„Depunerea ofertelor prin e-mail leagă la ochi societatea”. Organizații ale societății civile cer autorităților transparență în utilizarea banilor publici

„Depunerea ofertelor prin e-mail leagă la ochi societatea”. Organizații ale societății civile cer autorităților transparență în utilizarea banilor publici

Mai multe organizații ale societății civile cer autorităților Republicii Moldova, printre care Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Guvernul și Comisia Situații Excepționale, asigurarea transparenței și eficienței în utilizarea banilor publici în condițiile pandemiei și consecințelor prognozate ale COVID-19 în Republica Moldova.

În acest sens Coaliția organizațiilor societății civile solicită autorităților să publice liste detaliate, specificații tehnice, numărul de achiziții planificate și contractele încheiate pentru achizițiile medicale, cantităților și prețurilor, informații privind livrările.

De asemenea, Ministerul Finanțelor e rugat să finalizeze de urgență funcționalitatea necesară a sistemului de achiziții electronice pentru efectuarea prin intermediul acesteia a achizițiilor medicale, iar CAPCS să refuze să accepte ofertele prin e-mail.

Publicitate

Totodată, organizațiile au mai menționat despre diferite situații când CAPCS a decis să primească oferte pentru tendere prin poșta electronică, care nu au nicio legătură cu lupta împotriva pandemiei COVID-19. Până acum, ofertele erau recepționate în plicuri sigilate.

„Depunerea ofertelor în plicuri prezintă un nivel ridicat de riscuri de corupție și este în mod clar o relicvă a „epocii de piatră”. Dar chiar și această procedură conținea cel puțin câteva garanții minime de transparență și imparțialitate: furnizorii puteau participa la deschiderea plicurilor și, astfel, să aibă un control minim asupra procesului de achiziție”, se arată în apelul organizațiilor semnatare.

Coaliția organizațiilor au mai adăugat despre trimiterea ofertelor prin e-mail, unde manipularea informațiilor și abuzurile sunt foarte probabile.

„Depunerea ofertelor prin e-mail leagă la ochi societatea, redirecționând achizițiile medicale în umbra. În consecință, cresc riscurile de utilizare ineficientă a fondurilor publice și scade nivelul de protecție a sănătății populației. Acest lucru este inacceptabil atât într-o societate democratică modernă și cu atât mai mult într-o stare de urgență cauzată de răspândirea COVID-19”.

Apelul este semnat de Coaliția organizațiilor societății civile pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici în condițiile pandemiei și consecințelor prognozate ale COVID-19 în Republica Moldova, unde fac parte 29 de organizații.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal