La început au fost niște vise, câteva idei împletite cum se cuvinte de niște minți pricepute și curajul de a pune întreaga compoziție pe jăratic. Două decenii mai târziu, Brutăria Bardar este deja un nume cunoscut pe piața locală și unul dintre cele mai puternice argumente că dacă există dragoste și pasiune, nimic nu e prea greu, iar satisfacția lucrului bine făcut devine, totodată, și un puternic catalizator de a merge cu consencvență spre culmile succesului.
„O brutărie artizanală, creată ca și afacere de familie acum 20 de ani de Sava și Victoria Plugaru din localitatea Bardar”, așa descrie casa pâinii directorul executiv al companiei, Victor Nistorică.
Anterior, brutăria este specializată exclusiv în produse tradiționale: pâine proaspătă, colaci, cozonaci. Totușu, gândirea strategică și tendințele puternice dictate de Măria sa, consumatorul, i-au determinat pe managerii companiei să-și lărgească gama de produse, astfel că din anul 2019 brutăria a început să producă și și semi-fabricate congelate, o arie relativ nouă pentru piața din Republica Moldova:
„Plăcinte congelate, croissante, crenvurști, turte pentru pizza, etc. De asemenea, chiflele și baghetele congelate s-au dovedit o bună soluție pentru clienții noștri din alimentați publică. Astfel am reușit să punem produsele noastre pe mesele segmentului HoReCa, dar și să ne menținem prezența în unitățile comerciale de retail - de la magazinele din cartier până la cele mai mari lanțuri de supermarket-uri”.

Starea de urgență i-a luat pe nepregătite pe antreprenori. Nimeni nu se aștepta la o asemenea schimbare radicală în toate procesele sociale și economice ale țării și ale lumii. Echipa de conducere de brutăriei s-a pomenit în fața unei decizii greu de luat: să continuie și să riște sau să renunțe și să lase pe drumuri mai mulți angajați care ar fi rămas fără un venit lunar și fără speranța zilei de mâine.
„Schimbarea bruscă a circumstanțelor de pe piață a fost o mare provocare pentru noi. Am pierdut o parte dintre clienții care au fost nevoiți să-și suspende activitatea. Pe de altă parte, procesul de producere nu putea fi sistat din cel puțin două considerente: tehnologic - care ține atât de stocurile de materie primă cu termen relativ scurt de păstrare și componenta socială - nu ne puteam lăsa angajații în stradă, mai ales că avem mai multe cazuri când întreaga familie lucrează în brutăria noastră”, spune Victor Nistorică.

Când au stabilit că nu pot schimba situația, antreprenorii au decis să-și schimbe atitudinea față de aceasta. În primul rând s-au focusat pe satisfacerea cererii crescute din partea segmentului de supermarkete:
„Ulterior am optimizat sortimentele și stocurile adaptându-le la evoluția pietii. Nu în ultimul rand am intensificat eforturile de popularizare, prin intermediul rețelelor sociale, a obiceiului de a găti acasă semifabricatele congelate prin intermediul rețelelor sociale”.

Nistorică spune că Brutăria făcea livrări și înainte de începerea crizei, totuși acestea erau limitate din punct de vedere geografic.
„Am realizat că aceasta este o soluție indispensabilă în prezent și am extins atât aria geografică cât și sortimentul. Chiar am creat, in ultimele saptamani, o serie de produse adaptate acestei forme de comercializare, iar reacțiile pe care le primim din partea clienților ne fac sa fim siguri că vom pastra acest serviciu și în viitor, când sperăm că viața va reveni la formatul ei obișnuit”, a adăugat directorul executiv al companiei.

Fiind o brutărie cu tradiție, Brutăria Bardar valorifică din plin perioada din ajunul sărbătorilor pascale, de aceea în prezent în sălile de producere domnește un miros puternic de cozonaci și pască:
„Pentru că se gătesc ușor și rapid, produsele noastre pot face din oricine un bun gospodar sau o bună gospodină. O marte parte dintre copturile noastre urmează rețeta de la bunica. Încercăm pe cât este posibil să păstrăm cele mai frumoase tradiții ale acestui popor”.
*
În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care prin idei inovative, talent și dăruire dau formă și culoarea noțiunii de „autentic”.
Vezi și aceste știri

Gust fin de brânză cu rădăcini franceze, produsă la Horodiște sau cum și-a declarat Thierry Ernst dragostea pentru Moldova

Oameni ca tine: Doctorița care și-a transformat visul în vocație și aduce cu propriile mâini noi vieți pe pământ (FOTO)
