra în Republica Moldova. Peste câteva zile, au fost sistate cursele din și spre Italia, urmând cele din și spre Franța și Spania.

La scurt timp, pe 10 martie, se interzice organizarea manifestărilor în masă cu participarea a peste 50 de persoane. Totodată, se suspendă procesul de învățământ până pe 22 martie. Vacanța forțată a fost ulterior extinsă până pe 15 mai, timp în care procesul de studii trebuie să se desfășoare la distanță.

Vezi și: Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Elevii vor trece pretestările acasă

Iar după ce s-a constatat că mai mulți călători indică date eronate în fișele epidemiologice, Guvernul a aprobat amenzi. Totodată, s-a decis completarea Codului Contravențional cu un articol privind nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Modificările au fost votate ulterior în Parlament.

Pe 13 martie, când în țară erau confirmate opt cazuri de coronavirus, a fost instituit cod roșu, decizie urmată de mai multe restricții.

Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor, și ai altor unități pentru antrenament și recreere au fost obligați să-și sisteze activităților organizate.

Totodată, se decide sistarea întrunirilor sau serviciilor religioase.

Vezi și: Unii preoți organizează slujbe în timpul săptămânii. Chicu: „Avem mai multe fețe bisericești contaminate”

Toate cursele aeriene au fost sistate începând cu data de 17 martie. Măsura se extinde și asupra curselor feroviare. Totodată, frontiera este închisă pentru cetățenii străini. Din 81 de puncte terestre de trecere a frontierei, rămân active doar 17.

De asemenea, este sistată activitatea piețelor, punctelor comerciale, a restaurantelor și cantinelor.

Stare de urgență de 60 de zile

Iar pe 17 martie, Parlamentul votează declararea stării de urgență până la data de 15 mai.

A doua zi, premierul Ion Chicu anunță reluarea mai multor activități cu amănuntul începând cu data de 23 martie.

Vezi și: ZdG: Lucrările de reparație a Memorialului Eternitate, în desfășurare chiar și pe timp de pandemie

Pe 20 martie, se anunță că bugetarii vor activa după un regim special de lucru – de la 07:30 până la 16:00. De asemenea, spitalele își sistează efectuarea lucrărilor de reparație și alte cheltuieli, cu excepția celor de necesitate vitală pentru acordarea asistenței medicale.

La scurt timp, se interzice aflarea în parcuri, păduri, terenuri de joacă sau sportive, în zone de agrement. Totodată, persoanele de peste 63 de ani nu pot ieși din casă fără necesitate stringentă. S-a mai dispus ca stațiile PECO să nu mai vândă cafea sau mâncare.

Vezi și: Interdicția de aflare în spațiile publice se lasă cu certuri între vecini, plimbări prin parc și întâlniri la un pahar de vorbă (VIDEO, FOTO)

O altă decizie luată în timpul stării de urgență vizează presa. Pe 23 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit că ședințele Consiliului Audiovizualului (CA) sunt deliberative cu prezența a cel puțin patru membri. Totodată, Serviciul de Informații și Securitate poate bloca un site, dacă acesta răspândește informații false.

La scurt timp, SIS a blocat primele site-uri. Iar CA a impus posturile TV și radio din țară să prezinte poziția oficială a autorităților în materialele despre COVID-19 și a interzis exprimarea propriei opinii. După ce decizia a trezit un val de nemulțumiri, președintele instituției a anulat dispoziția.

Vezi și: No Comment: Cum se „respectă” distanța socială și interdicția de întrunire a mai mult de trei persoane într-un sat din R. Moldova (VIDEO)

De asemenea, se decide ca pensiile și prestațiile sociale să fie livrate la domiciliu. În cazul prestațiilor sociale, comisionul întreprinderii „Poșta Moldovei” nu poate depăși 1,3% din suma distribuită.

Sunt suspendate controalele de stat, cu unele excepții. Este extins termenul pentru plata impozitului pe venit.

Pe 24 martie, Comisia pentru Situații Excepționale l-a concediat pe directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, după ce acesta a testat, la o clinică privată, câțiva angajați care tratau pacienți infectați cu coronavirus.

Vezi și: Miniștrii, Ion Chicu și aparatul premierului s-au testat pentru COVID-19 la un laborator privat

În aceeași zi, autoritățile au decis că în transportul public din municipiile Bălți și Chișinău nu vor mai fi taxatori. Astfel, călătorii circulă gratuit.

Blindatele în acțiune

O măsură care a alertat o parte din populație a fost luată prin decretul președintelui Igor Dodon: Armata Națională a fost mobilizată. Astfel, pe străzi au fost văzute mai multe mașini blindate și militari cu mitraliere. Șeful de la Apărare a explicat că a fost un gest simbolic.

Iar pe 26 martie s-a decis că este interzisă aflarea în grupuri mai mari de trei persoane. Mai mult, cei care ies din domiciliu trebuie să aibă la ei un act de identitate.

