Lămpile de dezinfectare, tot mai solicitate în această perioadă. „Dacă vă expuneți pielea prea mult, poate duce la cancer”

Lămpile de dezinfectare, tot mai solicitate în această perioadă. „Dacă vă expuneți pielea prea mult, poate duce la cancer”

Lămpile de dezinfectare ale aerului și suprafețelor din încăperi au devenit tot mai solicitate în această perioadă, când toți oamenii încearcă toate măsurile de protecție împotriva virușilor, mai ales COVID-19. Echipa Agora a contactat mai mulți distribuitori de astfel de echipamente și specialiști din domeniu. Unii au declarat că stocurile au fost epuizate, alții că de abia fac față cererii prea mari. Vezi câteva reguli de folosire ale acestora, asfel încât să nu dăuneze sănătății. 

Dacă vă expuneți pielea la lumina lămpii de dezinfectare, atunci pot apărea celule canceroase

Alexandr Budeac

Autor:

Publicitate

Doi tineri din R. Moldova au produs un prototip, adică o boxă cu o lampă UVC pe interior, care dezinfectează orice lucru expus acestor raze, scrie diez.md. Cu ajutorul acesteia oamenii pot să își dezinfecteze măștile de unică folosință, mănușile, cheile, telefonul, poșeta și alte lucruri personale expuse bacteriilor și virusurilor. În acest moment, cei doi, mai exact Alexandr Budeac și Aina Rozîpalivanov, lucrează la perfecționarea produsului pentru a putea fi procurat de oameni. Totodată, Alexandr ne-a explicat regulile de folosire ale lămpilor de dezinfectare și riscurile pentru sănătate în cazul în care nu le respectăm.

„Dacă merge vorba de lămpile și tuburile de tip deschis, care luminează direct în încăpere, atunci trebuie folosite ca în spitale, de două ori pe zi a câte 30 de minute, însă în absența oamenilor și oricărui material biologic. Sunt unele lămpi care formează ozon. Ele sunt un pic mai diferite decât cele care nu formează ozon.

Dacă sunt de tipul care formează ozon, atunci încăperea trebuie aerisită după folosire. Asta pentru că ozonul este cel mai puternic oxidant și el distruge pielea și țesuturile moi ale organismului.

Dacă vă uitați la această lampă un anumit timp puteți avea arsuri, poate duce la cataractă. Dacă nu vă uitați, dar vă expuneți pielea la această lumină, atunci pot apărea celule canceroase, deci poate provoca cancerul. Dacă stați o secundă sau două până când s-a aprins, atunci nu e strașnic. Dacă stați mai mult timp, riscați să suferiți careva consecințe”, a explicat Alexandr Budeac.

Echipa Agora a contactat mai mulți distribuitori de lămpi cu raze UV pentru dezinfectare, însă unii au declarat că sunt prea ocupați cu cererile ca să ne comenteze situația, iar alții că stocurile lor au fost deja epuizate.

Dumitru Mardare e directorul unei companii de distribuție a generatoarelor cu ozon, care la fel contribuie la dezinfectarea încăperilor. El ne-a declarat că în ultimele săptămâni vânzările au crescut cu aproximativ 40%, iar clienții sunt atât persoane juridice, cât și persoane fizice. Distribuitorul este convins în proporție de 99% că generatoarele cu ozon ucid coronavirusului. La fel, el dă asigurări că informează toți clienții despre regulile de folosire ale acestora.

În timpul procedurii nu trebuie să se afle nicio persoană în încăpere

Dumitru Mardare, distribuitor de lămpi de dezinfectare

Autor:

„În timpul lucrului generatorului nu trebuie să se afle nicio persoană în încăperea dată, iar după finalizarea procedurii nu intră nimeni în cameră timp de 15 minute. Acestea sunt inofensive. Noi am trecut toate laboratoarele din R. Moldova și Europa”, ne-a declarat Dumitru Mardare.

Spaţiul în care se efectuează dezinfecţia cu radiaţii ultraviolete trebuie supus în prealabil unei curăţenii minuţioase

Viorel Prisacari, epidemiolog

Autor:

Precizăm că epidemiologul Viorel Prisacari a realizat un ghid despre infecțiile nosocomiale, în care a inclus câteva reguli privind utilizarea lămpilor pentru dezinfecția aerului. Astfel, potrivit doctorului, aceste lămpi pot fi fixe sau mobile, cu tuburi de UV între 15 şi 30 W. dacă sunt cu radiație directă, atunci trebuie folosite în absenţa omului, iar cele cu radiaţie indirectă, ecranată şi fără emisie de ozon pot fi folosite în prezența oamenilor și animalelor.

În cazul tuburilor de raze ultraviolete, acestea trebuie să fie perfect curate înainte de utilizare. La fel, spaţiul în care se efectuează dezinfecţia cu radiaţii ultraviolete trebuie supus în prealabil unei curăţenii minuţioase, iar temperatura mediului trebuie să fie între 15 şi 30ºC şi umiditatea relativă de maximum 60%.

Persoana care este responsabilă de conectarea și deconectarea lămpii dezinfectante trebuie să fie echipată obligatoriu cu ochelari de sticlă, mască care acoperă complet capul şi mănuşi de cauciuc.

Totodată, potrivit lui Prisacari, toate tipurile de aparate pentru dezinfectarea aerului pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre, doar după ce au fost autorizate de Ministerul Sănătății. La fel, acestea trebuie să fie însoțite de documentaţia tehnică privind caracteristicile şi modul de utilizare, astfel încât folosirea acestora să fie eficientă și fără a fi provocate situații neplăcute.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal