
PSRM: „Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de popor”
Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de tot poporul. Este poziția exprimată de PSRM după ce mai mulți politicieni au venit cu opinii referitor la schimbarea metodei de alegere a șefului statului.
・
„PSRM rămâne ferm pe poziția sa exprimată și promovată anterior. Președintele Republicii Moldova trebuie să fie ales direct de către tot poporul”, se arată într-un comunicat al PSRM.
Declarația vine după ce și alți politicieni s-au expus pe marginea unei posibile schimbări a procedurii de alegere a șefului statului.
La finele săptămânii trecute, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, propunea drept alternativă a anulării alegerilor prezidențiale, alegerea șefului statului în Parlament.
„Sunt convins că va fi imposibil să avem o campanie electorală normală pe fundalul nenorocirilor care ne așteaptă. De aceea propun sa discutam nu despre amânarea acestor alegeri, ci despre revenirea la alegerea președintelui în Parlament”, scria Diacov pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, democratul a șters postarea. Gestul a fost comentat de liderul PDM, Pavel Filip: „Eu am spus că e părerea lui, nu a partidului. Am spus că în această perioadă este inoportun să pornim discuții la acest subiect”.
Liderul PDM a ezitat să spună tranșant dacă ar susține sau nu inițiativa ca șeful statului să fie ales de Parlament.
Între timp, șeful statului Igor Dodon a venit cu propunerea ca în țară, temporar, să nu se mai discute despre politică. Șeful statului a făcut un apel către oponenții săi și s-a referit, inclusiv, și la alegerile prezidențiale care trebuie să aibă loc în această toamnă. Dodon a presupus că „nu-i interesează acum pe cetățenii R. Moldova când vor fi alegerile, cum vom alege, pe cine vom alege”.
Amintim că până în 2016 președintele statului era ales de Legislativ. Procedura a fost schimbată la inițiativa PLDM, prin hotărârea Curții Constituționale. Pentru a reveni la vechile prevederi este nevoie de modificarea Constituției prin votul a 2/3 din parlamentari, adică 67 de aprobări.