De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

De la jucării educative, au trecut la fabricarea vizierelor, ca mai apoi să ajungă să confecționeze și... boxe pentru intubare. Este vorba de echipa unui atelier din Floreni, Anenii Noi, membră a platformei viziere.md. Primele boxe au fost realizate la rugămintea medicilor care luptă pentru viața pacienților infectați cu COVID-19, urmând să fie distribuite mai multor spitale pentru testare.

Igor Hîncu ne-a povestit că, după ce atelierul EduJoc a reușit să confecționeze și să livreze gratuit aproape 2.000 de viziere, mai mulți medici au cerut o mână de ajutor în confecționarea unor boxe care să îi protejeze de infectare atunci când are loc intubarea pacienților aflați în stare gravă.

„Medicii de terapie intensivă ne-au rugat să-i ajutăm, după ce au simțit efectul vizierelor. Ne-au transmis și dimensiunile paturilor. După multe ore de muncă, s-a reușit să se creeze prototipul acestei cutii cu aerosol. Credem că va diminua rata de infectare în rândul medicilor. Ne confruntăm cu o situație dificilă, fiindcă avem foarte mulți pacienți în stare critică și enorm de mulți medici infectați”, a spus Igor Hîncu.

Publicitate

Primele boxe urmează să ajungă în câteva spitale din capitală pentru testare.

„Prototipul acestui acvariu l-am văzut în alte țări. El se montează peste pacient, practic izolează pacientul, în special în timpul procedurilor generatoare de aerosoli, când sunt dispersate cantități foarte mari de microparticule cu încărcătură virală înaltă, care pot contamina medicii. Utilizând această boxă, medicul practic poate tratata pacientul fără a avea un contact direct cu acesta. Noi vrem să reușim în timp util să livrăm aceste cutii, să le îmbunătățim, să le perfecționăm, ca să salvăm cât mai mulți medici”, a explicat acesta.

Ca și în cazul vizierelor, boxele vor fi distribuite gratuit, banii pentru materia primă fiind donați pe platforma viziere.md. Igor Hîncu ne-a declarat că EduJoc a primit deja 7.000 de lei de la Editura Prut, pentru achiziționarea materiei prime necesară confecționării boxelor.

„Noi suntem o afacere socială și facem asta de opt ani. Este datoria noastră, a tuturor, să fim alături de eroii noștri și de sistemul medical. Noi am fost ajutați de-a lungul anilor și am beneficiat de multe granturi, inclusiv utilajele sunt achiziționate dintr-un grant primit de la Uniunea Europeană. Acum credem că este corect să le punem la dispoziția comunității, în special a celor care își riscă viața pentru noi”, a spus Igor Hîncu.

Menționăm că, până în prezent, au fost anunțate 286 de infectări cu noul coronavirus în rândul lucrătorilor medicali.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal