Demisia magistratului care a judecat cazul „Gemeni” pentru care R. Moldova a pierdut la CtEDO, aprobată de Comisia juridică

Demisia magistratului care a judecat cazul „Gemeni” pentru care R. Moldova a pierdut la CtEDO, aprobată de Comisia juridică

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat proiectul de Hotărâre cu privire la eliberarea din funcție a judecătorului Curții Supreme de Justiție (CSJ) Sveatoslav Moldovan, în baza cererii depuse. Decizia a fost luată în cadrul ședinței la distanță din 8 aprilie.

„E cerere de demisie și trebuie acceptată, dar problema este cum facem? Pentru că din cauza lui noi am pierdut 1,5 milioane de euro și acum înțeleg că o să trebuiască să-i plătească statul și indemnizație de plecare”, a menționat deputatul Sergiu Litvinenco, care a propus să se solicite amânarea achitării acestei indemnizații.

„Cât timp persoana nu e recunoscută vinovată nu pot fi aplicate aceste lucruri. De aceasta se ocupă organele Procuraturii. Să aprobăm cererea de demisie și deja alte organe să se ocupe de acest lucru”, a precizat Dinu Plângău.

Publicitate

În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost aprobat prin votul mebrilor comisiei cu o precizare:

„Noi putem din numele comisiei să venim cu o solicitare semnată de toți membrii către Inspecția Judiciară sau CSM să examineze acele circumstanțe prin care R. Moldova a fost condamnată la CEDO și să vină ulterior cu o decizie în acest sens. În baza legii cu privire la statutul judecătorului chiar dacă el a plecat în demisie onorabilă, după aceasta poate fi schimbat statutul demisiei”, a spus președintele comisiei, Vasile Bolea, lucru cu care au fost de acord și restul membrilor.

Hotărârea urmează a fi votată în ședința plenară a Parlamentului.

Precizăm că demisiile mai multor judecători au fost acceptate în cadrul primei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii în noua componență, din 19 martie. Printre cei care au demisionat se numără și judecătorul Sveatoslav Moldovan, care a făcut parte din completul ce a judecat cazul „Gemeni”, din cauza căruia R. Moldova a pierdut 70 de milioane de lei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

După ce a fost anunțată demisia sa, premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. „Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas. Dar insuficient. Trebuie să plătească”, a scris atunci premierul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal