Povestea unei moldovence din Grecia, confirmată cu COVID-19: „Toți văd în noi coronavirus. N-o văd pe Maria care aducea genți pline acasă” (VIDEO)

Povestea unei moldovence din Grecia, confirmată cu COVID-19: „Toți văd în noi coronavirus. N-o văd pe Maria care aducea genți pline acasă” (VIDEO)

Lucia Gagosov este stabilită de 30 de ani în Grecia, unde activează în calitate de avocată. Recent, a aflat că este infectată cu noul coronavirus, la fel ca soțul ei, grec de origine. Deși boala a pus-o la grea încercare, spune că cel mai mult a dezamăgit-o atitudinea unor concetățeni care îi critică pe moldovenii reveniți acasă. „Toți văd în noi coronavirus. N-o văd pe Maria care aducea genți pline acasă”, a spus revoltată femeia. Cum s-a manifestat acest virus și cu ce sfaturi vine către moldoveni, a povestit într-un interviu acordat pentru AGORA.

Lucia povestește că soțul ei, care lucrează taximetrist, s-ar fi infectat de la niște pasageri care veneau din Spania și se simțeau prost. Această cursă de la aeroport la destinație a avut loc pe 6 martie.

„Nu mi-a spus nimic, dar noaptea a început să tremure, îi era tare frig. Eu știu de la bunica că pui o sticlă cu apă fierbinte la picioare, parcă a adormit spre dimineață. Noi, oamenii, suntem așa... eu îi spun a doua zi să stea acasă, dar oamenii se fugăresc după bani. Și noi fiind din aceeași categorie. Cu părere de rău, cheltuielile lunare cresc, credite avem și noi ca fiecare om. A doua, a treia zi, el mergea la muncă, dar venea în fiecare zi nu chiar bine. Nu ne-am dat întrebările acestea. Parcă i-a trecut”, își amintește aceasta.

Publicitate
...

„Am telefonat la linia verde, nimeni nu a știut și nici nu știe ce medicamente să-ți dea. A spus să-l urmăresc o săptămână, să chem medicul de familie. Sun la medicul de familie, noi avem asigurare, niciun medic nu vrea să vină acasă, măcar să te controleze. Am scris peste tot. Și acum, mulțumesc Domnului că mi-a scris Ludmila Furtună, dumneaei e medic în Italia. Medicii de aici, din Grecia, spuneau să nu-i dau niciun medicament, să-l las așa, cu ceaiuri, să-i urmăresc temperatura. Eu i-am povestit tot și ea s-a consultat cu medicii din Italia, care deja toți aveau experiență. Și a început să-mi dea medicamente diferite. Țin minte că Ludmila la fiecare moment îmi spunea ce să fac și l-am pus pe picioare”, a explicat Lucia.

În timp ce bărbatul și-a revenit, femeia a început să se simtă prost. La apariția primelor simptome, a mai dat un test și, de această dată, s-a confirmat infecția cu noul coronavirus.

„Eu trec printr-o formă mult mai ușoară. S-a început totul de la gât, nu puteam nici să beau, parcă mă zgârâia la gât ceva strașnic și era uscat. Eu am operație la coloana cervicală și dădeam vina pe asta. Printre altele, sunt dureri de cap nebune. Din când în când mai am temperatură, tusa nu mă lasă. Noi suntem urmăriți la telefon, dar mai ales aceștia care au coronavirus. Trebuie să dăm darea de seamă prin telefon dacă ieșim din casă. Dacă ies cu câinele, trebuie să dau darea de seamă că iată ies la plimbare de trei ori pe zi cu câinele”, a menționat ea.

...

S-a convins însă că la nevoie oamenii se ajută. „Eu am lăsat mândria la o parte și am spus că chiar nu am ce mânca, nu vorbesc de medicamente. Și am noroc că mă cunosc toți din zonă. Chiar am ajuns la farmacie la o sumă mărișoară de datorii și am spus la oameni, cu ce poate Dumnezeu, să mă ajute. Și când m-am uitat, ieri, au venit, dar și săptămâna trecută, moldoveni, m-au telefonat, au venit cu sacoșe. Este lume cu literă mare, acum trebuie să ne ajutăm unul pe altul”, povestește Lucia.

...

„Lasă lumea din Moldova să termine să cumpere cașcaval din Olanda, dar să se ducă la bătrânica ceea care face brânză de casă și să cumpere, ouăle de la noi. Portocale înțeleg că nu cresc la noi, dar sunt lucruri autohtone. Merele noastre, care au fost aruncate, acum e momentul să le cumpărați. Vă rog, oameni buni, viața e atât de frumoasă, pandemii au fost, a fost lepră, gripă spaniolă, au fost războaie. Iar noi am nimerit în pandemia asta, dar o s-o trecem. În ultimul timp, oamenii nu contactau unii cu alții. Acum avem la dispoziție timp să ne săturăm de vorbă”, a concluzionat femeia.

Menționăm că, în Grecia, au fost înregistrate în jur 2.000 de cazuri de coronavirus și aproape 90 de decese.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal