Învățătoare din Chișinău: Predarea prin rețelele sociale nu poate înlocui procesul didactic

Învățătoare din Chișinău: Predarea prin rețelele sociale nu poate înlocui procesul didactic
Foto: EA.md

Dacă pentru majoritatea dintre noi e valabil să scriem #StămAcasă sau #LucrămAcasă, pentru cadrele didactice provocarea este triplă sau… înmulțită direct la numărul de elevi din clasă. Cum se întâmplă învățarea de acasă am decis să aflăm de la Natalia Pascariuc, învățătoare din ciclul primar la Instituția Publică Liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Cât de greu sau rapid s-au adaptat situației dascălii și cum îi mai motivăm pe copii să „pună mâna pe carte” ne-a spus învățătoarea într-un interviu pentru EA.md.

Cum v-a prins perioadă de #ÎnvățămAcasă? Cât de pregătită și cât de abilă?

„Un pic confuză m-a prins, cred că e valabil pentru majoritatea cadrelor didactice de la noi. M-am trezit peste noapte că trebuie să ne adaptăm la un nou mod de viață, la lucrul de acasă, iar când el este legat de învățare – asta complică lucrurile și mai mult, pentru că ne dorim calitate. Ne-am pomenit într-o situație imprevizibilă, peste care se adaugă și îngrijorare, nedumerire, dezamăgire, dar și responsabilitate, conștiinciozitate, credință, prudență, rezistență. Nu pot să zic că eram pregătită pentru așa o provocare. Una dintre cauze fiind bază tehnico-materială modernă și eficientă necesară, atât din partea mea cât și a elevilor.

Ce facem dacă nu toți au posibilitate? Ce fac eu dacă nu am un telefon, laptop performant pentru a crea resursele de învățarea  la distanță? Cum să evaluez succesul învățării? și multe alte întrebări fără răspuns atât pentru mine, cât și pentru mai bine de 30 de părinți ai elevilor mei. Unele resurse digital informaționale știam cum să le utilizez, despre altele auzeam pentru prima dată. Așa că noi, cadrele didactice, am început să ne încurajăm reciproc și să ne ajutăm prin toate căile de comunicare. Ne-am mobilizat cu toții: învățător, elev, părinte pentru a asigura procesul educațional”, ne-a declarat Natalia Pascariuc.

Ce v-a părut cel mai ușor în această experiență?

„E greu de spus că a fost ceva ușor… poate faptul că ești în atmosfera casei și asta îți dă putere și încredere, ceea de ce ai acum cel mai mult nevoie. Comoditatea ciupicilor de casă, în defavoarea pantofilor este și benefică, dar și periculoasă uneori. Mă bucur foarte mult că elevii și părinții din clasa mea dau dovadă de o responsabilitate enormă”, recunoaște învățătoarea clasei a II-a D de la Liceul „Onisifor Ghibu” din Capitală.

Ce este atunci cel mai dificil, unde întâlniți dificultăți?

„Cadrul didactic trebuie să realizeze la distanță un proces de predare-învățare-evaluare calitativ, asumându-și rolul de mediator, facilitator, tutore uneori. Iar fiecare rol trebuie adaptat și combinat, pentru ca toți elevii să se includă în procesul de învățare la distanță. Cel mai dificil este că nu îți dai seamă dacă ți-a reușit sau cât de bine ți-a reușit. Activitatea pe care o făceam până acum practic s-a dublat. Folosesc o varietate de metode și tehnici de predare interactive, centrate pe elevi, pe interesele acestuia. Elevul trebuie să fie activ implicat în proces. Lecțiile pe online sunt, deseori, o provocare din cauza problemelor tehnice, de care nu scăpăm nici noi și nici elevii. Fiind învățătoare la clasele primare ei sunt implicați conform specificului de vârstă – deci le recomand să vizioneze video-uri educative, audieze cântece distractiv-cognitive, le recomand filme pe care să le urmărească și discute ulterior cu familia”, spune pentru EA.md învățătoarea.

De la distanță cu siguranță este mult mai greu să-i motivezi pe elevi. Cum o faceți, ce tehnici folosiți?

„Procesul de învățare, dar și rezultatul învățării sunt influențate de motivație. Desigur că învățătorul își are rolul său. El este cel care trebuie să știe să folosească forța acestor motive în educația elevilor. Însă o importanță foarte mare o are celălalt membru important al acestei echipe de învățare – părintele – care știe cel mai bine să motiveze și este poate legătura principală în perioada aceasta dintre învățător și copil.

Cum este comunicarea cu părinții, cei practic responsabili de supravegherea procesului de învățământ de la distanță?

„Calitatea învățării la distanță este determinată de dezvoltarea și menținerea unui parteneriat durabil și a unei relații bazate pe respect reciproc între familie și școală. Spuneam mai sus că suntem o echipă cu părinții și numai așa vom reuși. Părinții din clasă mea și-au asumat toate angajamentele pentru a maximiza oportunitățile de cunoaștere ale elevilor și le oferă tot sprijinul de care au nevoie. Elevii sunt supravegheați zilnic de către părinți și susținuți cu încredere. Ei asigură participarea elevilor la activitățile din orar, la organizarea materialului și echipamentul necesar pentru învățare. Iar pe mine doar mă bucură nespus această atitudine”, spune profesoara pentru reporterul EA.md.

Continuarea interviului îl puteți citi aici

Vezi și aceste știri
Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Elevii vor trece pretestările acasă

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Elevii vor trece pretestările acasă

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Gătim alături de Klumea. Salam din biscuiți și cacao, Mai Dulce cu Aliona Baciu (Video)
 • Gătim alături de Klumea. Pregătim alivancă Mai Dulce cu Ana Stratulat (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Stațiile PECO din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire. Autoritățile, îngrijorate de potențialele pericole
 • 2
  Donald Trump: „SUA încetează orice relație cu Organizația Mondială a Sănătății”. Accesul chinezilor pe teritoriul Americii, blocat
 • 3
  NASA reia cea mai importantă lansare din lume și trimite în spațiu prima misiune cu echipaj uman (VIDEO LIVE)
 • 4
  Încă doi oameni au murit din cauza coronavirusului de tip nou. 202 cazuri de infectare, confirmate în ultimele 24 de ore
Autentificare
Creează cont