Vezi și: Dodon: Coronavirusul poate trece prin noi și nici să nu simțim. E ca o gripă (VIDEO)

Totodată, s-a dispus ca bugetarii, cu unele excepții, să stea acasă în săptămâna 30 martie – 2 aprilie, urmând ca zilele de muncă să fie recuperate. După ce această perioadă a expirat și aceștia au ieșit, luni, la muncă, Comisia pentru Situații Excepționale anunță că aceștia trebuie să stea din nou acasă, în perioada 7 aprilie – 17 aprilie. Zilele vor fi recuperate după ridicarea stării de urgență. Premierul Ion Chicu a spus că o soluție ar fi instituirea unui program de șase zile lucrătoare pe săptămână.

Pe 31 martie, s-a decis crearea unui punct de triere la Moldexpo – Centrul COVID-19, condus de Oleg Crudu. Conducerea spitalelor din țară este obligată să asigure detașarea lucrătorilor medicali.

Iar pe 1 aprilie s-a anunțat că moldovenii care vor să revină în țară sunt obligați să achite polița de asigurare medicală, măsură care a trezit mai multe nemulțumiri în societate. Deși inițial autoritățile au dispus ca cei fără poliță să nu fie îmbarcați în aeronave, ulterior decizia a fost revizuită – cetățenii moldoveni pot veni în țară, dar se obligă să achite asigurarea medicală în cel mult trei zile.

Măsuri pentru mediul de afaceri

Pe timpul stării de urgență, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un set de măsuri pentru susținerea antreprenorilor:

 • Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, în caz de șomaj tehnic – 100% din impozite și contribuții;
 • Subvenționarea cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic – 60% din impozite și contribuții;
 • Scutirea de plata pentru patentă pentru cei ce și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență;
 • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru domeniul HoReCa;
 • Amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Vezi și: Arena Chișinău, care era gata în proporție de 99,9%, nu poate găzdui bolnavi de coronavirus. Dodon: „Mai este de lucru” (FOCUS)

Iar pe 3 aprilie se decide ca sanatoriul „Constructorul” din capitală să fie transformat în centru pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19. Potrivit deciziei, fondator va fi Primăria Chișinău, iar edilul capitalei va aproba regulamentul de organizare și funcționare. Totodată, va numi directorul și vicedirectorii centrului nou creat pe perioada stării de urgență. Astfel, Agenția Servicii Publice va transmite temporar bunurile sanatoriului către entitatea creată – Centrul Constructorul COVID-19.

S-a dispus închiderea saloanelor de înfrumusețare și a frizeriilor începând cu data de 7 aprilie.

Totodată, pe 6 aprilie, s-a aprobat inițiativa de a acorda o indemnizație unică de 16 mii de lei fiecărui angajat al statului care s-a infectat cu noul tip de coronavirus în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Vezi și: Bilanțul coronavirus: Timp de o lună, 965 de persoane s-au infectat, iar 21 au murit (GRAFIC)

Menționăm că, în Republica Moldova, primul caz de COVID-19 a fost înregistrat pe 7 martie. De atunci, bilanțul infectărilor a ajuns la 965 de cazuri. Totodată, 21 de persoane au murit, printre care trei cadre medicale.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Bilanțul lucrătorilor medicali infectați cu noul coronavirus urcă la 257 de persoane. Printre ei, 88 de asistenți medicali

Bilanțul lucrătorilor medicali infectați cu noul coronavirus urcă la 257 de persoane. Printre ei, 88 de asistenți medicali

„Până pe 28 aprilie nu ne relaxăm”. Dodon spune că statul ar putea reevalua restricțiile abia peste trei săptămâni

„Până pe 28 aprilie nu ne relaxăm”. Dodon spune că statul ar putea reevalua restricțiile abia peste trei săptămâni

Dodon: „Nu vom avea deficit de produse alimentare și nu sunt premise pentru creșterea prețurilor”

Dodon: „Nu vom avea deficit de produse alimentare și nu sunt premise pentru creșterea prețurilor”

Șeful statului, despre situația economică pe timp de criză: Lichidități avem suficiente. Cei care speculează vor fi taxați dur

Șeful statului, despre situația economică pe timp de criză: Lichidități avem suficiente. Cei care speculează vor fi taxați dur

Bilanțul coronavirus: Timp de o lună, 965 de persoane s-au infectat, iar 21 au murit (GRAFIC)

Bilanțul coronavirus: Timp de o lună, 965 de persoane s-au infectat, iar 21 au murit (GRAFIC)

R. Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei. Cum e pregătit sistemul medical

R. Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei. Cum e pregătit sistemul medical

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Directorul adjunct al ANP, învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc și a munițiilor” a fost achitat
 • 2
  Un lider taliban spune că execuțiile și mutilările vor reveni „dar poate nu în public”: „Sunt necesare pentru siguranța cetățenilor”
 • 3
  Cum a schimbat Angela Merkel Europa în cei 16 ani în care a condus Germania
 • 4
  Italia recunoaște certificatele de vaccinare emise în R. Moldova. Ce informații trebuie să conțină documentul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.