„L-am sunat pe președintele CC ca să văd ce s-a întâmplat”. Trei soluții de la Dodon pentru ca angajarea răspunderii Guvernului să treacă

„L-am sunat pe președintele CC ca să văd ce s-a întâmplat”. Trei soluții de la Dodon pentru ca angajarea răspunderii Guvernului să treacă

Președintele Igor Dodon numește „stranie” decizia Curții Constituționale, care suspendă legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe anumite măsuri de criză. În vlogul său „Președintele răspunde”, Dodon chiar a spus că l-a sunat pe președintele CC, fostul socialist Vladimir Țurcanu, ca să-i ceară explicații. Președintele Înaltei Curți ar fi spus că a votat împotriva suspendării legii, iar alți patru membri - în favoarea acesteia. Drept urmare, Dodon a enumerat trei soluții pentru ca măsurile sociale prevăzute în angajarea de răspundere să treacă.

„În primul rând, pentru Guvern și pentru mine a fost foarte stranie această decizie și atitudinea din partea opoziției. E o abordare stranie și cinică. Cred că pe oameni mai puțin îi interesează cine e vinovat. Știm cine a scris cererea la CC”, a spus Dodon din capul locului.

Potrivit lui, sunt trei soluții pentru a depăși situația.

Publicitate

„Prima ar fi ca cei care au scris la Curte să-și retragă sesizările. Pot să o facă chiar acum și problema va dispărea. A doua soluție e ca luni sau marți CC să ia decizia că legea rămâne în vigoare. L-am sunat pe domnul Țurcanu (n.r. - Vladimir Țurcanu, președintele CC) ieri să văd ce s-a întâmplat. Am înțeles că patru membri au votat pentru suspendare, dl Țurcanu a avut o opinie separată și a votat împotrivă. CC ar putea suspenda câteva articole, dar nu toată legea. A treia soluție e ca Guvernul să vină cu un nou proiect de lege în Parlament. Azi-dimineață am vorbit cu prim-ministrul ca urgent să fie convocată Comisia Situații Excepționale să se ia decizia de continuare a unor decizii din această lege”, a spus președintele.

El a avut un comentariu și pentru opoziție.

„Opoziția nu doar nu ajută, ci și pune bețe în roate. Guvernul azi va lua o decizie ca să putem continua. Doar ieri au fost depuse aproape 500 de cereri de ajutor de șomaj, nu putem stopa acest proces”, a conchis șeful statului.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au suspendat legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea pe marginea mai multor modificări legislative în contextul luptei cu COVID-19. Chiar dacă autorul sesizării, deputatul Dinu Plîngău, a solicitat suspendarea a doar trei articole din lege, magistrații constituționali au statuat că acest lucru nu este suficient.

Astfel, potrivit premierului Ion Chicu, Guvernul nu mai poate oferi ajutorul de șomaj, nu poate amâna plata taxei locale pentru agențiii economici și nici reduce TVA pentru domeniul HoReCa.

Precizăm că deputații fracțiunii Platforma DA au contestat la Curtea Constituțională articolele care se referă la magazinele duty-free, modificarea Legii tutunului și introducerea altui mecanism la taxele locale pentru APL, cunoscute ca taxe pe resursele naturale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal