Averile noilor miniștri din Guvernul Chicu: Salarii de 80 de mii pe lună sau venituri anuale de peste 400 de mii de lei

Averile noilor miniștri din Guvernul Chicu: Salarii de 80 de mii pe lună sau venituri anuale de peste 400 de mii de lei

În timp ce unii declară averi modeste, alții au venituri de zeci de salarii medii pe economie. Vorbim despre cei cinci noi miniștri din Guvernul Chicu, desemnați de Partidul Democrat, după coalizarea cu PSRM. Vedeți mai jos datele extrase din declarațiile de avere depuse pentru anul 2019 la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

...

De la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde a activat în calitate secretar de stat, Igor Șarov, noul șef al instituției, a câștigat un salariu de aproape 260 de mii de lei, adică puțin peste 21 mii de lei pe lună. A mai primit un onorariu de 17.600 de lei de la Academia de Știință, alți 6.000 de lei de la Academia de Administrare Publică și încă 59 de mii de lei de la Universitatea de Stat din Moldova.

Publicitate

S-a ales cu 30 de mii de lei de la Tipografia Centrală, 13 mii de lei – de la Combinatul Poligrafic și cu o altă indemnizație de 16 mii de lei de la „Moldova-Concert”. Din drepturile de proprietate intelectuală, a câștigat puțin peste 9.000 de lei.

Dacă e să adunăm aceste venituri, iese că a ridicat aproape 410 de mii de lei pe parcursul anului trecut.

Totodată, indică 652 de mii de lei din vânzarea unui apartament din centrul capitalei și 54 de mii de lei din salariul soției.

În declarație au fost trecute un teren extravilan de 0,0759 hectare, evaluat cu 600 de lei, și un apartament de 54 de metri pătrați, evaluat cu 303 mii de lei.

...

Declarația de avere anuală a noului ministrul al Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, nu a fost încă publicată. Totuși, în 2019 a depus declarația la eliberarea din funcția de șef al Agenției Servicii Publice (ASP), de unde a ridicat un salariu de aproape 550 de mii de lei. Luând în calcul că a fost eliberat din funcție începând cu data de 25 iulie 2019, reiese că a primit din această postură aproape 80 de mii de lei pe lună.

De la ASP a mai primit un ajutor material de 36 de mii de lei, dar și aproape 220 de mii de lei drept compensare de eliberare.

Mai indică 240 de mii de lei primiți de soția acestuia de la o firmă de consultanță pentru aproape șapte luni lucrate în 2019, dar și 5.600 de lei din indemnizațiile de la CNAS.

Totodată, s-a ales cu 300 de mii de lei din vânzarea unui automobil KIA Sorento, produs în 2015.

În declarație, sunt indicate un teren intravilan de 0,0618 hectare, evaluat cu 473 de mii de lei, un spațiu comercial de 147 de metri pătrați și evaluat cu 138 de mii de euro, dar și o casă de locuit de 208 metri pătrați, evaluată cu 1,6 milioane de lei.

...

Șeful de la Externe, Oleg Țulea, în 2019, a câștigat aproape 203 mii de lei din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria. Totodată, a primit o indemnizație de aproape 35 de mii de euro pentru delegare.

Iar soția acestuia a ridicat puțin peste 33 de mii de euro de la Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL). Totodată, este indicată o indemnizație de la CNAS din România, de peste 3.200 de roni (cca 670 de euro).

În declarație sunt trecute un teren intravilan de 13 metri pătrați, evaluat cu 500 de euro, o casă de locuit de 117 metri pătrați, evaluată cu 1,45 milioane de lei, dar și un apartament de 69 de metri pătrați, care ar costa 55 de mii de euro.

Oleg Țulea menționează și un Mercedes C180, fabricat în 2011, evaluat cu 286 de mii de lei.

...

În 2019, Cristina Lesnic a ocupat fotoliul de vicepremier în Guvernul Filip, până în iunie 2019. Ulterior, a fost angajată consilieră a președintelui fracțiunii parlamentare PDM. În total, indică un salariu de puțin peste 128 de mii de lei ridicat anul trecut. Totodată, a câștigat aproape 10 mii de lei din activitatea didactică la Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului de Interne.

Noua viceprim-ministră pentru Reintegrare a mai primit un „premiu de performanță colectivă anuală” de la MAI, de 1.700 de lei, dar și o indemnizație unică de 9.800 de lei de la Parlament.

Cristina Lesnic mai are în proprietate jumătate dintr-un apartament de 83 de metri pătrați, care se află însă în posesia unei bănci comerciale.

...

Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a ridicat un salariu de 155 de mii de lei din postura de șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP). După ce a fost eliberat din funcție, odată cu instaurarea Guvernului Sandu, a activat în cadrul a două companii private de pe piața petrolieră, de unde a câștigat 60 de mii de lei. Totodată, a primit aproape 82 de mii de lei din pensie.

Indică în declarație două apartamente: unul de 106 metri pătrați, evaluat cu 52.500 de euro, iar altul de 48 de metri pătrați, evaluat cu 20 de mii de lei. Mai deține două garaje.

Nu indică mașini, ci doar o motocicletă veche, „supusă înmatriculării potrivit legii K750”, care ar costa 3.000 de lei.

Amintim că, pe 16 martie, socialiștii și democrații au semnat acordul de constituire a majorității parlamentare. Partidului Democrat i-au revenit cinci portofolii din Guvernul Chicu. La nici o oră de la semnarea acordului, noii miniștri au depus jurământul: Cristina Lesnic la Reintegrare, Alexandru Pînzari la Apărare, Igor Șarov la Educație, Oleg Țulea la Externe, Sergiu Răilean la Economie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal