Consiliul Concurenței şi-a dat acordul pentru operațiunea de concentrare economică de preluarea controlului asupra a patru firme de către Fly One, a doua ca mărime companie de aviație din Moldova. E vorba de BPay, despre care a scris anterior AGORA, dar și Cellixteh SRL, MMPS Com SRL și MSM Star SRL.
Potrivit Consiliului Concurenței e vorba de preluarea controlului direct asupra firmei Bpay SRL, ce activează în domeniul prestării serviciilor de plată și activităților aferente monedei electronice, şi a Cellixteh SRL - specializată în activităţi de editare ale produselor software, de realizare a soft-ului la comandă şi consultanţă în tehnologia informaţiei
Totuși, indirect, Fly One va prelua și întreprinderile ce fac parte din același grup cu întreprinderea achiziționată. E vorba de „MMPS COM” S.R.L., care prestează servicii în domeniul informaticii și altor activități legate de tehnica de calcul și „MSM STAR” S.R.L., care face leasing și închirieri de mașini și echipamente.
Într-o decizie plasată pe site-ul Consiliului Concurenței, plenul instituției constată că după preluarea controlului de către întreprinderea „FLY ONE” S.R.L. asupra întreprinderii „BPAY” S.R.L., va fi preluat și controlul indirect asupra întreprinderilor sus menționate.
În decizia sa, Consiliul Concurenței dă undă verde preluării acestor firme, considerând că această concentrare economică „nu va aduce nici o schimbare, dat fiind faptul că întreprinderile activează pe piețe diferite”.
„Totodată, tranzacția nu va duce la schimbarea calității produselor/ serviciilor vândute/acordate pentru utilizatori pe piețele din Republica Moldova. Același lucru se aplică și în corespundere cu modificările la prețurile și costurile de deservire pentru produsele/serviciile vândute/acordate utilizatorilor din Republica Moldova. Prin urmare, concentrarea economică notificată nu va avea efecte negative din punct de vedere concurențial pe piețele din Republica Moldova și nu va ridica probleme de concurență, în contextul în care nu există anumite relații pe orizontală sau pe verticală”, se arată în decizia luată.
Consiliul consideră că această preluare „nu va limita concurența pe piață și nu va conduce la crearea sau consolidarea unei poziții dominante pe piețele relevante identificate”.
Amintim că Fly One SRL este a doua ca mărime companie avia din Republica Moldova. Fondată în anul 2015, compania are în prezent printre asociaţi pe Maria Cebotari (40%), soţia deputatului democrat Vladimir Cebotari, anchetat în dosarul concesionării Aeroportului International Chisinau. Alte 40% le deține Tudor Carabadjac, iar câte 10% sunt deținute de Mariana Tăbuică, sora lui Cebotari și Mircea Maleca, fost șef la Autoritatea de Aeronautică Civilă.
Vezi și aceste știri

Fly One dă vina pe operatorul turistic, după ce a adus doi ucraineni împreună cu moldovenii veniți de la odihnă din Egipt

Compania Fly One vrea să preia controlul asupra operatorului Bpay. Intenția, sub lupa Consiliului Concurenței
