În 2019, R. Moldova a fost obligată de CtEDO să achite prejudicii de aproape 500.000 de euro. În majoritatea încălcărilor sunt vizați judecătorii

În 2019, R. Moldova a fost obligată de CtEDO să achite prejudicii de aproape 500.000 de euro. În majoritatea încălcărilor sunt vizați judecătorii

Pentru hotărârile și deciziile pronunțate în 2019, Guvernul R. Moldova a fost obligat de CtEDO să plătească prejudicii reclamanților în valoare de aproape jumătate de milion de euro, mai exact 499,46 mii de euro și 15 mii de lei. Majoritatea încălcărilor constatate se referă la activitatea judecătorilor. Datele au fost prezentate în cadrul raportului de activitate al Procuraturii Generale, pentru anul trecut.

Potrivit raportului, pe parcursul anului 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 54 hotărâri în privința R. Moldova. Dintre acestea, în 40 de decizii s-a constatat cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. Suma prejudiciilor pe care Guvernul R. Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 499,46 mii de euro și 15 mii de lei.

Printre principalele drepturi încălcate sunt interzicerea torturii, dreptul la libertate și la siguranță, dreptul la un proces echitabil, dreptul la respectarea vieții private și de familie, dreptul la un remediu efectiv, dreptul la protecția proprietății. Majoritatea violărilor constatate se referă la activitatea judecătorilor, întrucât 50% din acestea fac trimitere la un singur articol al CEDO - dreptul la un proces echitabil și anularea hotărârilor judecătorești irevocabile.

Publicitate

Printre cele mai importante, din punct de vedere juridic, hotărâri pronunțate în 2019, se numără extrădarea profesorilor turci; cazul Mătăsaru (pedepsirea cu închisoare pentru organizarea unui protest); cazul Bittoun și Pisică (neonorarea obligației de a asigura relațiile dintre părinți și copii) și cazul Roman (neonorarea obligației de a preveni poluarea fonică).

De asemenea, în 2019, Curtea Europeană a făcut publice 32 de decizii. Dintre acestea, două decizii au fost scoase de pe rol ca urmare a încheierii acordurilor de reglementare amiabilă a cererilor dintre Guvernul Republicii Moldova cu reclamanții și șapte ca urmare a recunoașterii de către Curte a declarațiilor unilaterale înaintate de Guvern. Pentru acestea, Guvernul a acordat în total suma de 367,3 mii de euro.

Astfel, pentru hotărârile și deciziile pronunțate în 2019, Guvernul R. Moldova a fost obligat să plătească în total compensații în mărime de 536.19 mii de euro și 15 mii de lei, în timp ce în 2018 a fost obligat să achite 269.8 mii de euro.

clădirea „Gemenii” e una din cele mai recente și mediatizate cazuri în care CtEDO obligă R. Moldova să achite despăgubiri.Astfel, printr-o decizie a CtEDO pronunțată la 18 februarie 2020, Guvernul R. Moldova este obligat să achite 1,5 mil. de euro reclamanților în cazul clădirii „Gemenii”. Termenul achitării despăgubirilor, ca venit ratat, este data de 18 mai 2020. De asemenea, CtEDO a decis ca statul să întoarcă despăgubiri de 5 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10 mii de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli pentru reclamanți.

Ulterior, premierul Ion Chicu a decis că nnota de plată oferită de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul „Gemenii”, în sumă de 70 de milioane de lei, să fie achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

Precizăm că demisiile mai multor judecători au fost acceptate în cadrul primei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii în noua componență, din 19 martie. Printre cei care au demisionat se numără și judecătorul Sveatoslav Moldovan, care a făcut parte din completul ce a judecat cazul „Gemeni”, din cauza căruia R. Moldova a pierdut 70 de milioane de lei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal