Învățătoare din Chișinău: Predarea prin rețelele sociale nu poate înlocui procesul didactic

Învățătoare din Chișinău: Predarea prin rețelele sociale nu poate înlocui procesul didactic
Foto: EA.md


Dacă pentru majoritatea dintre noi e valabil să scriem #StămAcasă sau #LucrămAcasă, pentru cadrele didactice provocarea este triplă sau… înmulțită direct la numărul de elevi din clasă. Cum se întâmplă învățarea de acasă am decis să aflăm de la Natalia Pascariuc, învățătoare din ciclul primar la Instituția Publică Liceul „Onisifor Ghibu” din Chișinău. Cât de greu sau rapid s-au adaptat situației dascălii și cum îi mai motivăm pe copii să „pună mâna pe carte” ne-a spus învățătoarea într-un interviu pentru EA.md.

Cum v-a prins perioadă de #ÎnvățămAcasă? Cât de pregătită și cât de abilă?

„Un pic confuză m-a prins, cred că e valabil pentru majoritatea cadrelor didactice de la noi. M-am trezit peste noapte că trebuie să ne adaptăm la un nou mod de viață, la lucrul de acasă, iar când el este legat de învățare – asta complică lucrurile și mai mult, pentru că ne dorim calitate. Ne-am pomenit într-o situație imprevizibilă, peste care se adaugă și îngrijorare, nedumerire, dezamăgire, dar și responsabilitate, conștiinciozitate, credință, prudență, rezistență. Nu pot să zic că eram pregătită pentru așa o provocare. Una dintre cauze fiind bază tehnico-materială modernă și eficientă necesară, atât din partea mea cât și a elevilor.

Ce facem dacă nu toți au posibilitate? Ce fac eu dacă nu am un telefon, laptop performant pentru a crea resursele de învățarea  la distanță? Cum să evaluez succesul învățării? și multe alte întrebări fără răspuns atât pentru mine, cât și pentru mai bine de 30 de părinți ai elevilor mei. Unele resurse digital informaționale știam cum să le utilizez, despre altele auzeam pentru prima dată. Așa că noi, cadrele didactice, am început să ne încurajăm reciproc și să ne ajutăm prin toate căile de comunicare. Ne-am mobilizat cu toții: învățător, elev, părinte pentru a asigura procesul educațional”, ne-a declarat Natalia Pascariuc.

Ce v-a părut cel mai ușor în această experiență?

„E greu de spus că a fost ceva ușor… poate faptul că ești în atmosfera casei și asta îți dă putere și încredere, ceea de ce ai acum cel mai mult nevoie. Comoditatea ciupicilor de casă, în defavoarea pantofilor este și benefică, dar și periculoasă uneori. Mă bucur foarte mult că elevii și părinții din clasa mea dau dovadă de o responsabilitate enormă”, recunoaște învățătoarea clasei a II-a D de la Liceul „Onisifor Ghibu” din Capitală.

Ce este atunci cel mai dificil, unde întâlniți dificultăți?

„Cadrul didactic trebuie să realizeze la distanță un proces de predare-învățare-evaluare calitativ, asumându-și rolul de mediator, facilitator, tutore uneori. Iar fiecare rol trebuie adaptat și combinat, pentru ca toți elevii să se includă în procesul de învățare la distanță. Cel mai dificil este că nu îți dai seamă dacă ți-a reușit sau cât de bine ți-a reușit. Activitatea pe care o făceam până acum practic s-a dublat. Folosesc o varietate de metode și tehnici de predare interactive, centrate pe elevi, pe interesele acestuia. Elevul trebuie să fie activ implicat în proces. Lecțiile pe online sunt, deseori, o provocare din cauza problemelor tehnice, de care nu scăpăm nici noi și nici elevii. Fiind învățătoare la clasele primare ei sunt implicați conform specificului de vârstă – deci le recomand să vizioneze video-uri educative, audieze cântece distractiv-cognitive, le recomand filme pe care să le urmărească și discute ulterior cu familia”, spune pentru EA.md învățătoarea.

De la distanță cu siguranță este mult mai greu să-i motivezi pe elevi. Cum o faceți, ce tehnici folosiți?

„Procesul de învățare, dar și rezultatul învățării sunt influențate de motivație. Desigur că învățătorul își are rolul său. El este cel care trebuie să știe să folosească forța acestor motive în educația elevilor. Însă o importanță foarte mare o are celălalt membru important al acestei echipe de învățare – părintele – care știe cel mai bine să motiveze și este poate legătura principală în perioada aceasta dintre învățător și copil.

Cum este comunicarea cu părinții, cei practic responsabili de supravegherea procesului de învățământ de la distanță?

„Calitatea învățării la distanță este determinată de dezvoltarea și menținerea unui parteneriat durabil și a unei relații bazate pe respect reciproc între familie și școală. Spuneam mai sus că suntem o echipă cu părinții și numai așa vom reuși. Părinții din clasă mea și-au asumat toate angajamentele pentru a maximiza oportunitățile de cunoaștere ale elevilor și le oferă tot sprijinul de care au nevoie. Elevii sunt supravegheați zilnic de către părinți și susținuți cu încredere. Ei asigură participarea elevilor la activitățile din orar, la organizarea materialului și echipamentul necesar pentru învățare. Iar pe mine doar mă bucură nespus această atitudine”, spune profesoara pentru reporterul EA.md.

Continuarea interviului îl puteți citi aici

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

Ce avem pentru acasă? Cum arată viața elevilor și a părinților după ce pandemia a mutat școala - acasă

De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

De la jucării educative, la boxe pentru intubare. Inițiativa unor antreprenori pentru a proteja medicii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Elevii vor trece pretestările acasă

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Elevii vor trece pretestările acasă

Advertoriale
Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

Cum se va recupera industria ușoară în perioada post-pandemică? Trenduri de economie circulară și sustenabilitate, la Moldova in Fashion Conference

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

O față nouă, europeană, a scuarului „Mihai Eminescu”. Spațiul a fost renovat inclusiv grație implicării Mobiasbanca (FOTO)

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

Oferta Moldova Agroindbank pentru întreprinderile micro și mici: Recalculează şi Refinanţează!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
  Oameni ca tine: Ion și Irina Varmari, moldovenii care în fiecare weekend vizitează o destinație turistică de acasă (GALERIE FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Promoție de Black Friday - formează o majoritate parlamentară și scapi de anticipate (AUDIO)
 • Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Ion Făureanu, tânărul care crește odată cu profunzimea tablourilor sale (FOTO, VIDEO)
 • Oameni ca tine: Corina Cardaniuc, medicul care poartă la gât talismanul nemuririi (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Fundația „Miron Shor” trage linia la nouă ani de la fondare: Ajutor pentru 150 de mii de...
 • Metoda retragerii, între avantaje şi riscuri
Cele mai populare
 • 1
  Pe jos: Cum a venit și cu cine a plecat Maia Sandu de la conferința cu jurnaliștii (VIDEO)
 • 2
  Soția unui șef de agenție de stat, patroana companiei care a câștigat licitația de producere a costumelor de protecție împotriva COVID-19 (RISE Moldova)
 • 3
  Primele nume din echipa Maiei Sandu de la Președinție
 • 4
  Unde va merge Maia Sandu în prima vizită oficială de după inaugurare
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.