Cei care se află în șomaj, în perioada stării de urgență, pot solicita online ajutorul financiar promis de autorități

Cei care se află în șomaj, în perioada stării de urgență, pot solicita online ajutorul financiar promis de autorități

Moldovenii, care se află în șomaj, în perioada stării de urgență, pot solicita online ajutorul financiar oferit de autorități. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele R.Moldova, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19. Asta în contextul în care s-ar fi format cozi la oficiile teritoriale ale Agenției Ocupării Forței de Muncă. 

„Cetățenii care sunt în șamaj au dreptul la un ajutor de 2.775 de lei, cei care au lucrat mai mult de 12 luni au dreptul la un salariu mai mare decât cel de bază. Începând cu ziua de ieri avem cozi enorme la oficiile teritoriale la Agenției Ocupării Forței de Muncă, care trebuie să primească documentele și să înceapă procedura. De aceea am luat decizia ca cetățenii R. Moldova care vor să solicite acest suport să poată depune actele online pe poșta electronică, pentru a nu face cozi la oficiile teritoriale. Eu cred că este un lucru important, un lucru bun care va facilita și va da posibilitatea mai operativ să acordăm acest suport”, a declarat Dodon.

Precizăm că pe data de 1 aprilie autoritățile au decis că pe perioada stării de urgență familiile cu venituri mici vor primi un ajutor lunar în sumă de 1300 de lei, comparativ cu garantat de la 1107 lei, cum era până în prezent. De asemenea, miniștrii au decis majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% la 70%. Totodată, și nivelul minim de ajutor de șomaj a fost stabilit în mărime de 2775 lei.

Publicitate

„ Astfel, dacă persoana beneficiază de un ajutor de șomaj mai mic de 2775 de lei lunar, aceasta va beneficia de diferența corespunzătoare. Acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. În prezent, persoanele care nu corespund criteriului, nu au stagiul de cotizare de 12 luni, nu beneficiază de ajutor. Conform proiectului, toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunea teritorială de Ocupare a Forței de muncă vor primi un ajutor de șomaj în sumă de 2775 lei pe lună. Dreptul la ajutor de șomaj se va achita de CNAS”, spus Pușcuța.

AGORA amintește că pe 17 martie Parlamentul a votat declararea stării de urgență în legătură cu pandemia de coronavirus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal