Fosta ministră a Justiției cere demisia președintelui CC. Litvinenco crede că acesta e pasibil de răspundere disciplinară (DOC)

Fosta ministră a Justiției cere demisia președintelui CC. Litvinenco crede că acesta e pasibil de răspundere disciplinară (DOC)

Deputatul Sergiu Litvinenco cere răspundere disciplinară, iar fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate - demisia președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu. Aceasta, după ce șeful statului a afirmat că i s-a comunit cum au votat judecătorii suspendarea legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. Mai mult, Stamate spune că și Igor Dodon trebuie tras la răspundere pentru amestec în înfăptuirea justiției și exces de putere.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco consideră, în baza declarației șefului statului Igor Dodon din 10 aprilie că, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a încălcat legislația prin divulgarea votului exprimat de fiecare judecător în cazul deciziei de suspendare a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

...

Publicitate

La declarația șefului statului a reacționat și fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate. Fosta ministră cere demisia președintelui CC.

„Dacă ceea ce a declarat Igor Dodon este adevărat, atunci președintele Curții Constituționale a admis două încălcări grave. A încălcat secretul deliberărilor și al voturilor. Totodată, în calitatea sa de agent public, în conformitate cu Legea integrității urma să depună un denunț scris, în termen de trei zile lucrătoare, Centrul Naţional Anticorupţie. Ținând cont de cele expuse supra, consider că președintele CC trebuie să-și dea demisia”, scrie Stamate pe pagina sa de Facebook.

Stamate susține că, potrivit legislației, dacă Țurcan nu va demisiona, mandatul său trebuie să fie ridicat, în baza prevederilor din Legea Curții Constituționale.

Totodată, Stamate face apel la CC și Procuratura Generală să se autosesizeze în baza declarațiilor șefului statului și să investigheze și acțiunile lui Igor Dodon sub aspect penal. Mai exact, pentru „Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală” și „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”.

Menționăm că la 10 aprilie, în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”, șeful statului a afirmat că l-a telefonat pe președintele CC, Vladimir Țurcanu, de la care a aflat și a dezvăluit câți judecători au votat pentru suspendarea legii pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal